Kedilerin Meyveler ile İlişkisi Nedir? Kediler Meyve Yer mi?

12.02.2021 Deniz Öz


Kediler etçil hayvanlardır, dolayısıyla diyetlerindeki en temel maddenin et olması gerekir. Ancak yalnızca etle beslenmek zorunda oldukları da düşünülmemelidir. Kediler de farklı lezzetleri deneyebilir ve meyveler de kedilerin tüketebileceği besinler arasında yer alır. "Kedi meyve yer mi?" sorusuna genel anlamda "evet" yanıtı verilmesi mümkündür. Ancak hangi meyvelerin, hangi sıklıkta, ne miktarda ve ne formda verileceği de bu sorunun yanıtları üzerinde etkilidir. Bu yazımızda kedilerin yiyebilecekleri meyvelerin yanı sıra kedilere zararlı meyveler hakkında da bilgi bulabilirsiniz.

Kediler Elma Yer mi?

Elma kedilerin tüketebileceği meyveler arasında yer alır. Elmanın içerisinde kediler için faydalı olan kalsiyum, C vitamini ve K vitamini gibi mineral ve vitaminler bulunur. Onlara elma verirken toksik özellik taşıyan çekirdeklerinin çıkarılması ve kabuklarının soyulması gerekir. Miktara da dikkat etmekte fayda var; birkaç ince dilim elma dostlarınızın sindirimini düzenlemek için oldukça sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır.

Kediler Karpuz Yer mi?

Yaz aylarının sıcaklarında ferah bir atıştırmalık arayışındaysanız kedinize çok az miktarda ve çok sık olmamak kaydıyla karpuz verebilirsiniz. Karpuzun çekirdeklerini ve kabuğunu vermemeniz önemlidir. Karpuz yerken kendilerini kontrol altına almayı da ihmal etmemelisiniz, aksi halde küçük çapta bir temizliğe girişmek zorunda kalabilirsiniz. Karpuz şeker oranı yüksek bir meyvedir, bu nedenle diyabet sorunu olan kedilere verilmemesi tercih edilir.

Kediler Muz Yer mi?

Kedilerin yiyebileceği meyveler arasında muz da vardır. Muz C vitamini, B vitamini ve potasyum barındırır. Birkaç ince muz dilimi onların beslenmesinde faydalı bir tercih olarak ön plana çıkar. Lifli yapısı sayesinde muz sindirim sistemleri için de faydalı bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Kediler Çilek Yer mi?

Çilek içeriğindeki C vitamini, folat, potasyum, manganez, lif ve birçok antioksidan ile sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Ancak kedilere çilek verilirken çok dikkatli olunmalıdır. Çok az miktarda çilek onlar için güvenli olabilir. Çilek vermeden önce çilekleri yıkayın, yapraklarını ve sapını temizleyin, çileği de parçalara ayırıp bir iki ince dilim ayırın.

Kediler Armut Yer mi?

Armut kedilerin yiyebileceği meyveler arasında yer alır. Armut da diğer tüm meyvelerde olduğu gibi çok az verilmelidir ve verilme sıklığı da doğru ayarlanmalıdır. Armut verirken soymalı ve çekirdeklerini çıkarmalısınız.

Kediler Ananas Yer mi?

Ananas hem taze hem de konserve olarak satılan meyvelerden biri. Tazesi kedilere az miktarda verilebilir ancak konserve ananaslardan kaçınılması gerekir. Konserve ananaslarda koruyucu katkı maddeleri olma ihtimali vardır ve üstelik oldukça tatlı olurlar.

Kediler Kavun Yer mi?

Kavun C vitamini, beta karoten, lif ve antioksidan kaynağı olmakla birlikte kediler için güvenli meyveler arasında da yer alır. Nispeten düşük kalorili olan bu meyvenin en önemli özelliği kedilerin favorisi olmasıdır. Kavunun kokusu proteinin etteki kokusuna benzer. Kavunun kabuğunu vermeden bir iki küçük küp kedinize sunarak onu mutlu edebilirsiniz.

Tüm bu meyveler haricinde kediler kayısı, yaban mersini, salatalık, nektarin ve kivi de tüketebilirler. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi bu meyveler kedilerin için güvenli olsa da az miktarda ve belli aralıklarla verilmeleri gerekir. Herhangi bir endişe yaşıyorsanız kedinize meyve vermeden veteriner hekimlerinize danışarak içinizi rahatlatabilirsiniz.

meyvelerin üstünde duran kedi

Kediler İçin Zararlı Meyveler

Her meyveyi kedilere sunmak doğru ve daha da önemlisi sağlıklı bir tercih olmayacaktır. Üzüm kedilere kesinlikle verilmemesi gereken meyvelerin başında gelir. Yaş ya da kuru formu fark etmeksizin üzümün yutulması kedilerde ciddi sindirim sorunlarına, kusmaya, ishale, halsizliğe ve ne yazık ki akut böbrek yetmezliğine neden olabilir. Limon, misket limonu, portakal ve genel anlamda tüm turunçgiller de kedilerin yememesi gereken meyveler arasında yer alır. Turunçgiller içerisindeki bileşikler kedilerin sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir, aynı zamanda merkezi sinir sistemini de etkileyebilir.

Kedilere Ne Kadar Meyve Verilebilir?

Kediniz meyve yemeye istekliyse ilk olarak en güvenli seçeneklerden birini değerlendirmeniz gerekir. Kedilerin yiyebileceği meyveleri verirken ölçüye dikkat etmelisiniz. Kedilerin beslenmesinde %2 oranında meyve bulunması güvenli olarak görülür. Özellikle kilo vermesi gereken bir kedi için sağlıklı bir atıştırmalık ve cazip bir ödül maması olarak da yorumlanabilirler. Bazı meyveler kediler için güvenli olsa da her meyvenin her kedi tarafından sindirilebileceği de düşünülmemelidir. Meyve yedikten sonra dostunuzda kusma, ishal, kabızlık gibi sindirim sorunları yaşandığı takdirde o meyveyi kendisinden uzak tutmalısınız. Bu noktada diyabet hastalığı olan kediler özelin de dikkat edilmesi gerekenler olduğunu ifade edebiliriz. Şeker içeren meyvelerin diyabetli kedilere verilmemesi gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.