Oyun Yoluyla Kedilere Egzersiz Yaptırma Yöntemleri

19.08.2022 Deniz Öz


Kedilerin zamanlarının çok büyük bir kısmını uyuyarak geçirmeleri ve rahatlarına düşkün canlılar olmaları onların karakteristik özellikleri arasında yer alsa da bazı sakıncaları da beraberinde getirebilir. Hareketsizlik, benimsenen beslenme alışkanlıklarına, genel sağlık durumuna ve yaşa da bağlı olarak kedilerde obezite başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla kedilerin yeterli düzeyde egzersiz yaptıklarından emin olmak son derece önemli bir gerekliliktir.

Köpeklerden farklı olarak evlerde yaşayan kediler büyük bir çoğunlukla dışarıda enerjilerini atma fırsatına sahip olmazlar. Onların egzersiz yapmasının en etkili yöntemi oyun oynamaktır. Oyun oynamak reflekslerini güçlü tutma, aşırı kiloyu önleme, kas ve eklem sağlığını destekleme gibi birçok artıyı beraberinde getirir. Zihinsel olarak da uyarılmalarını sağlayan oyun süreçleri insanlarla aralarındaki bağı da güçlendirici özelliğe sahiptir. Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları adlı içeriğimizde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Her ne kadar birçok kedi oyun oynamaya istekli olsa da her kedi için aynı durum geçerli olmayabilir. Bu yazımızda kedilere egzersiz yaptırmak için oyun oynamalarını teşvik edecek öneriler bulabilirsiniz.

sarı beyaz yavru kedi atlıyorEn Aktif Oldukları Zaman Egzersiz Fırsatını Kaçırmayın

Kediler günün belli zaman dilimlerinde daha aktif olurlar. Genellikle geceleri ve sabah çok erken saatlerde karşılaşılan bu hareketlilik, fırsat varsa egzersiz yapmaları için değerlendirilebilir. Hareket etmeye istekli oldukları zaman diliminde onların ilgisini çekecek kedi oyuncaklarının tercih edilmesi teşvik edilmeleri için yeterli olacaktır. Oyun zamanlarının gece ya da sabah kurgulanması yaşam tarzına uygun değilse gün içerisinde de dikkatlerini çekmek gerekir.

oturan ve oyuncağa bakan kedi

Oyun Seanslarını Kısa Tutun ve Kedinizi Gözlemleyin

Oyunla arası çok olmayan kedilerin harekete teşvik edilmesi için birçok değişkenin değerlendirilmesi gerekebilir. Oyun seanslarının kısa tutulması ve gün içerisinde birkaç kez tekrarlanması bu deneyimin onlar için keyifli hale gelmesine yardımcı olacaktır. Yavru kediler ve genç kediler için 5-10 dakikalık oyun seanslarının gün içerisinde 7-10 kez planlanması önerilmektedir. Yine de kedilerin de sıkılabileceği ve ilgilerini kaybedebileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Kediler ilgilerini kaybettiklerinde davranışlarıyla bariz bir şekilde hislerini dile getirirler. Etkileşime kendilerini kapadıklarında oyun durdurulmalıdır, aksi halde oyun onlar için sıkıcı bir deneyim haline gelebilir ki bu da amacımızın tam tersidir.

Oyunu ve Ödülü Birleştirin

Kedilerin eğitimleri sürecinde en etkili yöntem ödüldür. Pozitif pekiştirmenin bir parçası olan ödüllerin niteliği değişebilir, yine de en başarılı ödül mekanizmasının leziz atıştırmalıklar olduğunu reddetmek pek mümkün değildir. Kedilerin oyun seansları sonrası kedi ödül mamaları ile buluşturulması yaşanan pozitif deneyimi sonlandırmanın mükemmel bir yoludur. Dikkat edilmesi gereken ise ödül mamalarının çok fazla verilmemesidir. Bu besin öğeleri yüksek kaloriye sahip olabilirler ve kontrolsüz tüketildiklerinde kilo artışına yol açabilirler. Kedilerin ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerle desteklenen kedi ödül mamalarını buradan inceleyebilir, kediniz için leziz tercihler yapabilirsiniz.

gri peluş oyuncağı yalayan tekir kedi

Kedinizin En Sevdiği Oyuncağı Keşfedin

Kedilerin karakterleri, beğenileri ve tercihleri değişebilir. Bazı kediler olta oyuncaklara bayılırken bazıları lazer oyuncakları tercih edebilir. Bazıları kedi tünelleri içerisinde zaman geçirip oynamayı severken bazıları tüylü kedi oyuncakları gördüğünde sevinçten deliye dönebilir. Daha çok hareket etmesi için doğru oyuncak seçiminin yapılması son derece önemlidir. En doğru seçim ise dostunuzun beğenilerini analiz etmeniz gerekir. Kedilerin ilgisini çekebilecek özelliklere sahip birçok farklı kedi oyuncağı bulunduğu için tercih sırasında kedinizin dikkatini çekebilecek ve aynı zamanda kaliteli olduğundan şüphe duymadığınız alternatifleri değerlendirmeniz en doğrusu olacaktır. Kedi oyuncakları çeşitlerini buradan inceleyebilir, kedilerinizi harekete geçirmek için en beğeneceği oyuncağı keşfedebilirsiniz. Yine de dikkatli olunmasında fayda var, kedilerde oyun güvenliğini sağlamak tercihten ziyade bir zorunluluk haline gelebilir.

Kedilerde Oyun Güvenliği İhmal Edilmemeli

Kediler için en kaliteli oyuncaklar tercih edilse de güvenliğin sağlanması için çeşitli unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Oyuncakların sayısı takip edilmeli, parçalanıp parçalanmadıkları belli aralıklarla incelenmeli ve kirlenen oyuncaklar temizlenmelidir. Kediler oyun oynamak için doğru eşyalarla buluşturulmadıkları takdirde potansiyel olarak tehlike barındıran eşyalarla oynamayı tercih edebilirler. Bu nedenle ortada iplik, yumak, küçük parçalı eşyalar gibi alternatiflerinin bulunmadığından emin olunması önemlidir. Yanlışlıkla yabancı cisim yutmaları halinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.