Kediler Neden Sahiplerine Hediye Getirir?

08.07.2021 Deniz Öz


Her anınıza neşe katan sevgili kediniz size hiç hediye getirdi mi? Kedilerle yaşayan bazı kişiler zaman zaman dostlarının onlara getirdiği bir oyuncak ile keyifli bir hediye almanın zevkine varırken bazıları oyuncakla ödüllendirilecek kadar şanslı olamıyor; onların ödülleri ölü sinekler, ölü böcekler ve hatta ölü bir fare olabiliyor. Kedilerin evcilleştirilmesinin geçmişi yaklaşık 10 bin yıl önceye dayansa da onların içgüdülerinin hala oldukça güçlü olduğu gerçeğini yadsımak imkansız; bu gerçeğin yansımaları da kedilerin avlanmak için doğan canlılar olduğunu ortaya koyuyor. Bu yazımızda kediler neden hediye getirir?, kediler neden ölü fare getirir? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Beyaz hediye paketlerinin önünde oturan kedi

Kediler Neden Hediye Getirir?

Kedilerin hediye getirme davranışlarının ardında birçok farklı motivasyon olabilir. Getirilen hediyenin türü özelinde kedilerin davranışlarının gerekçeleri de farklılaşabilir. Bu nedenle hangi tür hediyenin ne anlama geldiğinin bilinmesi dostlarımızın renkli dünyasına bir adım daha yaklaşmamızı sağlayacaktır.

Kediler Neden Hediye Olarak Oyuncak Getirir?

Bazı kediler, insanlar sabahları gözünü açtığında ya da eve geldiklerinde heyecanlı bir karşılama seansından sonra en sevdikleri oyuncakları getirebilir ve bu oyuncakları sahiplerinin önüne bırakabilirler. Oyuncak hediyesi kedilerin "benimle oyna", "bana zaman ayır" isteklerinin en somut yansımalarından biridir. En yorgun olunan günlerde oyuncak hediyesinin, tam bir hediye sayılması kolay olmasa da dostlarımızın etkileşim isteğinin sunduğu mutluluk göz ardı edilemez. Bu gibi bir durumla sıklıkla karşılaşan kişilerin kedilerin avlanmayı simüle eden oyun seanslarına daha çok dahil olması onlarla kurulan bağları derinleştirmenin en pratik yollarından biridir.

avlanma pozisyonunda sarı gözlü siyah kedi

Kediler Neden Ölü Fare Getirir?

Kediler insanlara hediye olarak ölü fare getirebilir. Hediyeler ölü fare ile de sınırlı değildir, herhangi bir av sahiplerine cömertçe sunulabilir. Az önce de belirtildiği gibi kediler doğuştan avcı canlılardır, hızlı hareket eden nesne veya canlılara içgüdüsel olarak ilgi duyarlar. Fare, kuş, böcek gibi canlıları gördükleri anda dikkat kesilmelerinin ardında bu temel motivasyon yatar. Dikkati çekilen kedinin bir sonraki adımının takip ve av olması beklendik bir durumdur. Ancak her kedinin avlanma yeteneği aynı değildir, bireysel beceriler ve deneyimler oldukça belirleyicidir. Bir kedi avını avladığında onu yere atabilir, onunla oynayabilir, avının tamamını ya da yalnızca bir kısmını yiyebilir. Avlarına karşı ilgisini kaybettiğinde onu olduğu yerde bırakabildikleri de bilinmektedir. Bazı kediler, avlanma alışkanlıkları ile insanlar için zorluk çıkarabilir. Avlarını, evdeki en sevdikleri yerde saklamayı seven ve o yeri ölü av köşesine döndüren dostlarımız da vardır. Peki ama kediler neden ölü fare getirir ve avlarını insanlara ödül olarak sunar?

Anne kediler yavrularına avlanmayı öğretmek için avlarını canlı veya ölü olarak onlara getirir. Bazı kediler avlarını sahiplerine getirme konusunda da içgüdüsel olarak benzer davranışları sergileyebilirler. Kedilerin insanlara avlarını getirmesinin ardında ödüllerini aileleri ile paylaşma istekleri de olduğu düşünülür. Hayat kurtaran becerileri insanlara aktarmak konusunda oldukça istekli olan kediler, tok olsalar da bu davranışı sergileyebilirler. Nitekim her zaman canlı bir avın peşinde olmadıkları da bilinir. Kediler insanlara avlanmayı öğretmek için sundukları avları canlı ya da ölü şekilde getirebildikleri için bu hediye merasimi çoğunlukla stresli anlara neden olabilmektedir.

Kız çocukları ile oyun oynayan beyaz kedi

Kediler Hediye Getirir mi?

Kedilerin hediye getirdikleri bilinir, yine de hediye sunmalarının hediye verme amacı taşımadığı ve aslında bizim algılayabildiğimiz hediyelerden çok farklı olduğu söylenebilir. Kedilerin hediye getirmesi, seçtikleri hediyeye göre, hijyen sorunlarına neden olabilir. Bu noktada önemli olan hediyelerin türlerini değiştirebilmektir. Avcılık içgüdülerinin baskılanması mümkün olmasa da bu içgüdüsel ihtiyaçlarının oyunlara yönlendirilmesi mümkündür.

Düzenli olarak oyun zamanı ayrılan kedilerin avlanma arzuları tatmin olabilir, kovalama ve yakalama ihtiyaçlarını karşılayan oyuncaklar doğal avlanma ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilir. Neticede tüm canlıların bilişsel sağlıklarının sürdürülebilmesi adına zihinsel olarak uyarılmaları gerekir. Kediler avlanmalı, kovalamalı ve yakalamalıdır. Bu aktivite gereksinimleri aileleri tarafından karşılanmadığında ister istemez kendi yöntemlerini bulacaklardır. Bu nedenle kedi oyuncakları kediler için en temel ve en gerekli ürünler arasında yer alır. Kedilerin avlanma içgüdülerini tatmin etmek için siz de olta oyuncaklara, lazer oyuncaklara ve fare oyuncaklara yönelebilirsiniz. Böylece hem dostunuzun içgüdüsel ihtiyaçlarına yanıt verebilir hem de fiziksel kondisyonunu artırabilirsiniz. Sitemizdeki kedi oyuncaklarını görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.