Yavru Kedinizin Kakası Nasıl Olmalı?

26.05.2023 Deniz Öz


Yavru kedi sahipleri, dostlarının sağlıkları ile ilgili birçok konuda endişe yaşayabilirler. Yavru kedilerin, sahiplenildikleri dönem doğrultusunda spesifik ihtiyaçlarının bulunması ile tetiklenen temel kaygılardan biri de yavru kedilerin dışkısıdır. "Yavru kedi kakası nasıl olmalı?" sorusunun yanıtlarının bilinmesi son derece önemlidir. Çünkü yavru kedinin kakaları, onun genel sağlık durumu hakkında kritik bilgiler verir. Bu yazımızda yavru kedi dışkısının ideal özelliklerinden ve beslenmenin yavru kedilerin kakasına olan etkisinden bahsedeceğiz.

tuvaletinde yavru kedi

Yavru Kedinin Kakasının Normal Görünümü

Yavru kedinin kakasının görünümü, yavrunun kaç günlük ve kaç aylık olduğu doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Yenidoğan dönemindeki yavru kedilerin ilk kakaları çok koyu renkte olur, hatta yeşil bir görünüme sahiptir. Yavru, mekonyum adı verilen maddeden oluşan ilk kakasını dünyaya geldikten sonraki 1-2 günlük süreçte yapar. İlk kakanın koyu renkte olması normaldir ancak bu kakanın bir istisna olduğu unutulmamalıdır. Anne sütü veya anne sütü ile aynı besin değerlerine sahip olan süt tozu ile beslenildiği süreçte kedilerin dışkıları hardal sarısı rengindedir. Yaş mama ve sonrasında kuru mamaya geçiş yapıldığında ise koyu sarı renk yerini kahverengiye bırakır. 2-3 aylıktan büyük yavru kedilerin kakaları normal şartlar altında çok koyu renkte olmamalıdır. Yavru kedi sağlık problemi yaşamadığı takdirde katı formda ancak aşırı sert olmayan, kahverengi dışkı yapacaktır.

Yavru kedilerin, sağlıkları ile ilgili önemli işaretler veren dışkılarının bazı sağlık problemlerinin varlığı hâlinde renk ve kıvam olarak farklılaştığı bilinmektedir. Örneğin toksinlerin kan dolaşımından çıkarılmasını engelleyen portosistemik şant adı verilen karaciğer hastalığı sıklıkla ishale yol açabilir. Aynı şekilde parazitler, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar da ishal ile sonuçlanabilir. Yavru kedilerde ishale neden olan sağlık sorunlarından biri de emilim bozukluğudur. Tüketilen besinlerin yeterince emilememesi hem ishale hem de çeşitli sindirim yolu şikayetlerine neden olabilir.

üç yavru tekir kedi

Yavru Kedilerde Sağlık Sorununa İşaret Eden Dışkı Özellikleri

Yavru kediniz varsa kakasındaki değişimleri dikkate almalı ve yavru kedinin tuvaletini mümkünse her temizlik sırasında gözlemlemelisiniz. Kedilerde sağlık sorununa işaret eden dışkı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Fazla kaygan, sarı ya da beyazımsı dışkılar kedilerde bağırsak enfeksiyonu veya parazit şüphesini gündeme getirebilir. Bu durumda kedinin takibi önerilir. Dışkı kalitesi düzelmezse veteriner hekim ziyareti planlanmalıdır.
  • Çok koyu renkte, siyahımsı dışkı rengi üst sindirim yolunda kanama göstergesi olabilir. Bu durumda kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmeleri gerekir.
  • Kanlı, kırmızımsı dışkı mümkün olan en kısa sürede veteriner hekimlerin ziyaret edilmesini gerektirir. Bağırsak irritasyonu, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar dışkıda kanlanmaya neden olabilir.
  • Dışkıda yeşil renk, bakteriyel enfeksiyona işaret eder. Beyaz dışkı, bağırsak florasındaki ciddi sorunların önemli bir belirtisidir. Dışkıda turuncu renk, yavru kedilerin karaciğer ve mesane sorunlarının belirtisi olabilir. Yavru kedilerin dışkısında bu renklerden herhangi birinin görülmesi durumunda teşhis ve tedavi için veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır.
  • Dışkı küçük parçalı ise kedinin kabızlık sorunu yaşadığı kabul edilir, beslenme değişikliği gerekli olabilir. İdeal oranda lif içermeyen, sindirim sistemi sağlığını destekleyen mineral ve vitaminleri barındırmayan kuru mamaların tüketilmesi kedilerde kabızlık başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Beslenmenin Yavru Kedinin Kakasına Etkisi

Kedilerde dışkı kalitesi sağlık sorunları, ilaç kullanımı, aşırı strese maruz kalınması sonucu azalabileceği gibi doğru ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olunmaması da sindirim sistemi sorunları da dışkının kıvamında ve renginde anormallik görülmesine neden olabilir.

Yavru kedilerin doğdukları andan itibaren tam ve dengeli beslenmeleri gerekir. Erken dönemde yalnızca anne sütü ile beslenen yavru kediler için 2 aylık olduktan sonra yaş mama desteği ve akabinde kuru mama geçişi önerilir. Yavru kediler için kuru mama seçimi kedinin hem dışkı kalitesi hem de genel sağlığı için kritik derecede önemlidir.

Yavruluk dönemi kedilerin hızlı büyüdükleri, bağışıklık sistemlerinin güçlendiği ve özel gereksinimlerin öne çıktığı bir dönemdir. Dolayısıyla yavru kedilerin optimal gelişimleri için sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye uyum sağlamaları gerekir. Yavru kedilerin gelişimsel ihtiyaçları ve damak zevkleri doğrultusunda formüle edilen yavru kedi mamaları ile dostlarımız sağlıkla büyüyebilir, yetişkinlik dönemine sorunsuz bir geçiş yapabilir. Bilinmesi gereken ise her mamanın aynı kaliteye sahip olmadığıdır. Mamanın formülünde kullanılan bileşenlerin kalitesi, bileşenlerin kolay sindirilip sindirilmediği ve mama üretim süreçlerinde besin değerlerinin korunup korunmadığı seçilen mamadan yavruların sağladığı faydayı değiştirebilir.

tuvaletten çıkan yavru kedi

Sağlıklı Sindirim Sistemi, Sağlıklı Gelişim

Yavru kedilerin tüm besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak amacıyla formüle edilen Hill's markalı yavru kedi mamaları, tahıllı ve tahılsız içeriklerle sunuluyor. Yavruların kemik gelişimine katkı sunan, gelişim için gerekli enerjiyi almalarını sağlayan, beyin fonksiyonlarının yanı sıra bağışıklık ve sindirim sistemi sağlığını destekleyen Hill's yavru kedi mamaları ile siz de dostunuzun genel sağlığına katkı sağlayabilirsiniz. Erken dönemde kısırlaştırılan yavru kediniz için Hill's markalı kısırlaştırılmış yavru kedi maması tercihinde bulunabilir, Hill's kalitesi ile dostunuzun sağlıklı bir yavruluk süreci geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kedinizin ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere formüle edilen Hill's yavru kedi mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.