Normal Kedi Kısır Kedi Maması Yiyebilir mi?

07.07.2023 Aysegül Tunçay


Henüz kısırlaştırılmamış kediler, kısır kedilere özel olarak formüle edilen kısır kedi mamalarını teknik olarak yiyebilirler. Ancak bu beslenme düzeninin benimsenmesi ne doğru ne de faydalı olacaktır. Normal kedilerin, hangi yaşam evresinde olurlarsa olsunlar, spesifik bir sağlık sorunları bulunmuyorsa, kısırlaştırılmış kedilere özel mamalar ile beslenmeleri önerilmez. Özellikle gün içerisinde hareketliliği yüksek olan ve kilo problemi yaşamayan kısırlaştırılmamış kediler, kısırlaştırılmış kedi mamaları ile dengeli bir beslenme planı sürdüremez.

Kedilerde kısırlaştırma ile üreme organları cerrahi yolla vücut dışına çıkarılır ve böylece cinsiyet hormonlarının salınımı neredeyse sıfırlanır. Erkek kedilerin testislerinin, dişi kedilerin ise yumurtalıklarının alındığı kısırlaştırma sonrası kedilerin yaşamlarında belirgin değişiklikler meydana gelir. Kısırlaştırılmış kediler bir dizi metabolik değişim yaşarlar; iştahları artar, metabolizmaları yavaşlar, hareketlilikleri azalır ve su tüketimlerinin genel olarak azalma eğiliminde olması ile birlikte idrar yolu sorunları yaşama risklerinde artış meydana gelir. Özellikle erkek kediler kısırlaştırma sonrası idrarlarının mesanede daha uzun süre kalmasına bağlı olarak idrar yolunda taş oluşumu riski ile karşı karşıya kalabilirler.

Kısırlaştırma sonrası metabolizmalarındaki değişimler nedeniyle kedi kısır kedi maması ile beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Veteriner hekimler ve beslenme uzmanları tarafından kısır kedilerin değişen metabolik ihtiyaçları doğrultusunda tüketilmesi önerilen bu mama çeşidi ile kedilerin hem kilo dengesinin sağlanması hem de kısırlaştırma sonrası yaşaması muhtemel sağlık sorunları riskinin azaltılması mümkündür. Peki ya kısırlaştırılmamış kediler kısır kedi maması yiyebilir mi? Bu yazımızda "Normal kedi kısır maması yerse ne olur?" sorusuna yanıt niteliğinde bilgiler bulabilirsiniz.

zayıf kedi

Normal Bir Kedinin Kısır Kedi Maması Tüketmesinin Olası Sonuçları

Kedilerin metabolik aktiviteleri kısırlaştırılmalarının ardından düşer ve bu düşüş enerji gereksinimlerini azaltır. Kısırlaştırılmış kediler normal kedi maması tükettiklerinde, normal kedi mamalarının içeriğinde daha fazla kalori bulunması nedeniyle kilo almaya açık hâle gelirler. Kısırlaştırılmış kedi mamalarının içerikleri bu nedenle normal kedi mamalarına oranla %10 ile %40 seviyelerinde azaltılmıştır. Aynı zamanda kısır kedi mamalarının içeriklerindeki bileşenlerin oranları da farklıdır.

Özel formüllerle üretilen kısır kedi mamalarının normal kedilere verilmesi durumunda karşılaşılabilecek ilk sorun, kedilerin günlük enerji ihtiyaçlarının karşılanamamasıdır. Bu durum kediler normal kilo dengesinde ve hareketli olduklarında belirginlik kazanır. Kısırlaştırılmamış kediler normal kalori ihtiyaçlarını karşılayamadıklarında, diğer bir deyişle tam ve dengeli bir beslenme ile buluşamadıklarında çeşitli sağlık sorunları ile yüzleşebilirler.

Normal kediler düzenli olarak kısırlaştırılmamış kedi maması tükettiklerinde belirtiler hızlı bir şekilde ortaya çıkmayabilir. Zaman içerisinde ise şiddeti değişiklik gösteren sindirim sistemi sorunları yaşayabilirler. Dışkı kalitesinde azalma, öne çıkan semptomların başında gelir. Yetersiz beslenme durumunda karşılaşılabilecek diğer bir potansiyel sorun ise kedilerde kilo kaybının ortaya çıkmasıdır. Kedilerde kilo kaybının olası birçok nedeni olabilir; parazitler, sistemik hastalıklar ve yetersiz beslenme gibi durumlar kilo kaybı oluşumunu tetikleyebilir.

Kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenen normal kediler, ihtiyaç duydukları enerji ile buluşamadıklarından hâlsizlik ile de karşılaşabilirler. Bu noktada, kısırlaştırılmamış kedilerin hangi yaşam evresinde bulundukları, aktivite düzeyleri ve genel sağlık durumları, kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmeleri durumunda yaşanabilecek problemler üzerinde etkili olacaktır.

Örneğin gelişimin hızla devam ettiği yavruluk dönemindeki kediler kısırlaştırılmadıklarında yüksek ölçüde kaloriye ihtiyaç duyarlar. Enerjilerinin devamlılığı ve gelişimlerinin sorunsuz ilerleyebilmesi için yavru kedilere özel formüle edilen mamalarla beslenmeleri önemlidir. Yavruluk döneminde kısırlaştırılmış kedi maması tüketilmesi, kedilerin gelişiminde ciddi bir etki yaratabilir. Zayıflama, yetersiz büyüme, bağışıklık sisteminin zayıflığı, kas ve iskelet sisteminin gelişiminde gerilik gibi belirtilerin ortaya çıkması mümkündür.

mama yiyen kedi

Kedi Beslenmesinde Temel Kural: Kediler İhtiyaçlarıyla Buluşturulmalı

Kedilerin günlük kalori ihtiyaçları; bu ihtiyaçlarının hangi besin gruplarından karşılanması gerektiği, beslenmelerinde yer verilen vitamin ve minerallerin oranı başta yaş olmak üzere birçok unsur doğrultusunda farklılık gösterebilir. Gelişim evreleri, aktivite düzeyleri, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıkları, kronik sağlık sorunları yaşayıp yaşamadıkları beslenmelerinin planlaması sırasında yol gösterici olacaktır.

Eğer kediniz henüz kısırlaştırılmadıysa mama seçiminde ilk olarak yaşam evresi kriterini göz önünde bulundurmalısınız. Böylelikle en temel gereksinimlerin ideal şekilde karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Dikkate almanız gereken bir diğer önemli unsur ise kedinizin kilosudur. Kilo almaya meyilli kediler için veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda light kedi maması alternatifleri değerlendirilebilir. Kronik sağlık sorunları olan kediler için veteriner diyet serisi mamalarının kullanımı tercihten ziyade bir zorunluluk hâline gelebilir. Az önce de detaylı belirtildiği gibi kısırlaştırılan kediler de özel beslenmelidir.

Kısırlaştırılmış kedilerin lezzet beklentisini karşılayan, yavaşlayan metabolizmaları nedeniyle kilo alma risklerini minimize eden, idrar yolu sağlığını desteklerken azalan su tüketimlerini telafi edecek ölçüde su ihtiva eden kısırlaştırılmış kedi mamaları, dostunuz için tam ve dengeli bir beslenmeyi kolaylaştıracaktır.

Kısırlaştırma sonrası kedinizin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kaliteli bileşenlerle formüle edilen, leziz bir alternatif arayışındaysanız Pro Plan kısırlaştırılmış kedi mamaları arasından seçiminizi güvenle yapabilirsiniz. Somonlu, hindili, morina ve okyanus balıklı formüllerin yanı sıra kedi tüyündeki alerjenleri azaltan somonlu veya hindili Pro Plan LiveClear serisinin ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.