Kedilerin de Kendi Alanlarına İhtiyaçları Var

Kedilerin de Kendi Alanlarına İhtiyaçları Var

04.11.2021 Deniz Öz


Kişisel alanlarımız bizim için oldukça değerli. Kendi seçtiğimiz alanlarda zaman geçirmek, dinlenmek ya da sakinleşmek için kendi kontrolümüzde olan seçimler yapmak en temel ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. Kalabalık alanlara girmek de çoğunlukla rahatsız edici. Söz konusu kediler olduğunda da aslında aynı söylemler geçerli. Kediler de istedikleri zaman köşelerine çekilmek, istediklerinde insanların yanında olmayı tercih etmek gibi temel ihtiyaçlar hissediyorlar. İhtiyaçlarını tercihleri doğrultusunda karşılayabilmek ise onlar için düşünüldüğünden de önemli, kişisel alanlara sahip kedilerle sahip olmayanlar arasında davranış problemleri yaşama noktasında belirgin bir ayrım oluşabiliyor. Peki kedilere özel alanlar nasıl yaratılabilir ve bu konuda farkında olmadan yaptığımız yanlışlıklar var mı? Bu yazımızda kedilere alan tanıma hakkında bilgi bulabilirsiniz.

cam önünde dışarı bakan yavru kedi

Kedilerin İnsanlarla Sosyalleşmesi

Evlere misafir geldiğinde birçok kedi hiç ortada görünmez. Kedilerle yaşayanlar da zaman zaman bu durumu değiştirmek için kedilerin çok da hoşuna gitmeyen tercihlerde bulunabilir. Misafirlerin bulunduğu ortama getirilmeleri kendi tercihleri ile odaya gelmelerinden oldukça farklı bir deneyimdir; kedilerde stres yaratabilir. Tanımadıkları insanlarla ve alışkın olmadıkları bir gürültüyle karşılaştıklarında kedilerde stres ile birlikte korku, korku ile de birlikte korku kaynaklı agresyon görülebilir. Bu nedenle kedilere kişisel bir alan yaratılması gerekir. Kendi isteği ile odaya girmeleri de hemen sosyalleşmek istedikleri şeklinde yorumlanmamalıdır. Kediler odaya girebilir, ortamı kontrol edebilir ve şartlar kendileri için uygunsa insanların yanında zaman geçirebilir. Tercihlerini kendilerinin yapılmasına zaman tanındığı takdirde normalde insanların yanına gelmeyen kedilerde zaman içerisinde davranış değişiklikleri meydana gelebilir.

Tuvalet Zamanı Özeldir, Mahremiyet Gerektirir

Kedilerin tuvaletinin koyulduğu alan, kedilerde güvenlik algısını destekleyebilir ya da zedeleyebilir. Kediler tuvaletlerini yaparken savunmasız kalan canlılardır ve tuvaletlerinin onların rahatsız edilmeyeceği bir yerde konumlandırılması gerekir. Bu durum hem tek hem de çok kedinin yaşadığı evlerde kedi psikolojisi için belirleyici bir etkiye sahiptir. Çok kedili evlerde kedilerin aynı anda tuvalete girebilme ihtimallerinin göz ardı edilmemesi ve birden fazla kedi tuvaletinin mümkünse evin farklı alanlarına koyulması önerilir. Böylece kedilerin hem seçme şansı olur hem de alanlarında rahat hissetme ihtimali artar. Kedi tuvaleti çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

ağaç tepesinde aşağı bakan kedi

Kediler İçin Dikey Alanlar Yaratılmalıdır

Kediler doğada çevrelerinde olup bitenleri gözlemlemek, yırtıcılardan korunmak ve en temelinde güvende kalmak için dikey alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu alanlara istedikleri zaman çekilme imkanlarının bulunması kedilerin kendilerine ait alana sahip olduğu hissiyatını yaşamalarını sağlayan en temel unsurlardan biridir. Onların mutlu olması için evlerde de yükseğe çıkabilecekleri alanların yaratılması önemli bir adım olacaktır. Çok kedili evlerde ise birden fazla yüksek nokta her kedinin ihtiyacı olan izolasyona sahip olması adına gereklilik olarak karşımıza çıkar. Kedi ağaçları ve kedi tırmalamalı evler dikey alan gereksinimini karşılayabilecek kedi ürünlerine alternatif olarak gösterilebilir. Tırmalama tahtalı kedi evleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Beslenme Zamanında Kediler Güvende Hissetmelidir

Kediler yemek yerlerken yalnızlığı tercih eden canlılardır. Özellikle çok kedili evlerde mama kaplarının yan yana konması kedilerin kişisel alanlarına müdahale edildiği hissi yaşamalarına ve kediler arasında anksiyete oluşumuna neden olabilir. Kediler arasındaki ilişkinin de dinamiklerine bağlı olarak mama kapları farklı alanlarda konumlandırılmalıdır. Böylelikle kediler arasında ortaya çıkması muhtemel gerginlik azaltılabilir ve kedilerin daha huzurlu bir ortamda yaşaması sağlanabilir.

yatakta oynayan iki yavru kedi

Kedilerin Tanıştırılması İçin Acele Edilmemelidir

Eve yeni bir kedi geleceği zaman evdeki kedi ile aralarında bir anda çok yakın bir dostluk kurulması istenebilir. Hatta bu amaç uğruna kedilerin henüz birbirlerine alışmaya vakitleri olmadan karşılaştırılması gündeme gelebilir. Kediler bir ölçüde sosyal canlılar olsalar da çevrelerindeki değişimleri hızla kabul etmeleri beklenmemelidir. Zorlama ve sınırlarına müdahale anlamına gelebilen iyi niyetli davranışlar kedilerin bölgelerine saldırı olduğunu düşünmelerine ve agresifleşmelerine yol açabilir. Bu nedenle kedilerin birbirlerine alıştırılması sürecinin dikkatle planlanması ve tanışmalarının kademeli olarak gerçekleştirilmesi önemlidir. Kediler tanışmaya istekli olduklarında merak duygularının peşine takılarak birbirlerini koklayabilir ve aralarındaki ilişkiyi yavaş ama sağlam bir şekilde oluşturabilir.

Sonuç olarak kedilerin kendilerine ait alanlara ihtiyaçları vardır. Kişisel alanları salt fiziksel mekanlarla sınırlı bir olgu değildir. Hareketlerinde zorlanmamaları, tercih haklarının bulunması ve doğalarına saygı gösterilmesi kişisel alan ihtiyaçlarının üç temel basamağı olarak düşünülmelidir. Yaşadığı ortamda mutlu, güvende ve özgür olan kedilerin daha mutlu ve daha sakin davranışlar sergilemesi mümkündür. Sürekli müdahale edilen, seçim şansı olmayan ve hareketlerinde ısrara maruz kalan kedilerde kalıcı davranışsal sorunlar oluşabilir ve dostlarımız mutsuz canlılara dönüşebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.