Kediniz Yaşlı mı? Onun Özel İhtiyaçlarını Biliyor musunuz?

17.03.2023 Deniz Öz


Sağlık kontrollerinin sıklaşması, tedavi süreçlerinin iyileşmesi, tam ve eksiksiz beslenme sayesinde kedilerin yaşam sürelerinde ciddi bir artış söz konusu. Nitekim geçtiğimiz yıllarda kedilerin yaşlılık sınıflandırmasında da bir farklılık yaşanmış durumda. 7 yaş üzerindeki kediler artık yaşlı kedi olarak değerlendirilmiyor, yaşlılık eşiği 11 yıla doğru bir sıçrama yaşadı.

Evde iyi bir bakıma maruz kalan ve düzenli sağlık kontrolleri gerçekleştirilen yaşlı kedilerin yaşam standartlarının yükseldiği ve hayat konforlarının arttığı göz ardı edilemez bir gerçek. Yine de doğal yaşlanma sürecinin belirli değişimleri beraberinde getirdiği ve kedilerin artan yaşları ile birlikte farklı ihtiyaçları olduğu biliniyor. Bu yazımızda kedilerde yaşlılıkla birlikte değişen metabolik süreçleri ve kedilerin ihtiyaçları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yaşlı gri kedi

Yaşlanma Kedileri Nasıl Etkiliyor?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de sağlıklı yaşlanmak mümkün. Yaşın ilerlemesinin yol açacağı sonuçların engellenmesi mümkün olmasa da yaşlılık sürecinde de konforlu bir yaşam sürülebiliyor. Yaşın ilerlemesi kedilerde hem fiziksel hem de psikolojik değişimleri beraberinde getiriyor. Kediler hem psikolojik anlamda artık daha farklı davranışlar sergiliyor hem de fiziksel olarak yatkın oldukları sağlık sorunları gündeme geliyor. Yaşanan değişimlerin ardındaki nedenler son derece çeşitli. Örneğin yaşlandıkça kedilerin tat ve koku duyuları azalıyor, yağ ve protein sindirimi zorlaşıyor, işitmeleri azalıyor. Tüm bunlara ek olarak bağışıklık sistemleri desteklenmeye ihtiyaç duyuyor, cilt elastikiyetlerinde düşüş yaşanıyor. İçgüdüsel olarak doğada hayatta kalmaya programlanmış olan kedilerin bu hayati yetilerindeki azalma onların geçmiş yıllara kıyasla hem daha az hareketsiz hem de rutinlerini aksatmaya meyilli hâle gelmeleri ile sonuçlanabiliyor. Bu nedenle yaşlı kedilerin yakından gözlemlenmesi son derece önemli. Günlük rutinlerindeki aksamalar yaşlı kedilerin, konforu düşüren farklı problemlerle yüzleşmesine neden olabiliyor.

yaşlı uzun tüylü gri kedi taranıyor

Yaşlı Kedilerin Düzenli Olarak Taranması Çok Önemli

Yaşlı kedilerin yaşadıkları ağrı sorunları, hareket yetilerinin azalması ve değişen ruh hâlleri kendilerini eskiye oranla daha az temizlemelerine neden olabiliyor. Gözlerinin, anüslerinin ve burunlarının kenarlarındaki akıntıların ılık su ile nemlendirilmiş bir pamuk ile temizlenmesi uzmanların önerileri arasında. Tarama rutinlerinin de aksatılmaması gerektiği vurgulanıyor. Yaşlı kedilerin göründüklerinden çok daha zayıf olabilecekleri ve ciltlerinin de hassaslaştığı düşünüldüğünde onların nazikçe taranması ve/veya fırçalanması gerekliliği ortaya çıkıyor. Yaşlı kedilerin düzenli taranmaması hâlinde erişip yalayabildikleri vücut bölgelerinden daha çok tüy yutabilecekleri ve sindirim süreçlerindeki yavaşlama ile birlikte bu tüylerin tüy yumaklarına neden olabileceği biliniyor. Dikkatli olmak gerekiyor.

Tuvalet Alışkanlıkları Gözlemlenmeli

Kedilerin tuvaletlerinin konumlandırıldığı yerin, mahremiyetlerini destekleyecek tenhalıkta olması rahat etmelerini sağlayabilir. Yine de tuvaletlerinin gelip geçerken göz atılabilecek yerlerde olması öneriliyor. Kedilerin tuvaletleri düzenli olarak temizlendiğinde hem dışkıları hem de idrar yapma süreçleri ile ilgili bilgi ediniliyor. Örneğin topaklanan bir kum kullanılıyorsa ve kum temizlenirken büyük değil küçük topaklar bulunuyorsa bu durum kedinin kesik kesik idrar yaptığının göstergesi olabiliyor. Kesik kesik idrar yapma sürekliliğe dönüşürse veteriner hekime danışılması öneriliyor. Aynı şekilde tuvalette eşelenen ancak tuvaletini yapmayan, akabinde yüksek sesle miyavlayarak evde dolaşan kedilerin de uzman veteriner hekimlere götürülmesi ihmal edilmemeli. Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluşur ve Bitkisel Çözümler adlı içeriğimizde kedilerde idrar yolu sağlığı ile ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.

koltuk altında saklanan yaşlı gri beyaz kedi

Sağlıklı Yaşlı Kediler de Veteriner Hekimlere Gitmeli

Yaşlı kedilerin ne kadar zamanda bir sağlık kontrollerine gitmeleri gerektiği ile ilgili veteriner hekimler kedi özelinde önerilerde bulunacaktır. Bu noktada kedilerin genel sağlık durumu, yaşları ve yatkın oldukları hastalıklar yönlendirici kabul edilir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi göz önünde bulundurularak düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi şarttır. Ek olarak bazı belirtilerin görülmeye başlanması rutin kontrollere ek ziyaretleri gerekli kılabilir. İştahta değişim, kilo kaybı, daha çok ve daha sık su tüketimi, denge problemleri, tuvalet kullanma alışkanlıklarında farklılaşma, her zamankinden çok saklanma gibi semptomların dikkate alınmasında fayda olacaktır.

Yaşlı Kedilerin İştahı Takip Edilmeli

Yaşlı kedilerin tat ve koku duyularındaki gerileme iştahlarında düşüşe neden olabilir. Eskiye oranla daha az mama tüketmeleri kilo kaybı yaşamalarına yol açabilir. Benzer bir durumla karşılaşıldığında veteriner hekimlere kontrole gidilmesi öncelikli adım olmakla birlikte kedilerin beslenmelerinde farklılık yaratmak da soruna çözüm sunabilir. Süreçte öğünlerin miktarını azaltıp öğünleri sıklaştırmak, kedi konservesi ile beslenmeyi desteklemek, tüketilmeyen mamaları dışarıda bekletmemek; diğer bir deyişle mamaları tazeyken tüketmelerini sağlamak alınabilecek etkili tedbirler arasındadır. Elbette tüketecekleri kuru mamanın da yaşlı kedilerin ihtiyaçlarını eksiksiz karşıladığından emin olunmalıdır.

gözleri kapalı gülen yaşlı kedi

Yaşlı Kediler İçin Tam ve Eksiksiz Beslenme

Kedilerin tüm yaş evrelerinde tam ve eksiksiz bir beslenme ile buluşmasını sağlayan Pro Plan, yaşlı kedilere yönelik formülleri ile de kedi severlerin favori tercihlerinden olmayı sürdürüyor. Yaşlı kedilerin temel ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan, farklı içeriklerde ve protein kaynaklarına sahip Pro Plan yaşlı kedi maması çeşitleri dostlarımızın sağlığını destekliyor ve yaşam kalitelerini artırıyor.

Pro Plan LiveClear +7 Hindili Alerjen Azaltan Kısırlaştırılmış Yaşlı Kedi Maması 1,4kg prebiyotik, Omega-3 ve Omega-6 esansiyel yağ asitleri barındıran leziz hindili içeriği ile yaşlanan kedilerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemini ve böbreklerini destekliyor. Kısırlaştırılan yaşlı kedilerin üriner sistem sağlığına katkı sunan formülünün bir diğer özelliği kedilerin evlerdeki alerjen yükünü minimize etmesi.

Pro Plan +7 Hindili Kısırlaştırılmış Yaşlı Kedi Maması 3kg sağlıklı yaşamlarının sürdürülebilir kılması amacı ile formüle edilmiş tam ve eksiksiz bir kuru mamadır. Lezzetli hindi etinin kullanıldığı kuru mama üriner sistemin sağlığının desteklenmesine, ideal vücut ağırlığının ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3kg tek bir öğünde yaşlı kedilerin tüm besin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan seçkin mamalardan biridir. Somon bakımından son derece zengin olan yaşlı kedi maması iştahsız dostlarımızın da ideal oranda mama tüketmesine destek olur.

Siz de yaşlanan dostunuz için sağlıklı bir beslenme planı yapmak için Pro Plan yaşlı kedi maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilir, daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmelerine katkı sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.