Narın Besleyici Gücüyle Hazırlanan Kedi Mamasının Faydaları Nelerdir?

12.01.2024 Aysegül Tunçay


Kedi sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde doğru beslenme büyük önem taşıyor. Hâliyle kedilerin yaşam evresine, genel sağlık durumuna, aktivite düzeyine ve damak zevkine uygun şekilde, özel olarak formüle edilen kedi mamaları arasından seçim yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Hem lezzetli hem de kaliteli bileşenlere sahip kedi mamaları evcil dostunuzun konforunu ve sağlığını desteklerken sindirim sisteminin daha verimli çalışmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Siz de kediniz için sağlıklı bir kedi maması arayışındaysanız bu yazımızda doğal antioksidan sınıflandırmasında yer alan narın ve içeriğinde nar bulunan kedi mamalarının faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

nar taneleri

Narın Kedi Sağlığına Etkileri: Vitamin ve Antioksidan Zenginliği

Nar, sahip olduğu vitaminler, mineraller ve liflerle kedi sağlığına faydalı meyveler arasında yer alır. Küçük miktarlarda tüketildiğinde kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirebilir, sindirim sistemini destekleyebilir ve metabolizmanın genel işleyişine katkı sunabilir. Narın faydalarının detaylandırılması için içerdiği minerallerin, vitaminlerin ve liflerin kedilerin metabolizmasındaki işlevlerinin bilinmesi gerekir.

  • Nar, C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. C vitamininin antioksidan özelliği göz önünde bulundurulduğunda belli aralıklarla ve kontrollü miktarlarda nar tüketen kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlenebileceği söylenebilir. Fakat kedilerin vücutları C vitaminini sentezleyebildiğinden tükettikleri nar miktarına dikkat edilmesi gerekir. Kediler için özel olarak formüle edilen besinler haricinde düzenli olarak fazla nar tüketilmesi kedilerin böbreklerinde veya mesanesinde kalsiyum oksalat taşlarının oluşmasına neden olabilir. C vitaminine ek olarak nar içerisinde kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antosiyanin ve punicalagin gibi güçlü antioksidanlar da bulunur.
  • Nar, folik asit yani B9 vitamini bakımından da zengindir. Folik asit kedilerin kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve DNA sentezinde görev yapar. Aşırı miktarda tüketilmesi önerilmez.
  • Narın kedilere fayda sunan bir diğer önemli bileşeni potasyumdur. Potasyum hücresel fonksiyonların desteklenmesine yardımcı olur, kalp ve kas sağlığına iyi gelir. Eksikliği durumunda kedilerde ishal, huysuzluk, iştah azalması, kusma, kilo kaybı, kas azalması, yürümekte zorlanma, ağrı, solunum kaslarının zayıflamasına bağlı olarak nefes almada zorlanma ve zayıflık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kedilerde potasyum eksikliğine neden olabilen çeşitli durumlar bulunur: Kusma, antibiyotik kullanımı, yetersiz potasyum alımı, kronik böbrek hastalıkları, ishal ve bağırsak tıkanıklığı kedilerde potasyum eksikliğine yol açabilir.
  • Nar aynı zamanda zengin bir lif kaynağıdır. Kedilerin sindirim sisteminin ve bağırsak sağlığının desteklenmesine yardımcı olan liflerin kedilerin beslenme ihtiyaçlarına yanıt verdiği bilinir. Sağlıklı lifler kedilerin bağırsaklarındaki yararlı bakterilerin artmasına ve kedilerin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Diyabet, böbrek hastalığı, pankreas hastalıkları olan kedilerde ikinci sorun olarak gündeme gelebilen yüksek kolesterol sorununa da iyi gelebilir.
  • Nar, yüksek oranda su içeren bir meyvedir. Az su içen kedilerin sıvı alımlarının desteklenmesi için özellikle yaz aylarında beslenmelerine dâhil edilebilir. Yine de sıvı alımını destekleyecek daha sürdürülebilir yöntemlerin bulunması tavsiye edilir.

Narın kediler için sunduğu çeşitli faydalar bulunsa da kedilerin nar tüketiminin kontrol altına alınması önemlidir. Kedilerin beslenme gereksinimlerine göre hazırlanmadan doğrudan atıştırmalık olarak tükettikleri nar miktarının fazla olması kedilerin sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmaları anlamına gelebilir.

soran gözlerle bakan bal rengi tüylere sahip kedi

Nar, Kedilerin Sindirim Sistemi İçin Faydalı mı?

Evet, nar lif içeriği yüksek bir meyvedir ve kedilerin sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir. Ancak idealden fazla tüketildiğinde mide sorunları başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi şikâyetlerine neden olabilir. Bu nedenle kediler için diğer faydalı meyveler gibi kontrollü olarak sunulmalıdır. Kedilerin Meyveler ile İlişkisi Nedir? Kediler Meyve Yer mi? içeriğimizde kediler için toksik olmayan meyveler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Kedi mamalarının içeriğinde bulunan narların oranı, kediler için ideal seviyede tutulduğundan bu mamaların önerilen gramda sunulması kedilerin salt faydalar ile karşılaşmasını sağlayacaktır.

yan duran tekir kedi

Nar, Kedilerin Bağışıklık Sistemini Destekler mi?

Doğru miktarda tüketildiğinde, evet: Nar kedilerin bağışıklık sistemini destekleyebilir. İhtiva ettiği lifler, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler sayesinde narın kedilerin bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olduğu ifade edilebilir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresi azaltabilir. Bu reaksiyon son derece kıymetlidir: Hücresel hasar minimize edilebilir ve bağışıklık sistemi güçlenerek vücut hastalıklara karşı dirençli hâle gelebilir.

mama yiyen beyaz uzun tüylü kedi

Besleyici İçerikler: Narlı Mama ile Dengeli Beslenme

Formülünde nar barındıran ve işlenme süreçlerinin ardından besin değerlerini muhafaza eden kedi mamaları, dostlarınızın sağlıklı ve aynı zamanda konforlu kalmasına yardımcı olabilir. N&D tavuklu narlı kedi maması çeşitleri hem yavru kedilerin hem yetişkinlerin hem de kısırlaştırılmış kedilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak formüle edilmiştir. Tahılsız ve ata tahıllı formülleri ile evcil hayvan sahiplerinin güvenerek tercih ettiği N&D markalı narlı kedi mamaları farklı yaşam evrelerindeki kediler için ideal seçimler arasında yer alır.

  • N&D Prime Tavuklu ve Narlı Tahılsız Yavru Kedi Maması çeşitleri farklı ambalaj ağırlığı seçenekler ile sunulmaktadır. Yavru kedilerin günlük protein ve enerji ihtiyacını karşılarken sindirim sistemini desteklemektedir.
  • N&D Prime Tavuklu ve Narlı Tahılsız Yetişkin Kedi Maması kas kitlesinin korunmasına, kas yoğunluğunun artırılmasına katkı sunar. Bağışıklık sistemini destekleyen mamada karbonhidrat kaynağı olarak tahıl kullanılmamıştır.
  • N&D Ancestral Grain Tavuklu ve Narlı Ata Tahıllı Yetişkin Kedi Maması tam ve dengeli bir beslenme sunar. Binlerce yıldır genetiği değiştirilmeden günümüze ulaşan tahıllarla desteklenen formülü sayesinde enerji ihtiyacını eksiksiz karşılar.
  • N&D Prime Tavuklu ve Narlı Tahılsız Kısırlaştırılmış Kedi Maması, kısırlaştırıldıktan sonra farklılaşan metabolizma ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilmiştir. Kedilerin eklem ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olan mama, aşırı kilo alımını dengeler.
  • N&D Ancestral Grain Tavuklu ve Narlı Ata Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması, mineral ve vitaminler bakımından son derece zengin bir formüle sahiptir. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri barındıran içeriği ile kısırlaştırılmış kedilere güvenle sunulabilir.

Siz de kedinizin ihtiyaçlarına uygun bir mama ile beslenmesi adına N&D tavuklu narlı kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilir; hem yaşam evresine hem de ihtiyaçlarına uygun alternatifi hemen keşfedebilirsiniz. Tahılsız kedi mamaları hakkında bilinmesi gerekenleri hatırlamak için buraya tıklayabilirsiniz. N&D markalı mamalar arasında kararsız kalırsanız Petlebi.com'a özel Farmina N&D Beslenme Danışmanı ile görüşerek en doğru kararı verebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.