Kedilerin “1” Günü Nasıl Geçer?

15.09.2021 Deniz Öz


Yumuşacık tüyleri, içimizi ısıtan halleri, radarları andıran minik kulakları ve gerçek sevgiyi hissettiren anlık temasları ile kediler iyi ki varlar! Onlarla ilgili her bir detay kalbimizde kocaman ve karşılıksız bir sevginin fitilini ateşliyor. Kedilerin sağlığı, beslenmeleri, egzersizleri, bakım süreçleri derken bir bakmışız günlerimiz onlarla dolu dolu geçiyor. Peki onlar bir gün içerisinde neler yapıyor ve günlerini nasıl geçiriyor? Evet, hepimizin bildiği ve birçoğumuzun da deneyimlediği üzere uyuyarak. Kedilerin çok uyuduğu ve yaşam evreleri doğrultusunda günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirdikleri bilinir? Peki ya gerçekten kedilerin yaşamı uyumaktan ibaret midir? Bu yazımızda kedilerin gün içerisinde olmazsa olmaz olan alışkanlıklarına değineceğiz.

Kedilerin Günlük Rutini: Uyumak

Hayvanlar aleminin en çok uyuyanları arasında yer alan kediler, günlerinin 16 ila 20 saatini uykuda geçirirler. Bu süre yaşam evrelerine göre değişebilir. Gündüzleri uyuma geceleri ise daha aktif olma eğiliminde olan dostlarımızın uyku esnasında enerji depoladıklarını, geliştiklerini ve elbette dinlendiklerini söyleyebiliriz. Kimi zaman gözlerini kapatıp miskin miskin yatarlarken aniden uykuya geçtiklerine şahit olmamız da mümkündür. Kedilerin neden bu kadar çok uyudukları hakkında sizler için daha önceki süreçte bir içerik hazırlamıştık. "Yavru ve Yetişkin Kediler Neden Sürekli Uyur?" adlı blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

kendini temizleyen kedi

Kedilerin Günlük Rutini: Temizlenmek

Kediler için sıradan, yani onlar için her zamanki kadar güzel bir günün en önemli zaman dilimlerinden biri de kendilerini temizledikleri süreçtir. Tüylerini düzelten, fazla tüylerini alan, aynı zamanda kendilerini serinleten dostlarımız temizliklerini aksatmadan tamamlarlar. Kediler kendilerini temizleyemeye zaman ayırsalar da onların düzenli olarak taranmasının ihmal edilmemesi gerekir. Kedileri taramak hem onlarla olan bağın güçlenmesi hem de dostlarımızın fazla tüy yutmasının engellenmesi adına en önemli bakım süreçlerinden biridir. Kedi tarak ve fırça ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

oyuncağı ile birlikte yerde yatan tekir kedi

Kedilerin Günlük Rutini: Oyun Oynamak

Kediler oyun oynamaya bayılırlar. Her zaman yeterince heyecanlı bir oyun seansı geçirilemiyorsa ya oyuncaklardan sıkılmışlardır ya da onları oyuna davet eden kişi favori insanları değildir. Kedilerin gün içerisinde rutinleri haline gelen oyun seansları hem eğlenceli hem öğretici hem de sağlıkları için çok faydalıdır. Kedilerde obezite sorununun engellenmesi, bilişsel yeteneklerinin canlı tutulması ve insanlarla olan bağlarının güçlendirilmesi adına kedilerin günlük rutinleri olan oyunlara dahil olunması önerilir. Birbirinden renkli ve dikkat çekici kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilir, dostunuzun gününün daha eğlenceli geçmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Kedilerin Günlük Rutini: Çevreyi Keşfetmek

Kedilerin günlük davranışları gözlendiğinde çevrelerindeki her sese, harekete, gölgeye ve aksiyona karşı pür dikkat kesildikleri fark edilir. Çevrelerini keşfetmek için zaman ayıran dostlarımız için bu aktivite her gün tekrar edilebilir, nitekim ediliyor da. Eve giren bir sinek, kapının önünden geçen yabancılar, evin önünde ötüşen kuşlar, rüzgarla sallanan yapraklar, dışarıdan gelen bir korna sesi ve daha sayamayacağımız nicesinin sonucu duydukları merak onların gün içerisinde çevreyi keşfetmek için zaman ayırmaları ile sonuçlanıyor.

bir bardak suyun yanında kuru mama yiyen uzun tüylü kedi

Kedilerin Günlük Rutini: Yemek ve Su

Mama kapları boşaldığı anda miyav sesleri ile evlerimizi şenlendiren kedilerin yemek düzenleri de oldukça önemlidir. Gün içerisinde mama kaplarının başına gittikleri zaman dilimleri de günlük rutinleri doğrultusunda, bir başka deyişle kediden kediye değişebilir. Su içmek bile zaman zaman törensel sahnelerle karşılaşmamız anlamına gelir. Hazır yeri gelmişken kedilerin içgüdüsel olarak taze ve akan suyu içmeyi tercih ettiklerini söyleyebiliriz. "Kedilerin Sağlığı için Suyun Önemi Nedir?" adlı içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz. Dostunuzu su içmeye teşvik edecek su şelaleri için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Kedilerin günlük rutinini 3-4 aktiviteye indirgemek onların hayatlarını sınırlandırmak anlamına gelmiyor, özünde temel ihtiyaçlarına değinilmiş oluyor. Tabii tüm bunlara tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için ayırdıkları zamanı da favori insanları ile sevgi dolu anlarını da dahil edebiliriz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi her kedi eşsizdir, en önemli ortak özellikleri ise rutinlerine duydukları bağlılıktır. Rutinlerinin bozulması çok beklendik değildir, üstelik çeşitli sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu nedenle her zamankinden farklı davranan, her zamankinden daha az ya da daha çok uyuyan ve hatta miyavlama alışkanlıkları farklılaşan kedilerin veteriner hekimlere götürülmesinde fayda olacaktır. Böylece davranışlarının değişiminin ardında herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı belirlenebilir ve gerektiği takdirde tedavi süreçlerine erken dönemde başlanarak daha sağlıklı ve konforlu kalmaları sağlanabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.