Kedilerin Patileri ile İlgili 10 İlginç Bilgi

Kedilerin Patileri ile İlgili 10 İlginç Bilgi

20.10.2022 Deniz Öz


Kediler davranışları, alışkanlıkları ve istekleri ile oldukça ilgi çeken canlılardır. Kedilerin insanları çok farklı bir biçimde anlamaya çalıştığının insanlar tarafından fark edilmesi de onların ilgi çekici canlılar haline gelmesinde büyük etkiye sahiptir. Kedilerin davranışları kadar fizyolojik özellikleri de insanlarda ilgi uyandırır. Esnek ve atletik vücut yapıları sayesinde akla gelmeyecek manevralar yapabilirler ya da çok farklı pozisyonlarda uyuyabilirler. Kedilerin ilginç yönlerinden birisi de patileridir. Kedilerin patileri küçük olabilir ancak işlev açısından hayati öneme sahiptir.

patilerini açmış kedi

1. Pençe Sayısı

Kedinizin patisine yakından bakarsanız ön taraftaki pençe sayısının arkaya göre daha fazla olduğunu fark edebilirsiniz. Kedilerin ön patilerinde beş arka patilerinde ise dört pençe bulunur. Öndeki bu fazla pençe bir nevi başparmak görevi görür.

çimlerde yürüyen kedi

2. Yürüme Biçimi

Kedilerin inanılmaz bir anatomisi vardır. Her ne kadar dışarıdan bakıldığında kediler ayaklarının üzerinde yürüyormuş gibi gözükseler de aslında parmak uçlarında yürürler. Kediler, köpekler, filler ve daha birçok canlı yalnızca ayak parmakları üzerinde yürümektedir. Bu canlılar vahşi doğada hayatta kalabilmek için böyle evrimleşmiştir. Milyonlarca yıl önce yaşayan dinozorlar da devasa canlılar olmalarına rağmen onların da parmak uçlarında yürüdüğü biliniyor.

polidaktil kedi

3. Çok Parmaklılık

İnsanlarda olduğu gibi bazı kediler de fazladan pençeyle doğabiliyor. Polidaktil olarak adlandırılan bu durum, ön ya da arka patilerin genellikle birinde görülüyor. Çok parmaklı kediler Hemingway'in kedisi olarak da adlandırılmaktadır. Ünlü Amerikalı yazar Ernest Hemingway'in kedisi Snowball polidaktil bir kediydi ve bütün yavruları da çok pençeliydi. Snowball'un soyundan gelen torunları hala Amerika'da yaşıyor ve hepsi çok pençeli. Kedilerde polidaktilizmin son derece nadir olduğu düşünülüyor ancak bu doğru değil. Özellikle Maine Coon ırkı kedilerde polidaktilizm sık görülen bir durum. Çok parmaklı kediler hakkında daha çok bilgi edinmek için "Polidaktil Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler" başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

patisini uzatmış kedi

4. Baskın Pati

Kedilerde de insanlarda olduğu gibi baskın pati bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre erkek kediler genellikle sol pençelidir. Dişi kediler ise daha çok sağ pençelidir. Kedinizin hangi tarafının baskın pati olduğunu oldukça kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Kedinizi bir nesnenin üzerinden geçerken ya da bir yüksekliğe çıkarken yakından takip edin. Hareket için ilk kullandıkları pati, baskın patileridir.

kendini tarayan kedi

5. Taranma Aracı

Kediler patilerini birçok şey için kullanırlar ve tüylerini tarama da bunlardan bir tanesidir. Ortalama bir kedi günde beş saatini tüylerini temizleyerek ve tarayarak geçirir. Bunun için ağırlıklı olarak dillerini, ön dişlerini ve patilerini kullanırlar.

koltukta duran kedi patisi

6. Koku Bezleri

Kedilerin patisinde koku bezleri bulunmaktadır. Kedinizin size patileriyle masaj yapar gibi hareketler yaptığını görmüşsünüzdür. Bu aslında kedinin sizi sevmesi sebebiyle üzerinizde kokusunu bırakma yöntemidir.

avlanma modunda olan kedi

7. Sessiz Yürüme

Kediler doğada mükemmel avcılardır. Keskin duyma ve görme duyularının yanı sıra çok sessiz bir şekilde yürüyebilmeleri onları çok başarılı avcılar haline getirir. Avlarını takip ederken yaptıkları manevraların neredeyse hiç birisi av tarafından duyulmaz. Bu da yüksek başarı oranıyla av yakalama anlamına gelir.

kedi patisinde doğum lekesi

8. Son Derece Hassas

Birçok kedi sever, kedilerin patilerinde bulunan yumuşak yastıkçıkları sıkmayı sever ancak bu yapılmaması gereken bir davranıştır. Bu yastıkçıklar avlanmaya yardımcı olan çok sayıda sinir reseptörü ile doludur. Çok fazla sinir ucunun bulunması kedinin patisini dokunmaya karşı aşırı hassas hale getirir. Bu nedenle birçok kedi patisine dokunulması sevmez. Eğer kediniz patisine dokunmasına ve okşanmasına izin veriyorsa bu size duyduğu güvenin bir işaretidir.
sıçrayan kedi

9. Şok Emici Görevi

Kediler dört ayak üstüne düşmeleri ile ünlüdür. Bunun nedeni ise kendini düzeltme refleksidir. Ancak yere iniş sırasında patiler şok emici görevi görür. Bu durum aslan ya da kaplan gibi büyük kedigiller için de geçerlidir.

oturan kedinin patileri

10. Terleme Noktası

Kediler ya da köpekler insanlar gibi terleyemez bunun yerine çok ısındıklarında soğumak için hızlı hızlı nefes alıp verirler. Ayrıca patilerinden terlerler. Kediler stresli oldukları anlarda da patilerinden terlemektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.