Yeni Doğmuş Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

13.04.2022 Aysegül Tunçay


Yeni doğmuş kediler hayatta kalabilmek ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmek için yüksek enerjiye ihtiyaç duyarlar. Anne kedinin hasta olması ve yavru kedileri besleyememesi ya da yavru kediyi bir sebepten dışlaması gibi sorunlar yaşadığın zaman yeni doğmuş kedilerde beslenme problemleri görülür. Bu gibi durumlarda kedi sahiplerinin anne kedi rolünü üstlenmesi gerekmektedir. Yavru kedi normal kedi maması yiyebilecek erişkinliğe gelene kadar kediler için formüle edilen süt tozları ile beslenmesi ve beslemenin de bir biberon ile yapılması gerekir.

biberondan beslenen yavru kedi

Yavru Kedi Beslenmesi Nasıl Yapılır?

Annesinden erken ayrılmış ya da bir nedenle annesi tarafından reddedilmiş yavru kedisi olan kedi sahiplerinin aklına "Yavru kedi biberonla nasıl beslenir?" sorusu gelmektedir. Yavru kedileri biberonla beslemek aslında oldukça basittir. 3 adımda dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek yavru kedinizi kolayca besleyebilirsiniz.

Hazırlık Aşaması

Yavru kedinin büyüklüğüne ve sağlık durumuna bağlı olarak günde 9 ile 12 defa beslenmesi gerekebilmektedir. Yavru kedilerin doğduktan sonraki ilk iki hafta içerisinde gündüz saatlerinde her iki saatte bir, gece saatlerinde ise her dört saatte bir beslenmeleri gerekir. İnsanlar için üretilen biberonlar yavru kediler için çok büyüktür. Bu nedenle kediler için tasarlanmış, küçük ağızlı biberonları tercih etmek gerekir. Kedilerin beslenmesinde kullanabileceğiniz biberon çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Erken doğmuş yavru kedilerin emme kuvveti yeterince gelişmediğinden emme sağlanamaz bu nedenle biberon yerine damlalık kullanılmalıdır. Kedilerin erken doğması ya da yavruların anne tarafından beslenmemesi gibi durumlarda veteriner hekimle iletişime geçmek ve tavsiye almak gerekmektedir.

Yavru kediler için özel geliştirilmiş mamalar bulunmaktadır. Yavruluk dönemine göre süt tozu ya da yavru kedi konserve maması gibi farklı formüller tercih edilebilir. Yavru kedi beslenmesi için tercih edebileceğiniz süt tozu çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilir, biraz büyümüş yavrular için uygun olan konserve mamaları da burayı tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Yavru kedilerin beslenmesi için kullanılacak biberonların steril olması gerekmektedir. Bunun için biberonu ve ağızlığı kaynayan suda beş dakika kadar bekletmek yeterli olmaktadır. Bazı biberonların ucu delik değildir. Beslenme için ucuna küçük bir delik açılması gerekmektedir. Bu noktada mamanın delikten çok hızlı akmadığından emin olunmalıdır. Kedinin üzerinde durabileceği ya da kediyi sarabileceğiniz bir havlu, biberondaki mamayı ısıtmanıza yardımcı olacak sıcak su ve yavru kedi için özel seçilmiş mama ile beslenmeye hazır hale gelmek mümkündür. Yavru kediyi beslemeden önce biberonun içindeki mamayı biraz sıcak suda bekleterek ılık hale gelmesini sağlamak gerekmektedir. Mamanın çok sıcak olmaması gerekir.

Beslenme Aşaması

"Yenidoğan kedi biberonla nasıl beslenir?" sorusunun cevabı bu noktada verilmektedir. Bir sandalyeye oturup kucağınıza havlu serdikten sonra yavru kedinin yüzü kucağınıza bakacak şekilde yerleştirin. Beslenme esnasında üşümemesi için kediyi havluyla sarın. Kedinin başını yukarı kaldırmadan biberonu ağzına yerleştirin. Aslında bu noktada geri kalan tek şey kedinin doymasını beklemektir. Yavru kedi yeterince beslendiğinde kendisini biberondan uzaklaştıracaktır. Yavru kedi biberondan uzaklaştığı zaman onun doyduğundan emin olabilirsiniz.

Beslenme Sonrası Yapılması

"Kedi biberonla nasıl beslenir?" sorusunun cevabı aslında beslenmeyle bitmemektedir. Kedi doyduktan sonra tıpkı insanlarda olduğu gibi gaz çıkarması gerekir ve bu konuda sizin yardımınıza ihtiyaç duyar. Bir elle kedinin alt karın bölgesinden tuttuktan sonra diğer elinizde sırtına çok hafifçe vurmalısınız. Ancak burada gerçekten yavaş vurduğunuzdan emin olmalısınız çünkü aksi takdirde kedi kusabilmektedir. Kedi hemen gaz çıkarmadığında ise bu adımı atlayabilir ve daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Beslenme sonrasında yapılması gerekenler arasında yavru kedinin tuvaletini yapabilmesi için uyarılması yer alır. Anne kediler bunu yavruların genital bölgelerini yalayarak yapmaktadır. Beslenme sonrasında ılık ve nemli bir bez ile genital bölgesini silerek yavru kedinin uyarılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak yavru kedinin cildinin hassas olması nedeniyle çok bastırmak bölgenin irite olmasına neden olabilmektedir. Nazik hareketler ve her defasında hijyen sağlamak için değiştirilmiş ya da dezenfekte edilmiş nemli bezle bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.

Yavru kedi tuvaletini yaptıktan sonra muhtemelen hemen uykuya dalacaktır. Onun sıcak bir yerde uyuduğundan emin olmanız gerekmektedir. Her ne kadar tüyleri olsa da yavru kediler çok kolayca üşüyebilirler. Havluya sarılmaları onlar için aynı zamanda annelerinin yanında yatma hissini vermektedir. Soğuk havalarda bir sıcak su torbasını havluya sararak kedinin yanına koymak da kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.

havluya sarılı uyuyan yavru kedi

Beslenme İpuçları

Yavru kediyi beslerken mamanın biberondan ya da damlalıktan çok hızlı akmadığından ve kediyi doğru bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olmalısınız. Kedinin ağzına çok fazla mama akması, mamanın akciğere kaçarak hayati tehlike yaratmasına neden olabilmektedir. Kedi emmekte zorlandığında biberonun ucunu kontrol etmeniz gerekebilir. Bununla beraber kedinin emmeye başlamasını sağlamak için başını hafifçe okşayabilir ya da sırtına birkaç kez çok hafifçe vurabilirsiniz.

Yavru kediyi her gün tartmanız gerekir. Yavru kedinin doğumdan sonraki ilk iki hafta boyunca her gün 14 - 15 gr kadar kilo alması gerekmektedir. Bu düzende bir ilerleme kaydedemediğinizde yavru kedinin yetersiz beslenmesi söz konusu olabilir. Böyle durumlarda hemen veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.