Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

28.07.2021 Deniz Öz


Kedilerin bağışıklık sistemi, kedilerin dış dünyadaki bakterilere, virüslere ve parazitlere karşı iç savunma mekanizmasıdır. Bu savunma mekanizması zayıfladığında kedilerin yaşamını tehdit edebilen birçok hastalığın ortaya çıkması ihtimali fazlalaşır. Kediler dünyaya geldikten sonra anne sütü ile beslendikleri süreçte bağışıklık sistemleri oldukça güçlü olur ancak anne sütü ile beslenme tamamlanıp zamanın ilerlemesiyle kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek önem kazanır. Kedilerin bağışıklık sistemi zayıflarsa tekrarlayıcı şekilde hasta olabilirler, geleneksel tedavilere yanıt vermeyen enfeksiyonlarla mücadele etmek zorunda kalabilirler, gelişim süreçleri yavaşlayabilir, cilt ve tüy sağlıkları bozulabilir, iştahsızlık ve halsizlik gibi kronikleşen semptomlar gösterebilirler. Bu nedenle hem kedilerde bağışıklık sistemi için yiyecekler hem de "kedilerin bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?" sorusuna verilecek ek yanıtların bilinmesi önemlidir. Bu yazımızda "kedilerin bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?" hakkında önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

fare oyuncağın yanında yatan gri beyaz, yeşil gözlü kedi

Kedilerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Kedilerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de güçlü tutulması da mümkündür. Kedilerin bağışıklık sistemi zayıflamışsa ve güçlendirilmesi gerekiyorsa bu noktada öncelikle bağışıklık sistemlerinin neden zayıfladığının doğru teşhis edilmesi gerekir. Fiziksel muayene, tam kan sayımı, idrar analizi ve biyokimya profili çıkarılması; gerektiği takdirde ek teşhis yöntemlerine başvurulması ile kedilerin bağışıklık sisteminin neden zayıfladığı ve bu sorunun nasıl tedavi edilebileceği belirlenebilir. Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve/veya güçlü tutmak için veteriner hekimlerin uyguladıkları tedaviler dışında başvurulabilecek çeşitli yollar da vardır. Bu yolları; stresten uzak tutulmaları, sağlıklı bir yaşam için egzersiz yapmaları ve son olarak da dengeli ve sağlıklı beslenme özelinde detaylandırabiliriz.

1. Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Stres Azaltılmalı

Kediler de tıpkı insanlar gibi stresten etkilenen, stresle karşılaştıklarında çeşitli reaksiyonlar gösteren ve bağışıklık sistemlerinde zayıflama meydana gelen canlılardır. Bu nedenle kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü tutulması adına mümkün olduğunca az strese maruz kalmaları sağlanmalıdır. Evde çok fazla yalnız kalmamaları, bakımlarının düzenli olarak yapılması, çok fazla mekan değiştirmemeleri, kumlarının düzenli olarak temizlenmesi, tüylerinin taranması gibi basit tedbirler kedilerde stresin kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Daha detaylı bilgi almak için, Kedileri En Çok Üzen Şeyler adlı blog içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2. Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Egzersiz ve Oyun Çok Önemli

Uyanık bir zihin, güçlü kaslar, formda bir vücut bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında altın standartlar olarak kabul edilir. Evde yaşayan kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler ve yeterince egzersiz yapıp oyun oynamadıklarında sağlıklı bir beden algısından hızla uzaklaşabilirler. Özellikle kısırlaştırılmış kedileri tehdit eden obezite, kronik enflamasyona yol açarak hem bağışıklık sistemini zayıflatabilir hem de kronik hastalıklara yol açabilir. Kedilerde obezite hastalığı hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm bu olumsuzlukların geride bırakılmasında ve kedilerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde egzersizin ve oyunların önemli bir rolü olduğu yadsınamaz. Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için onları harekete geçirecek egzersizlerin yapılması ve bunun için de kedi oyuncaklarının sunduğu kolaylığa başvurulması önemlidir. Farklı türde ve farklı amaçlar doğrultusunda üretilen kedi oyuncaklarına buradan erişebilir, dostunuzun fiziksel ve bilişsel uyarımını sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Mavi mama kabından beslenen gri beyaz kedi

3. Kedilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Sağlıklı Beslenme Şart

Kedilerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve güçlü tutulması için sağlıklı ve dengeli beslenme en önemli gereksinimlerin başında gelir. Yetersiz beslenme ve zayıf bağışıklık fonksiyonu arasındaki ilişki uzun zamandır araştırılmaktadır. Sindirim sisteminin tek görevi besinleri parçalamak ve emmek olarak düşünülse de sindirim yolunun bağışıklık hücrelerinin %65'inden fazlasına ev sahipliği yaptığı gerçeği ne yazık ki pek bilinmez. Bu nedenle beslenme bağışıklık fonksiyonlarında çok ama çok önemli bir yere sahiptir. Bağırsaklarda bulunan bağışıklık hücreleri reseptörlere sahiptir. Sağlıklı bir diyet uygulandığında temel besin ihtiyacı karşılanır ve daha sonra protein, vitamin ve mineral gibi sağlıklı vücut işleyişinde görev alan bileşikler absorbe edilir. Bu katmanlı işleyiş bağışıklık sistemi ile sindirim sisteminin birden fazla düzeyde etkileşime girmesi anlamına gelir.

Bağışıklık Sistemi İçin Proteinler ve Amino Asitler

Arginin adlı amino asit, bağışıklık sisteminin tepkilerini düzenleyen; enfeksiyonlara ve serbest radikallere saldıran T hücrelerinin sayısını artırır. Kedi mamaları kapsamında arginin düzeyi her zaman belirtilmediği için hangi besinlerde bu amino asidin bulunduğunun bilinmesi önemlidir. Tavuk, soya fasulyesi, somon balığı ve yumurta gibi besinlerde yüksek oranda arginin bulunur. Dolayısıyla kedilerde bağışıklık sistemi için yiyecekler arasında bu besinler öncelikli bir öneme sahiptir.

uzun tüylü mavi gözlü kedi

Bağışıklık Sistemi İçin Sağlıklı Yağ Asitleri

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve genel sağlığın iyileştirilmesi için kedilerin beslenmesine sağlıklı yağ asitleri dahil edilmelidir. Kedi mamaları içerisinde bulunan bu besinler hem tüy sağlığını destekler hem gelişim süreçlerini optimize eder hem de eklem sağlığını güçlendirir. Yağ asitleri içeren kedi vitamin ve ek besinlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemi İçin Antioksidanlar

Kedilerin bağışıklık sistemi için yiyecekler söz konusu olduğunda birçok vitamin ve mineralin vücudu serbest radikallerin yol açtığı olumsuz etkilere karşı koruyan antioksidanlar olduğu bilinmektedir. Serbest radikaller, metabolik süreçlerin doğal bir sonucu olduğu için kedilerin her zaman yeterli miktarda antioksidan tüketmesi gerekir. Özellikle evciller hasta olduğunda ve vücut stres altındayken serbest radikal üretimi hızla artar. Bu nedenle kedilerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için antioksidan içeren takviyelerin kullanımı önem kazanır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.