Kediler Neden Nesneleri Devirir?

19.06.2022 Aysegül Tunçay



Kedilerin bazı eşyaları mutfak rafından, sehpadan ya da masadan aşağı atmakla ilgili ünleri tartışmasızdır. İnternette kedilerin eşyaları bir yerden iterek yere düşürdüğü milyonlarca video bulabilirsiniz. Üstelik bu videolar internette en çok izlenen komik videolar arasında yer almaktadır. Ancak bu durum evde yaşayan insanlar için o kadar komik olmayabilir. "Kediler eşyaları neden devirir?" sorusunun birden fazla cevabı vardır. Kedinin sürekli olarak eşyaları itmesi birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilen durumlar arasındadır.

masada duran peçeteyi yere atmaya çalışan kedi

Avcılık İçgüdüsü

Kediler her ne kadar evde yaşasalar da kökleşmiş bir avcılık içgüdüsüne sahiptirler. Bu durumun en büyük nedeni onların gerçek anlamda etçil olmasıdır. Lazer, zıplayan top ya da olta oyuncakların kediler tarafından bu kadar sevilmesinin nedeni de avcılık içgüdüsünü tetiklemeleridir. Kedi, bir kalemi sehpadan aşağıya atarak onun bir av olup olmadığını kontrol etmektedir. Kediler kendi çevrelerini burunlarıyla olduğu kadar patileriyle de keşfeder. Bu yüzden uzaktan bakıldığında kedi için bir ava benzemeyen eşyalar bile kedinizde gereksiz bir avlanma dürtüsüne yol açabilmektedir. Kediniz de onun bir av olup olmadığını anlamak için patisiyle kontrol eder ve aşağıya atar.

mobilyanın üzerinde uzanmış kedi

Sıkıntı

Kediler aslında bizim düşündüğümüzden çok daha zeki canlılardır. Mental olarak doğru ve yeterli bir şekilde uyarılmadıklarında çok çabuk sıkılmaya başlarlar. Kedilerin sürekli nesneleri aşağı atması aslında yeteri kadar uyarılmadıklarının bir belirtisidir. Kediler aktif bir şekilde yeteri kadar oynamadıklarında koltukları tırmalamaya, perdelere tırmanmaya ve etrafta kedi oyuncağı olmayan eşyalarla oynamaya başlarlar. Bu eşyalar genellikle mutfak rafı ya da sehpa üzerinde bulunan eşyalardır.

telefonu yere atmak üzere olan kedi

İlgi Çekme

"Kediler neden her şeyi aşağı atar?" sorusunun cevaplarından birisi de ilgisizliktir. Çünkü eşyaları aşağı attıklarında o anda evde bulunan kişiler kediye bir tepki vermektedir. Bu tepkinin olumsuz dahi olsa verilmesi kedi için yeterlidir. Zaman içerisinde bunun öğrenilmesi ile beraber kediler ilgisiz kaldıklarında ilgi görmek için eşyaları aşağı atmaya başlarlar. Bu davranışı bastırmak için kedi bir eşyayı yere attığında hemen kedinin yanına gitmemek gerekmektedir. Her ne kadar bir bardak ya da cam eşya kırıldığında temizlemek gerekse de bir kalemi yere attığında bunu bir süre görmezden gelebilirsiniz.

vazoyu devirmiş kedi

Kedilerde Nesne Atma Hareketi Nasıl Önlenir?

Bu davranış aslında kediler için doğal ve içgüdüsel bir davranıştır. Bu nedenle kediniz bir şeyleri aşağı attığında ona kızmamanız gerekir. Kedinin bu davranışlarının önüne geçmek için yapılması gerekenler aslında bellidir. Onlarla beraber düzenli olarak oyun oynamak yeterli olmaktadır. Özellikle onların avlanma içgüdülerini harekete geçirecek oyuncakları tercih etmek kedinizin daha kolay bir şekilde oyuncakla etkileşime girmesini sağlar. Kedilerin avlanma içgüdülerini harekete geçirecek kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedilerin oyun saatinin düzenli olması önemlidir. Bununla beraber birkaç dakikadan fazla olması gerekmektedir. Kediler için günlük olarak yaklaşık 20 dakikalık oyun süresi yeterli olmaktadır. Oyun oynamanın yanı sıra yönlendirme de kedilerin olumsuz davranışlarını değiştirmede yardımcı olmaktadır. Kedinin mutfak rafının üzerine çıkmaya ya da masadan bir şeyler atmaya hazırlandığını gördüğünüzde bir süre kedi ile oynayarak ve ilgilenerek onun ilgisini dağıtabilirsiniz.

Kedinin ilgisini dağıtmak için birden fazla oyuncak seçmeye özen göstermek gerekmektedir. Çünkü kediler sürekli aynı oyuncakla oynadıklarında sıkılmaya başlarlar. Ancak farklı oyuncakları belirli döngülerle oynaması onun için daha sağlıklıdır.

Kediler için puzzle mama kapları onların mental olarak yeterli bir şekilde uyarılması için tercih edilebilecek alternatiflerden birisidir. İnteraktif mama kapların kedinin patilerini de aktif bir şekilde kullanmalarını sağlar. İçine mama konabilen oyuncak toplar da onlar için önemli bir eğlence aracıdır. Kedileri içgüdüsel olarak patileriyle bir şeyler ittirmeye ya da keşfetmeye devam edecektir. Kedilerin dikkatini çekecek internaktif mama kaplarını ve ödül mamalı oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bunun neden yaptıklarını anlamak ve altında yatan ihtiyacı karşılamak istenmeyen hareketlerin en az seviyede olmasını sağlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.