Kedim Beni Neden Umursamıyor?

Kedim Beni Neden Umursamıyor?

30.09.2022 Deniz Öz


Söz konusu sosyal beceriler olduğunda kediler diğer evcil hayvanlardan çok farklıdır. Örnek vermek gerekirse köpekler sahiplerinin ilgisini ister ve sosyal etkileşim ihtiyacı hisseder. Kediler ise çok daha bağımsızdır hatta bazıları yalnız başına kalmaktan hoşlanır. Bu kedilerin sosyal etkileşime ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Ancak onlar bu etkileşimi sadece kendi kurallarıyla kabul ederler ve ilgi için çoğu zaman özel bir talepte bulunmazlar. Bu birçok kedi sahibi için kedilerin bu yaklaşımı, umursamazlık olarak algılanır. Diğer taraftan kedilerin sahiplerini umursamadığı zamanlar da olmaktadır. Bunun altında farklı nedenler yatabilir.

koltuk kolçağında yatan kedi

Tek Başına Zaman Geçirme İsteği

Kediniz sizi umursamıyorsa bunun en basit nedeni yalnız kalma isteğidir. Kediler bağımsız canlılardır bununla birlikte kendi duyguları ve ruh halleri vardır. Eğer kediniz o anda okşanmak ya da kaşınmak istemiyorsa sizi görmezden gelebilir. Kediniz o esnada tüylerini temizlemek ya da biraz kestirmek istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda onu kendi haline bırakmak yapılacak en iyi tercihtir.

sahibinin parmağına baka kedi

Yaşlanma Problemleri

Bazı kedilerin umursamazlığının altında daha farklı nedenler vardır. Özellikle ileri yaştaki kediler artık eskisi kadar güçlü işitme ve görme duyusuna sahip değildir. Bu tür bir durumda kedinin sizi görmezden gelmesi, sizin ilginizi görmek istemediği anlamına gelmez. Çoğunlukla azalan duyuları sebebiyle kediniz yapmak istediğiniz hakkında fikir sahibi değildir. Bu tarz problemleri olan kedilere yavaşça yaklaşmak ve onun ne yapmak istediğinizi anlamasını sağlamak gerekir. Kediniz dikkatli yaklaşmanıza ve açık davranmanıza rağmen tepki vermiyorsa ve bu davranışını sürdürüyorsa davranışın altında yatan bir sağlık problemi olabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi veteriner hekime götürmeniz tavsiye edilmektedir.

korkarak bakan kedi

Korkma Duygusu

Kedilerin tehdit ya da stres kaynağı olarak gördüğü birçok şeyi görmezden gelmesi mümkündür. Eğer yakın zamanda kedinizi cezalandırdıysanız, ona bağırdıysanız ya da kötü davrandıysanız sizi potansiyel bir tehdit olarak görecektir. Kediler, sahiplerinin niyetlerinin ne olduğunu tam anlamadıklarında sahiplerini görmezden gelmeyi tercih eder. Üstelik bu davranış yanlışlıkla kuyruğuna basma gibi sıradan ve gündelik bir kaza sonucunda bile ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda kediniz sadece sizi umursamaz aynı zamanda ona yaklaştığınızda kaçar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ona biraz zaman vermeli ve tek başına kalacağı bir alan sağlamalısınız. Sonrasında biraz okşama ve lezzetli ödül mamaları ile tekrar barışabilirsiniz. Bu noktada unutmamanız gereken, kedilerin uzun süreli hafızaya sahip olduğudur. Eğer onu su spreyi gibi korkmasına neden olan eşyalarla korkutmaya çalışırsanız barışmanız haftalar hatta aylar sürebilir. Kedinizi cezalandırarak disiplin sağlayamazsınız. Aksine cezalandırma kedilerde ters etkiler yaratır. Bu nedenle korkutma, bağırma gibi cezalandırma yöntemlerini uygulamamanız gerekir.

bir hedefe doğru bakan kedi

İyi Hissetmemek

Kediler kendilerini iyi hissetmiyorlarsa ve hasta gibi görünüyorlarsa aslında ilgisiz olmaları normaldir. Kedilerde de insanlardaki gibi yaşlandıkça çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Hatta Alzheimer gibi çeşitli bilişsel işlev bozuklukları gelişebilir. Kedinizin normalden daha fazla su içmesi, daha az yemek yemesi ya da daha önceden belirli şeylere verdiği tepkilerin değişmesi sizi umursamadığını değil bir sağlık problemi olduğunu gösterir. Biraz çaba ve veteriner hekim yardımı ile bu problemin ne olduğunu öğrenebilir ve kedinizin daha rahat bir hayatı olmasını sağlayabilirisiniz.

sahibine küsmüş kedi

Alınganlık

Kediler her ne kadar bağımsız canlılar olsalar da işin gerçeği oldukça duygusaldırlar. Küçük bir problem bile onları derinden yaralayarak size küsmesine neden olabilir. Başka bir kediyi okşamanız ya da üzerinizde farklı bir kedinin kokusu olması evinizdeki kedinin sizi umursamaması için yeterli bir sebeptir. Diğer taraftan kediler oldukça bağışlayıcı canlılardır. Bu tarz küskünlükler kısa sürede ve kolay bir şekilde geride bırakılabilir. Biraz oyun oynayarak ve ödül maması vererek onun kalbini kolay bir şekilde geri kazanabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.