Kedilerde Yara Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

16.06.2022 Aysegül Tunçay


Kediler ister aktif olsun ister sakin olsun hayatlarının bir döneminde ufak da olsa yaralanma ihtimali olan meraklı canlılardır. Küçük kesikler, sıyrıklar ya da burkulmalar kedi sahiplerinin sık karşılaştığı durumlar arasında yer alır. Günlük yaralanmalar da kedi sahiplerini korkutan durumlardan bir tanesi de kedilerin yaralarını yalamasıdır. "Kedi yarasını yalarsa ne olur?" sorusu kedi sahipleri için en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Kedilerin gündelik yaralanmalarını tedavi etmek ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için basit ilk yardım kurallarını takip etmek genellikle işe yaramaktadır. Kediler yaralarını genellikle iyileştirmek için ya da oluşan rahatsızlık hissini gidermek için yalarlar. Bazı durumlarda bu davranış hassas olan yara bölgesi için olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle basit kuralları takip etmek onun daha kolay iyileşmesini sağlar.

yüzünde ve kafasında yaralar olan kedi

Yara Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı yara türlerine farklı şekilde yaklaşmak gerekmektedir. Bunun için ilk olarak kedinin içerisinde bulunduğu durumu anlamak son derece önemlidir. İlk olarak yaralanmanın meydana geldiği yerde kanama, şişlik, tüy kaybı, kesik, hassasiyet ya da ağrı olup olmadığı kontrol edilir. Yara kısa sürede fark edilmezse zaman içerisinde enfeksiyon kapabilir. Yaranın enfeksiyon kapması durumunda şişlik ve hassasiyetin yanı sıra yaradan akıntı gelmesi, apse ve ateşin çıkması gibi belirtiler de yer almaktadır.

çenesinde yara olan kedi

Açık Kalması Gereken Yaraların Bakımı

"Kedimin yarası iyileşmiyor?" sorusunu kendinize soruyorsanız büyük ihtimalle yarayı yanlış bir şekilde iyileştirmeye çalışıyorsunuz demektir. Bazı durumlarda yaranın bulunduğu bölgede ya da ciltte meydana gelen hasar nedeniyle yaranın cerrahi olarak kapatılması ya da bandajlanması mümkün olmamaktadır. Sivri uçlu delici aletler gibi vücudun derinlerine işleyebilen yaralanmalar söz konusu olduğunda bakteriler de dokuların derinlerine kadar ilerleyebilir. Birkaç saatlik derin yaralanmaların cerrahi temizlik yapılmadan kapatılmaması gerekmektedir. Aksi durumda bakteriyel enfeksiyon kalıcı hasara yol açmaktadır. Bakteri bulaşan yaralarda genellikle küçük kum taneleri boyutlarında yabancı cisimler ya da tüy bulunur. Daha büyük yabancı cisimlerin bulunması durumunda anestezi ile yabancı cismin alınması gerekebilir. Genellikle veteriner kliniğinde yara temizlenir ve sonrasında dikilerek kapatılır. Ancak yaranın çok fazla dış ortama maruz kalarak kontamine olması ya da enfeksiyon kapması durumunda yaranın açık bırakılması gerekmektedir. Bu şekilde yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve sıvı birikmesi durumunda drenajı mümkün olmaktadır. Açık yaralarda iyileşme sürecinde kedinin yaraya müdahale etmemesi için yakalık kullanması gerekebilir. Farklı ölçülerde üretilen yakalık modellerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yaranın açık bırakılması durumunda akla gelen sorulardan birisi de "Kedi yaralarına ne sürülür?" sorusudur. Açık yaraların düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bölgedeki enfeksiyon varlığını tamamen bitirmek için genellikle antibiyotik içerikli kremler kullanılır. Bu kremin kullanım şekli ce sıklığı veteriner hekim tarafından belirlenmektedir. "Kedilerde açık yara tedavisi nasıl yapılır?" sorusunun cevabı aslında insanlardaki açık yara tedavisine benzerdir. Bölgenin düzenli olarak temizlenmesi ve iyileşmesi için özel içeriklere sahip ilaçların kullanılması gerekir.

veteriner hekim tarafından tedavi edilen kedi

Yaraların İyileşme Süreci

"Kedilerde yara ne zaman iyileşir?" sorusunun tek bir cevabı yoktur. Açık yaraların iyileşmesi kapalı yaralara göre daha uzun sürmektedir. Benzer bir şekilde açık yaralara daha dikkatli yaklaşmak gerekmektedir. Açık yaranın bakımı veteriner hekim tarafından detaylı bir şekilde belirtilir. Genellikle yarayı günde 2 - 3 defa ılık antiseptik solüsyonla temizlemek yeterlidir. Yaranın kenarlarının temiz olduğundan emin olmak gerekir. Sıvı birikimi meydana geldiğinde ise bu sıvının dışarı akması sağlanmalıdır. Yaraların temizlenmesinde ve iyileştirilmesinde kesinlikle sabun, şampuan, alkol, hidrojen peroksit, bitkisel özler gibi içeriği veteriner hekim tarafından önerilmemiş ürünler kullanılmamalıdır. Veteriner hekimin önerdiği yöntem ve ürünlerle temizleme işlemini yapmak yeterlidir. Doğru bir şekilde bakımı yapıldığında kedide iltihaplı yara da açık yara da hızlı bir şekilde iyileşebilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.