Kedilerin Ağız ve Diş Sağlığını Korumanın Yolları

03.02.2023 Deniz Öz


Kedilerin sağlığının en önemli unsurlarından biri sindirim süreçlerinin sorunsuz çalışmasıdır. Kedilerde de sindirim tıpkı insanlarda olduğu gibi ağızda başlar. Ağızda başlayan sindirim sürecinde dişler son derece önemli bir role sahiptir. Ancak bu gerçeğe rağmen ne yazık ki kedilerin en çok ihmal edilen bakım süreçleri ağız ve diş bakımlarıdır. Kedilerin ağız ve diş bakımlarının düzenli olarak yapılması ile birçok sağlık problemi engellenebilir. Böylece kedilerin hem daha sağlıklı hem de konforlu olması sağlanabilir. Bu yazımızda kedilerin ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlayan ipuçlarını bulabilirsiniz.

diş fırçasını tutan sarı beyaz yavru kedi

Kedilerin Dişleri Düzenli Olarak Fırçalanmalıdır

Kabul ediyoruz, bu bakım süreci her zaman çok konforlu olmayabilir. Özellikle yetişkinlik döneminde sahiplenilen ya da diş fırçalama rutinlerine alışkın olmayan kedilerin ağız ve diş bakım sürecine alışması zorlu ve kararlı bir mücadeleyi gerekli hâle getirebilir. Yine de düzenli diş fırçalamanın öneminin göz ardı edilmemesi önemlidir. Kedilerde Diş Fırçalama ve Genel Diş Bakımı Nasıl Yapılır? adlı içeriğimizde konu hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması tartar oluşumunun önlenmesi, kedilerin ağzındaki bakteri birikimlerinin azalması ve diş çürümesi ihtimalinin minimize edilmesi bakımından en önemli gerekliliklerin başında gelir. Diş fırçalama sırasında diş etlerine nazikçe masaj yapılması ihmal edilmemelidir. Diş etlerine masaj yapılması diş etlerindeki kan dolaşımının artmasına, diş etlerinin daha çok beslenmesine ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Diş eti problemlerinin önlenmesi adına değerli olan bu küçük adım, kedilerin ağız ve diş sağlığına önemli bir katkı sunar.

veteriner hekim kontrolünde gri kedi

Ağız Kokusu ile Karşılaşıldığında Tedbir Alınmalı

Kedilerde ağız kokusu ciddiye alınması gereken bir semptomdur. Diş ve diş eti hastalıklarının öncül belirtilerinden biri olan ağız kokusu diyabet hastalığı gibi metabolik sorunların, burun ve hava yollarındaki enflamasyonun, mide ve sindirim sorunlarının göstergesi olarak da ortaya çıkabilir. Ağız kokusunun kronikleşmesi hâlinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene olmalarında fayda vardır.

kedi ağzı, diş etleri ve dişleri

Tartar Oluşumunu Azaltan Ödüller Tercih Edilebilir

Kedi eğitiminde pozitif pekiştirmeye başvurmak, onları mutlu etmek ya da lezzet beklentilerine yanıt vermek için sıklıkla tercih edilen ödül mamaları farklı içeriklere ve farklı amaçlar doğrultusunda geliştirilen formüllere sahip olabilir. Ödül maması seçiminde tartar oluşumunu azaltmaya yönelik olanlara öncelik verilmesi kedilerin ağız ve diş sağlığına değerli bir katkı olarak yorumlanır. Tartar kontrolünü sağlayan çiğnenebilir ödül mamaları dişlerin temizlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda onları mutlu ederek yaşam kalitelerinin yükseltilmesini kolaylaştırır.

musluktan su içen kedi

Temiz Suyun Faydaları Saymakla Bitmiyor

Kediler fazla su içen canlılar değildir. Gün içerisinde ideal oranda su tüketmemeleri hem genel sağlıklarına hem de ağız ve diş sağlıklarına zarar verebilir. Yemek sonrası içilen su kedinin ağzında ve diş aralarında kalan yemek artıklarının temizlenmesini sağlar. Böylece kedilerin ağzında bakteri oluşma ihtimali azaltılır. Kedilerin su tüketiminin teşvik edilmesi için atılması gereken ilk adım sularının düzenli olarak temizlenmesidir. Kedilerin su kaplarının da her gün temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerin Mama ve Su Kapları Nasıl Temizlenmelidir? İçeriğimizde dostunuzun sağlığına faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

esneyen kedi

Ağız ve Diş Sağlığını Destekleyen Mamalara Öncelik Verilebilir

Kedilerin tam ve eksiksiz beslenmesi için özel olarak formüle edilen kedi mamaları arasından seçim yapılırken kedinin yaşı, genel sağlık durumu ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı gibi değişkenlerin değerlendirilmesi önerilir. Tüm bunlar dışında özel beslenme ihtiyaçlarının ortaya çıkması durumunda ek değişkenlerin dikkate alınması gerekir. Kedilerin ağız ve diş sağlığını koruyup iyileştirmek için tercih edilebilecek kedi mamalarından biri Royal Canin imzası ile sunulmaktadır.

Özel ihtiyaçlara yönelik beslenme söz konusu olduğunda akıllara ilk gelen mama markalarından olan Royal Canin, dostlarımızın ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik formüle sahip Oral Care Ağız ve Diş Sağlığı için Yetişkin Kedi Maması ile dişlerde tartar oluşumunun azalmasını sağlıyor. 28 günde tartarları %59 oranında azalttığı kanıtlanan Royal Canin markalı yetişkin kedi maması vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğinin lezzeti ile kedilerde iştahsızlık oluşma ihtimalini minimize ediyor.

Siz de kedinizin daha sağlıklı dişlere sahip olmasını isterseniz rutin bakım süreçlerinizin etkisini artırmak amacıyla Royal Canin Oral Care Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yetişkin Kedi Maması 1,5kg ürününü inceleyebilir, Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.