Kediler Nasıl Yıkanır? En Pratik Kedi Yıkama Önerileri

10.12.2020 Deniz Öz


İstisnalar haricinde kedilerin suyla aralarının pek iyi olmadıkları bilinir. Açtıkları bir musluk karşısında akan suyu izlemeye bayılsalar da su damlacıkları üzerine geldiği zaman zıplayıp koşmaya başlamaları an meselesidir. Suyu sevmeseler de bazen tüylerinin kirlenmesi sevimli dostlarımızın yıkanmaları gereksinimini ortaya çıkarabilir. İşte bu gibi durumlarda olağanüstü hal ilan edilmesi işten bile değildir.

"Kediler nasıl yıkanır?" sorusuna verilebilecek standart yanıtlar olsa da her kedinin ayrı bir karakteri olduğunun ve hepsinin yıkanmaya karşı farklı reaksiyon gösterebileceklerinin unutulmaması gerekir. Kedi yıkama özünde onu çok iyi tanımayı, davranışlarını analiz edebilmeyi ve biraz da şımartmayı gerektirir. Tabii bu süreçte kişisel güvenliğin de düşünülmesi ihmal edilmemelidir. Bu şekilde kedilerle banyo keyfi eğlenceli sayılabilecek bir deneyime dönüşebilir. Bu yazımızda en pratik kedi yıkama önerileri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Kedileri Yıkamaya Hazırlık Süreçleri

Kediniz belki dışarıda küçük gezintilere çıktığı için, belki yaramazlık sonucu güzelim tüylerini kirlettiği için ya da herhangi bir sebepten yıkanmaya ihtiyaç duyduğu için onu yıkamanız gerekiyorsa öncelikle hem fiziksel hem de psikolojik anlamda onu bu deneyime hazırlamalı, kendi güvenliğinizi de düşünmelisiniz. Bu nedenle ilk olarak onun tırnaklarını kesmeye başlamalısınız. Suya girdiklerinde heyecanlandıklarında istemeden de olsa size zarar vermelerini önlemek için tırnaklarını kısaltmalısınız. Eğer tırnakları kesilirken gerginleşen bir dostunuz varsa bu eylemi banyodan 1-2 gün önce de gerçekleştirebilirsiniz. Alternatif olarak tırnaklarını kesip ödül mamaları ile keyfini yerine getirmeniz de mümkündür! Ödül maması kozu kedileri yıkama ritüelinin değişmez bir parçasıdır ve bu koz doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştıracaktır.

Tırnaklar kesildikten sonra onun en çok sevdiği aktivitelerden biri ile serüveninize devam etmelisiniz. Tüylerini sakince taramalı, bu esnada onu yatıştırırken tüylerindeki düğümler varsa bu sorundan kurtulmalısınız. Tırnaklar kesildi, tüyler tarandı, şimdi ise onu hem mutlu etmek hem de banyoya girmeden birazcık yormak için oyun oynamanın tam zamanı! Yüksek efor harcamasını sağlayacak oyunlar seçerseniz onun hem daha sakin hem de daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Suya temas etmeden önce keyfi ne kadar yerinde olursa kedi yıkama teknikleri de o denli etkisini gösterecektir.

Tüm hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra kedi şampuanı ürününü yanınıza alıp, banyonun kapısını kapatıp kedi yıkama için ideal bir alan oluşturmalısınız. Kapı kapatma bu noktada en kritik aşamalardan biridir. Kediniz ıslandığı anda koşmaya başlarsa evin her yerini ıslatabilir, dağıtabilir ve bir ihtimal kum banyosu yaparak her yeri şantiye alanına çevirebilir. Banyoda vakit geçirmesini sağlamak için en sevdiği oyuncağından yardım alabilirsiniz. Alana alışmasını sağlamak adına birkaç dakika oyun oynayabilir, kapalı kapılardan çıkma isteğine engel olabilirsiniz.

Her şey yolunda ise artık evde kedi yıkama esnasında dostunuzun güvenliğini düşünmeye ve yıkanması için ideal bir ortam yaratmaya başlayabilirsiniz. Islandıklarında ani hareket etme ve zarar görme olasılıklarını bertaraf etmek için onu yıkayacağınız alanı güvenli hale getirmek adına zemine örtü serebilir ya da kaydırmaz özellikteki banyo paspaslarını tercih edebilirsiniz. Yıkayacağınız yer küvet ise küveti su ile doldurmalı ancak tehlikeli olabilecek denli fazla su koymadığınızdan emin olmalısınız. Yaklaşık 1 karış ılık su ile doldurduğunuz alanlar onların konforlu ve güvenli bir şekilde yıkanması için ideal olacaktır. Yıkama alanının yanında kuru bir havlu ise her zaman işe yarayacaktır, duştan sonra üşümemesi ve kurulanması için kuru bir havluyu yanınızda bulundurmalısınız. Onu yıkamak için küvetler ideal özellikte olsa da başlangıç aşamasında onu herhangi bir yere koymadan su dolu kovalardan da yardım alabilirsiniz.

banyo yapan kedi

Kedi Yıkama Aşaması Dikkat İster

Yavruluk döneminden itibaren yıkanmaya alışkın bir kediniz yoksa ilk seferinde duş başlıklarını kullanmak doğru bir tercih olmayacaktır. Suyun şiddetini ayarlayamadığınız takdirde yaptığınız tüm hazırlıklar geçerliliğini yitirir. Plastik bir kaba doldurduğunuz ılık su ile onun tüylerini baş kısmı hariç usulca ıslatabilirsiniz. Bu esnada en sakin ses tonunuzla onu yatıştırmayı ve nazik okşamalarla sakinleşmesini sağlamayı unutmamalısınız. Eğer çok haşarı bir dostunuz varsa göğüs tasmasını da takabilirsiniz. Böylece olası firar teşebbüslerini de engelleyebilirsiniz. Nerede kalmıştık? Tamam ıslatma aşaması... Dostunuzu sorunsuz bir şekilde yıkamak için onun boynundan aşağısını ıslatmalısınız. Bu esnada onun cildine zarar vermeyecek özellikteki şampuanı az miktarda almalı, köpürtmeli ve tüylerine sürerken masaj yapmaya devam etmelisiniz. Köpürttüğünüz kedi şampuanı ile kuyruğunu, patilerini, gövdesini ve karın kısmını iyice temizlediğinizden emin olmalısınız. Sonra ise durulama aşamasına geçebilirsiniz. Kedinizin tüyleri uzunsa tüylerinin tüm şampuandan arınmasını sağlamalısınız. Vücudunu yıkadıktan sonra ise az önce es geçtiğiniz kafa temizliğine geçebilirsiniz. Kedinizin yüzünü doğrudan suyla temas ettirmemeli, temiz bir bezi ıslatarak gözlerini, kulaklarını, bıyıklarını, yanaklarını ve kafasını silmelisiniz.

Kurulama Aşamasına Hazır Mısınız?

Belki çok eğlenceli belki de sıkıntılı bir yıkama serüveninden sonra kedinizin pek de hoşuna gitmeyen bir diğer aşama sizi bekliyor. Kuru havlu yardımıyla kedinizin tüylerini onu okşarmış gibi kurulamalısınız. Tüyleri kısa olduğunda ve mevsim yazsa kurutma makinesini açmanıza gerek olmayabilir, alışkın olmayan kediler için bu ses hem çok yüksek hem de çok rahatsız edici olabilir. Kurutma makinesine alışmıyorsa ve hava soğuksa kuru bir havlu her zaman işe yarayacaktır ve sıcaklık veren kalorifer veya ısıtıcı yakınları onun en gözde mekanları olacaktır. Kedinizin tüylerini kuruturken eş zamanlı olarak onu tarayarak rahatlamasına ve banyo sonrası fazla tüylerinin atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kurulama işlemi de bittiyse bu sürecin onda iyi anılar bırakması için en zevkli kısma geçebilirsiniz. Banyonun güzel bir şekilde anımsanması için yaş mamalar oldukça doğru bir seçim olacaktır. Hem lezzetli hem besleyici hem de kedinizin su ihtiyacını karşılamasına yardımcı olan konserve mamalarla onun gönlünü kazanabilirsiniz.

banyo lifi ile yıkanan kısa tüylü kedi

Kedi Yıkama Hakkında İpuçları

Kediler banyo yaparken insanlar için üretilen şampuanları kullanmamalıdır. İnsan şampuanları cilt sağlıklarını tehdit edebilir. Kedi şampuanları çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilir, dostunuzun hem temiz hem de sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Yeni bir yavru sahiplendiyseniz ve onu düzenli olarak yıkamayı planlıyorsanız, bu deneyimle mümkün olduğunca erken dönemde tanışmasını sağlamalısınız. Tıpkı tırnaklarının kesilmesi gibi erken dönemde banyo yapmaya başlamaları ilerleyen süreçte yaşanabilecek olası sıkıntıların engellenmesi için çok önemlidir.

Kediler hassas canlılardır, banyo yapmaları için kesinlikle sert tavırlar gösterilmemesi gerekir. Sudan korkuyorsa bu deneyimin travmatik hale getirilmemesi için anlayışlı davranılması en önemli gerekliliklerden biridir. Onları yıkama öncesinde, yıkama esnasında ve yıkama sonrasında konforlu tutmak ve güvende hissettirmek çok önemlidir.

Sevimli dostlarımızın banyo yapması gerektiğinde onların güvenliği çok önemli olsa da kendi güvenlik tedbirlerinizi de almalısınız. Panik olmaları halinde oldukça seri hareket edebilen ve bu sırada size de zarar verme potansiyeline sahip olan dostlarımızdan korunmak için kıyafet seçiminize özen göstermeli, mümkünse tırnaklarının geçemeyeceği kıyafetler tercih etmelisiniz.

Yıkama deneyimi sizin için çok zorsa, ki bu oldukça normal bir durumdur, dostunuzun alışkın olduğu ve sevdiği birinden yardım alabilirsiniz. Doğru kişiyi seçerseniz dostunuzu güvenli bir şekilde tutma ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Kediniz çok küçükse, hastaysa ya da yaşlıysa banyo yaptırmak doğru bir tercih olmayabilir. Eğer mecbur kalırsanız suyun sıcaklığını dikkatle ayarlamalısınız. Yıkama sürecinin ardından ise tüylerini çok iyi bir şekilde kurutmalı ve sıcak kalmasını sağlamalısınız.

Son olarak her kedinin suya karşı olumsuz bir reaksiyon göstermediği biliniyor, çoğunluğun aksine bazıları suyla oynamaya bayılıyor. Su ile Oynamayı Seven Kedi Irkları hakkında bilgi almak isterseniz ilgili içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.