Kedilerde Vitamin Takviyeleri Ne İşe Yarar?

22.08.2020 Deniz Öz


Günümüzde takviye besin kullanımı insanlar arasında olduğu kadar evcil hayvanlar arasında da oldukça yaygın. Pek çok insan fizyolojik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çeşitli vitaminler ve besin takviyeleri kullanmayı tercih ediyor. Benzer bir durum evcil hayvanlar için de geçerli. Eğer kedilerde belirli sağlık sorunları ya da olması beklenmeyen fizyolojik durumlar, aşırı tüy dökme ya da cilt problemleri gibi, söz konusu olduğu zaman kedi besin takviyesi olarak adlandırılan ürünler kullanmak gerekiyor. Doğru seçilmiş bir kedi maması içeriğinde kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını karşılayacak katkıların olması beklense de bazı durumlarda kedi vitamini ve besin takviyesi kullanmak kaçınılmaz oluyor.

Özellikle de kedilerde sindirim sistemi ile ilgili sorunlar varsa ve kedinin tükettiği besinleri doğru sindirmesi ve bağırsakta vitamin ve mineral emiliminin yetersiz şekilde gerçekleşmesi takviye gereksinimini yükseltiyor. Hamilelik ve emzirme gibi özel dönemler ve 0 - 12 ay arasında devam eden ve gelişim çağı olarak da adlandırılan dönemde de çeşitli takviyelere ihtiyaç duyulabiliyor.

ormanlık alanda üç yavru kedi

Kedi Vitamin ve Besin Takviyesi Çeşitleri Nelerdir?

Kediler için sunulan 3 farklı takviye türünden bahsetmek mümkün. Vitamin ve mineraller en sık tercih edilen destekler arasında yer alır. Yağ asitleri ve amino asitler ise ise özellikle mama konusunda seçici olan kedilerin beslenmesine eklenmesi tavsiye edilen takviyelerdir. Son olarak sindirim sağlığının korunması ve/veya iyileştirilmesi için probiyotik takviyesine ihtiyaç duyulması da mümkündür. Kedi vitamini ve ek besinleri kategorimizdeki tüm ürünleri buraya tıklayarak görüntüleyebilir, kedinizin gelişim dönemine ve ihtiyaçlarına uygun en doğru seçimi yapabilirsiniz.

Vitamin ve Mineraller

Kedi vitamini olarak sunulan ürünler genellikle tekli ya da multivitamin olarak adlandırılan kokteyl ürünlerdir. Pek çok kedi maması içeriğinde kedilerin mutlaka alması gereken vitaminler ve mineraller yer alır. Ancak kedinin günlük ihtiyacını alabilmesi için takviye besinlere yönelmek gerekebilir. Özellikle B vitamini gibi sindirim ile sentezlenmesi gereken vitaminler bağırsak sorunu olan kedilerde eksik kalabilir.

Yağ Asitleri ve Amino Asitler

Kedilerde cilt ve tüy sağlığı için çok önemli olan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri takviye olarak kedilere sunulan ürünler arasında yer almaktadır. Bu yağ asitleri bağışıklık sistemini korurken aynı zamanda kalp, göz, beyin, karaciğer ve eklem sağlığı açısından da çok değerlidir. Kedilerin vücutlarının sentezleyemediği değerli bir amino asit olan Taurin de gerekli durumlarda takviye edilmelidir. Özellikle hamile ve yeni doğan kedilerde çok önemli bir yere sahip olan taurinin mutlaka günlük beslenme ile yeterli miktarda alınmasına dikkat edilmelidir.

Probiyotikler

Bir canlının düzenli ve dengeli beslenme ile ihtiyacı olan her besini alabilmesinin en temel gereksinimi iyi çalışan bir sindirim sistemidir. Sindirim süreci doğru bir şekilde ilerlediği takdirde beslenmeye bağlı eksiklikler en aza indirilebilir. Sindirim sağlığını iyileştirecek iyi bakterileri destekleyecek içeriklere sahip olan ve kötü bakterilerin büyümesini kontrol eden mikroorganizmaları destekleyen probiyotikler kediler için de tercih edilebilir.

yukarı durup aşağı bakan tekir kedi

Kedi Sağlığı İçin Önemli Olan Vitamin, Mineral ve Yağ Asitleri

Tüm kedi vitamini ve kedi besin takviyesi çeşitleri patili dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi için özelleştirilmiştir. Ancak eksikliğin bir sorun olduğuna emin olduğumuz kadar fazla tüketimin de zararlı olabileceğini göz önünde bulundurmayı unutmamak gerekir.

A Vitamini: Göz sağlığı ile başta olmak üzere diş, tırnak, tüy ve kemik sağlığı açısından da çok önemli bir vitamindir. Sağlıklı bir üreme sistemi için de A vitaminine ihtiyaç duyulur.

D Vitamini: Kalsiyum ve fosfor emilimini gerekli olan seviyeye taşır ve kemiklerle kalsiyum bağlanmasını destekler. Bu sayede kediler daha güçlü kemiklere ve dişlere sahip olur. D vitamini idrardaki kalsiyum ve fosfor miktarının azalmasında etkilidir ve kedilerde yaşanan böbrek sorunlarına önlem almak için bu çok değerlidir.

E Vitamini: Yaşlanma etkilerini azaltması ve yavaşlatması ile bilinen bu vitamin bağışıklık sistemini destekleyicidir.

B7 Vitamini: Biyotin olarak da bilinen kemik sağlığı açısından çok değerli olan bu vitamin aynı zamanda tüylerin sağlıklı ve parlak olmasına da yardımcı olur. Cilt sorunları karşısında da oldukça etkili olan bu takviye uzun tüylü kediler için daha çok tercih edilmektedir.

Çinko: A vitaminin etkisinin artmasına ve vücutta taşınmasına yardımcıdır. Üreme sağlığı açısından önemli olan çinko ayrıca cilt ve tüy sağlığı için de önemlidir.

Demir: Oksijenin taşınmasında destekleyicidir. Bu durum hücre yenilenmesi ve bölünmesi açısından oldukça önemli olduğundan özellikle hamile ve yeni doğan kedilerde demir eksikliğine dikkat edilmesi önerilir.

Manganez: Sağlıklı bir iskelet sistemi için çok değerlidir, üreme sağlığını da olumlu yönde etkiler.

Kalsiyum: İskelet sağlığı için en değerli mineraldir. Sağlam kemikler ve sağlıklı dişler için olmazsa olmazdır ancak tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Fazla kalsiyum alımı böbrek sorunlarına neden olabilir.

Fosfor: Kemik sağlığı açısından çok değerli olan fosfor aynı zamanda sağlıklı hücre oluşumu ve gelişimi açısından da büyük öneme sahiptir. Bu nedenle hamilelik döneminde alımına özellikle dikkat edilmesi gerekir. Ancak fazla fosfor takviyesinin kedilerde tıpkı kalsiyum ile olduğu gibi çeşitli böbrek sorunlarına neden olacağı unutulmamalıdır.

Omega 3: Beyin fonksiyonları açısından değerli olan bu yağ asidinin aynı zamanda eklem sağlığı açısından da çok önemlidir. Antienflamatuar özelliği bulunan yağ asidi eklem iltihaplanma sorunu olan yaşlı kediler için destekleyicidir. Cilt ve tüy sağlığı açısından da oldukça değerli olan bu yağ asidinin tüy dökülmesini azalttığı bilinmektedir.

Omega 6: Yağda çözünen vitaminlerin emilimi için önemli olan omega 3 yağ asitleri aynı zamanda deri ve tüy sağlığı açısından da çok önemlidir. Gelişimin desteklenmesi ve hücre sağlığı için de önemli olan omega 6'nın günlük beslenmede doğru miktarda alınması önemlidir.

Taurin: Kedi sağlığı için çok değerli bir amino asit olan taurin gerekli durumlarda mutlaka takviye edilmelidir. Pek çok mama ve kedi besin takviyesi içerisinde bulunan bu amino asit göz ve kalp sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Taurin eksikliği kalp kasının zayıflamasına ve buna bağlı ölümlere neden olabilir. Anne olacak kediler için de hem ürüme sağlığı hem de bebeğin gelişimi açısında büyük öneme sahip olan taurin, en dikkatli olunması gereken kedi besin takviyesi olarak bilinmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.