Kedilerde Tüy Yumakları Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları

30.06.2022 Aysegül Tunçay


Bir kedinin ilk kez tüy yumağı kustuğunu gördüğünüzde ya da duyduğunuzda bu size oldukça garip gelebilir ancak kedi sahipleri için kedinin kıl yumağı kusması son derece normaldir. Tüy yumakları her ne kadar kedinin hayatında olağan bir durum olarak görülseler de aslında çok normal kabul edilmemeleri kedilerin sağlığı açısından önemlidir. Bu noktada kedi sahiplerinin "kedi tüy yumağı nedir?", "kedi tüy yumağı nasıl oluşur?", "kedilerde kıtık nasıl açılır?" gibi soruların cevaplarını bilmesi gerekmektedir.

tüylerini temizleyen kedi

Tüy Yumağı Nedir?

Kedinin tüy kusması sonrasında çıkardığı tüy genellikle tüp şeklindedir ve mukus kaplı olmaktadır. Tüy yumağı kusan kedi genellikle hoş sesler çıkarmamaktadır. Kusma esnasında kedinin vücudunda oldukça önemli fizyolojik işlevler meydan gelir.

Kediler tüylerini tararlarken, günlük tüy bakımlarını gerçekleştirirlerken bir miktar tüy yutarlar. Bu tüy onların sindirim sisteminden geçer ve dışkı ile beraber dışarı atılır. Ancak çok fazla tüyün yutulması ya da tüyün bağırsağa geçememiş olması kusmaya yol açar. Kedi midesinde tüy yumağı son şeklini alır. Tüy yumağı kedinin vücudunda kusma ile atılma dışında bir seçenek kalmayana kadar yavaşça birikir sonrasında ise vücuttan atılamadığında kusma yoluyla çıkarılır.

tüylerini yalayarak temizleyen kedi

Tüy Yumağı Tüm Kedilerde Olur mu?

Kediler, tüy yumağı kusmaları ile bilinen canlılardan birisidir. Bu nedenle tüm kediler hayatının bir döneminde tüy kusar demek doğrudur. Tüyleri uzun olan kediler, kısa olan kedilere göre daha fazla tüy kusabilmektedir. Anksiyeteye bağlı çok yalanan kedilerde, sindirim sistemi ya da bazı diğer hastalıkları olan kedilerde tüy kusma daha sık bir şekilde görülmektedir.

kusmak üzere olan kedi

Kedilerde Tüy Kusma Normal mi?

Kedilerde tüy yumağı problemi her ne kadar çok yaygın olarak görülse de bu aslında normal bir durum değildir. Tüy kusmanın sıklaşması aslında bir sağlık problemine işaret edebilmektedir. Kedinin haftada bir kez bile tüy kusması çok fazladır ve veteriner hekim ile iletişime geçmek gerekmektedir.

Kusma ile beraber zayıflama, iştah kaybı, hareketsizlik ve aşırı yalanmaya bağlı olarak cilt hasarı ya da tüy kaybı oluşması durumlarında mutlaka veteriner hekime başvurmak gerekir.

Aşırı taranma ve yalanmanın altında birçok neden yatabilmektedir. Alerji, anksiyete, davranış bozuklukları, pireler, diğer parazitler ya da belirli bir bölgenin ağrıması aşırı yalanmanın nedenler, arasında yer almaktadır. Düzenli olarak tüy yumağı kusması ya da kedi tüy yumağı çıkaramıyor olması sindirim sistemi probleminin ya da susuzluğun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Kedinizin sık tüy kusmaya başladığı durumlarda veteriner hekime başvurmadan önce tüy kusarken video çekmeniz veteriner hekimin problemi daha kolay teşhis etmesine yardımcı olabilmektedir.

tüyleri taranmış toplanmış kedi

Tüy Yumakları Nasıl Önlenir?

Kedilerin tüy kusması aslında tüyle ilgili tek problemleri değildir. Bazen az yalanmaya bağlı olarak tüyler karışarak yumak haline gelir. Kedinin vücudunda bulunan bu tüylere halk arasında kıtık adı verilmektedir. Kıtıkların oluşmasını önlemek için kedinin düzenli olarak taranması gerekir. Canlılığını kaybetmiş tüyler bu şekilde toplanarak hem kedinin tüylerinin karışması engellenir hem de yalanma esnasında yutulmasının önüne geçilir.

Kompulsif yalanma problemi olan kedilerde ise kedi sahiplerinin daha dikkatli olması gerekmektedir. Kedinin yalanmaya başladığı fark edildiği an onunla ilgilenerek ya da oyun oynayarak davranış bozukluğu önlenebilmektedir. Ayrıca oyun esnasında kedi mental ve fizyolojik olarak uyarılacağı için aşırı yalanma problemi de yavaş yavaş ortadan kalkabilir.

patisini temizleyen kedi

Tüy Problemine Karşı Kullanılabilecek Destekler

Kedilerde zaman zaman "kedi tüy yumağını çıkaramıyor" şeklinde ifade edilen şikâyetler de ortaya çıkmaktadır. Kedinin tüy kusmasını ya da tüy kusma girişimini azaltmak ve tüylerin vücuttan rahat bir şekilde atılmasını sağlamak için kullanılabilecek destekler bulunmaktadır. Kedi tüy yumağı tedavisi için kullanılabilecek bir diğer destek de sindirime yardımcı olan desteklerdir. Lifli ya da taurin içeren macunlar tüy yutma problemi olan kedilerde sıkça kullanılmaktadır. Bu destekler kedinin sindirim sistemini destekleyerek vücudun normal bir şekilde fonksiyonunu sürdürmesine yardımcı olur. Kedilerde tüy yumakları için destek sağlayan macunları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.