"Kedimin Kulakları Çok Sıcak" Bu Normal mi?

30.05.2022 Deniz Öz


Kedilerin kulaklarında çok az tüy olduğunu ve hatta bu yapının kedilerin kulaklarını neredeyse şeffaf hale getirdiğini daha önce fark ettiniz mi? Kedilerin kulaklarında vücutlarının diğer kısımlarına göre çok daha az tüy vardır. Çünkü kedilerin kulakları sadece duyma işlevini yerine getirmez aynı zamanda vücut sıcaklığının dengelenmesine de yardımcı olur. Kediler insanların terlediği gibi terleyemez. Ancak tıpkı filler gibi kulaklarından serinleyebilirler. Kedilerin kulaklarında birçok kılcal damar bulunmaktadır. Kulakların aşırı ince olması sayesinde hava, kılcal damarlardaki kanı soğutur. Kan dolaşımı sağlanırken bu sayede vücut serinletilmiş olur. Sıcak havalarda hızlı hızlı nefes alarak vücut sıcaklığını düşürmeye çalışırlar. Kediler sadece patilerindeki küçük yastıkçıklardan terleyebilmektedir. Bu üç yöntemle kediler vücut sıcaklıklarını başarılı bir şekilde dengeleyebilirler. Bu nedenle bazen kedilerin kulakları sıcak olabilmektedir. Kulaklarındaki ısı değişimi kedilerle yaşayanlar için önemli ölçüde endişe yaratabilse de kulakların çok sıcak olması her zaman ciddi bir durumun habercisi olmaz. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir, çünkü kulakların sıcak olması bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu yazımızda kedilerin kulaklarında sıcaklığa neden olabilecek potansiyel nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

tekir kedinin dik kulakları

Kedilerde Ateş

"Kedimin ateşinin olduğunu nasıl anlarım?" sorusunun en doğru cevabı termometreyle ölçüm yaparak alınır. Kedilerde ateş ölçümü rektal olarak gerçekleştirilir. Kedilerin ateşi yükseldiğinde kulakları sıcak olabilmektedir. Ancak bu şekilde doğru bir ölçüm mümkün değildir.

Kedi sahipleri kedilerinin normalde nasıl davrandığını yakından gözlemlemelidir. Kediler hasta olduklarında günlük davranışlarında değişiklikler meydana gelir. Kedilerde ateşin 39 derecenin üzerinde olması kedinin sağlık sorunları olabileceğinin en önemli göstergesidir. Ateşin 41 ve üzeri olduğu durumlar ise kedinin sağlığını ciddi derecede tehlikeye atar. Böyle bir durumda kedinin hemen muayene için veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir. Kedilerde ateş belirtilerinin arasında iştah kaybı, hareketsizlik, tüyleri yalamama, depresif gözükme, ishal, titreme, kedinin vücudunun bazı bölgelerinin normalden daha sıcak olması ve serin ortamlarda bile hızlı nefes alışverişi bulunur.

Kulak Enfeksiyonları

"Kedimin kulağı sıcak" şikâyeti olan kedi sahiplerinin duyabileceği şeylerden bir tanesi de kulak enfeksiyonudur. Kulak enfeksiyonu kulakların normalden daha sıcak olmasına yol açar. Kulak enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır. Genellikle kulak enfeksiyonu olan bir kediyle temas sonucunda bulaşır. Kediler için oldukça ağrılı bir hastalıktır ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Kulak enfeksiyonu belirtileri arasında kedinin başını normalden daha fazla sallaması, kulaktan sarı ya da koyu renkli akıntı gelmesi, başı bir tarafa doğru yatırma, denge problemleri, kulaktan kötü koku gelmesi, kulak kepçelerinde şişlik, kulağın kızarması ve kedinin sürekli olarak patisiyle kulağını kaşımaya çalışması yer alır. Toz akarları, mantar enfeksiyonları ya da kulak kanalına yabancı bir cismin kaçması kedilerde kulak enfeksiyonuna yol açan durumlardan bazılarıdır.

arkası dönük sarı kedinin kulakları

Alerji

Pire ısırığı alerjisi, gıda ya da polen alerjisi gibi pek çok alerjinin belirtilerinden birisi de kedilerin kulağının sıcak olmasıdır. Kedinin vücudu alerjiye neden olan alerjene karşı mücadele vermektedir. Bu nedenle vücut sıcaklığı yükselir. Alerjilerin yüksek ateş dışında da belirtileri bulunmaktadır. Normalden daha çok kaşınma, aşırı kaşınmaya bağlı olarak vücudun bazı yerlerinde meydana gelen tüy kaybı, kulaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde şişlikler, kaşıntı olan bölgede kızarıklıklar ve yaralar bulunur. Alerji olan kedilerde görülen bir diğer davranış ise kedinin aniden uykusundan kalkıp kaşınmaya başlamasıdır. Bu belirtilerin bir ya da birkaçının görünmesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Yapılacak testler ile kedinin neye karşı alerjik reaksiyon verdiği teşhis edilebilmektedir.

sarı kedinin kulakları veteriner hekim tarafından kontrol ediliyor

Düzenli Kontrol Önemli

Kedinizin kulağının sıcak olduğunu fark ettiğinizde bu durumun sebebi muhtemelen kedinizin bir süredir güneş ışığı altında ya da sıcak bir yerde oturuyor oluşudur. Kediler enerjilerini korumak ve vücudun daha az enerji harcamasını sağlamak için sıcak alanlarda yatmayı severler. Kısacası kulakların sıcak olması direkt olarak bir hastalık belirtisi olmayabilir.

Gün içerisinde kulaklarını kontrol ederek kedinizin kulaklarında meydana gelen değişikliği fark edebilirsiniz. Diğer taraftan kedinizde bir hastalık olduğundan şüphelendiğinizde kulak sıcaklığı ile beraber ortaya çıkan diğer belirtileri de gözlemlemeniz gerekir. Kulakların ısınmasına ek olarak farklı belirtilerin gözlemlenmesi halinde tedbirli olmak olası sağlık sorunlarına erken müdahale ve kapsamlı bir tedavi ayrıcalığı ile buluşmak anlamına gelebilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.