Kedi Bakmanın Aylık Maliyeti

25.09.2021 Deniz Öz


Yazımıza başlamadan önce yaşamımıza dahil olan hiçbir canlının varlığının "masraf" kelimesi ile bağdaşmadığını düşündüğümüzü hatırlatmak istiyoruz. Bu içeriğin amacı daha bilinçli, daha sağlıklı ve ömür boyu süren sahiplendirmeler adına kedi sahiplenmeyi düşünen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan birine yanıt vermeye çalışmaktır. Sahiplenen kedilerin sağlıklı, mutlu ve konforlu olmaya hakları vardır. Daha ideal bir ortamda ve mutlu olacakları şartlarda yaşamaları için de belirli ihtiyaçlarının olduğu bilinmektedir.

Kedilerle bir arada yaşamanın ve onların kendilerine özgü karakterlerini keşfedip ucu bucağı olmayan bir sevgiyi onlarla paylaşmanın muhteşem bir deneyim olduğunu yadsımak mümkün değil. Ancak aynı şekilde onlarla yaşamanın, onlara sağlıklı olduğu kadar mutlu ve konforlu bir yaşam sunmanın da masraflı olduğunu göz ardı edemeyiz. Kedilerin masrafı her zaman öngörülemese dahi genel geçer temel ihtiyaçları olduğundan yola çıkarak 1 kedinin aylık masrafı hakkında fikir sahibi olabiliriz. Böylece sahiplenme kararlarında daha doğru adımlar atabilir, dostlarımıza açtığımız kapıların mutlulukla kapanmasını sağlayabiliriz. Geçtiğimiz aylarda "Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler" hakkında oldukça detaylı bir içeriği sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda mama, sağlık kontrolleri ve kedi kumu özelinde kedilerin masrafı 2021 yılında ne kadar? sorusu özelinde bilgi aktarmaya çalışacağız.

Kedilerin Temel Masrafları

Kedilerin temel masrafları; onların sağlıklı beslenmeleri, olası hastalıklara karşı aşılanmaları ve genel sağlık kontrollerinin yapılması, temel bakım süreçlerinin yürütülmesi ve konforlarının artırılması gibi unsurlar doğrultusunda şekillenir. Yazımızın bu kısmında kedilere bakmanın aylık maliyetini mama, sağlık kontrolleri ve kum ihtiyaçları doğrultusunda detaylandıracağız.

kadının kucağında yeşil gözlü tekir kedi

Kedilerin Veteriner Masrafları 2021

Kedilerin veteriner hekimlere düzenli olarak muayene olmaları elzemdir. Kediler yaşadıkları sağlık sorunlarını dile getiremezler ve dahası sağlık sorunları nedeniyle sergiledikleri fiziksel ya da davranışsal değişimleri anlamlandırmak da her zaman mümkün olmayabilir. Düzenli aralıklarla, ki bu aralıklar yine veteriner hekimler tarafından kedi özelinde belirlenir, dostlarımızın genel sağlık muayenelerinin yapılması gerekir. Böylece ilerlediği takdirde sağlık için risk oluşturabilecek sorunların erken dönemde teşhisi ve tedavisi mümkün olabilir.

Kedilerin veteriner hekimlere düzenli olarak götürülmesini gerektiren özel şartlar olduğunu de belirtebiliriz. Örneğin aşı takvimine uyulması gibi. Günümüzde kedilerin olası enfeksiyonlardan korunmaları, daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmeleri adına birçok farklı aşı olmaları önerilmektedir. Özellikle yavruluk döneminde yani bağışıklık sistemlerinin en zayıf olduğu yaşam evresinde temel aşılarının yapılması ve yetişkinlik döneminden itibaren de bazı aşıların yılda bir kez de olsa tekrarlanması gerekir. İç ve dış parazit ilaçlarının uygulama sıklığı daha fazladır. Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi adlı içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerin veteriner masrafları hakkında kesin bir bilgi veremeyiz ancak ortalama olarak aşı fiyatlarını aktarabiliriz. 2021 yılında yavru kedi sahiplenenlerin ilk bir yıl boyunca aşı için harcamaları gereken toplam tutar 1000 - 1400 TL arasında değişebilir. Kedi aşı masrafı için belirtilen bu fiyat aralığına uygulama sıklıkları fazla olan iç ve dış parazit uygulamaları da dahildir. Yetişkin kedi aşı masrafı için bu fiyat 1000 TL civarına düşer. Muayene ücret aralığı ise bu kalemden bağımsız olmakla birlikte veteriner hekim kliniklerinin belirlediği fiyatlar doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Hizmet verilen il, ilçe, marka tanınırlığı, klinikte sunulan tedavi ve hizmet çeşitliliği doğrultusunda fiyatlar belirlenir. İnternet üzerinden erişilebilen ücretler taban fiyatlar hakkında bilgi verir. Bu fiyatlardan yola çıkarak kedilere bakmanın aylık maliyeti kapsamında veteriner hekim ziyaretleri için ortalama 90 - 150 TL arasında bir bütçe ayrılması gerektiğini çıkarabiliriz.

mama yedikten sonra ağzını yalayan dili dışarıda kedi

Kedilerin Mama Masrafları

Kediler yaşam evrelerine göre değişen ihtiyaçlarının karşılanması adına özel formüle edilen mamalar ile beslenmelidir. Bu söylemin temel nedeni bu mamaların içeriğinde kedilerin ihtiyaç duydukları besinlerin, mineral ve vitaminlerin optimal değerlerde bulunmasıdır. Birçok farklı kedi maması çeşidi olduğunu, kedilerin günlük tüketmeleri gereken mama miktarının yaş, kilo ve genel sağlıkları doğrultusunda değişebileceğini biliyoruz. Bu noktada kedilerin mama masrafları de aynı oranda değişken olacaktır. Ancak çok genel bir ifadede bulunursak günde 50 gram mama tüketen bir kedinin ayda 3 kg kedi maması tüketebileceğini; kedi maması kilogram fiyatlarının da 30 - 90 TL arasında olduğunu belirtebiliriz. Kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm kedilerin beslenmesini standardize etmek çok mümkün değil. Aylık kuru mama masraflarına kedi konservesi, kedi maltı ve veteriner hekimler tarafından önerildiği takdirde kedi vitamin ve mineral takviyelerinin de dahil olabileceği söylenebilir.

tuvaletinden çıkan gri kedi

Kedilerin Kum Masrafları

Kedilerin tuvalet alışkanlığı kazandıkları ve sonrası süreçte süreklilik arz eden ihtiyaçlarından biri de kumlardır. Kedi kumu çeşitleri farklı özelliklere sahip olabilir. Kedi mamaları gibi kedi kumları da oldukça çeşitli olduğu için kedinin aylık kum masrafı hakkında kesin bir bilgi vermek oldukça zor. Kaç kilogram ambalaj tercihi yapıldığı ve kedi kumu markası kedinin 1 aylık kum maliyetini değiştirebilir. Bu masrafın genellikle 30 - 100 TL arasında olduğunu ifade edebiliriz. Kedi kumu çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

1 Kedinin Aylık Masrafı Ne Kadar?

Tüm bu genel bilgiler dahilinde kedi bakmanın aylık maliyetinin minimum 200 - 250 TL olduğu bilinmektedir. Kedilerin masrafı az önce de altı çizildiği gibi temel ihtiyaçlar için yapılan tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Kimi zaman bu masraflar azalabilir kimi zaman ek masraflarla karşılaşılabilir.

Kedilerin temel ihtiyaçlarını sağlık kontrolleri, mama ve kum üçlüsüne indirgemek de çok sağlıklı bir bakış açısı olmaktan uzak. Kedilerin oyuncakları, ödül mamaları, ihtiyaç duydukları takviyeler, bakım ürünleri ve konforlarını sağlayacak ürünler de elbette ki dostlarımız için gerekli olabilir. Fakat bu ihtiyaçların her ay düzenli olarak temin edilmesi gerektiği düşünülmemelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.