İran Kedisi (Persian) Mama Seçimi İpuçları

29.09.2023 Deniz Öz


Basık suratları ve iri gözleriyle karakteristik yüzleri ve güzelliklerini perçinleyen uzun tüyleriyle İran kedileri pek çok evcil hayvan sahibinin hem kalplerinde hem de evlerinde kendilerine yer buluyor. Pek hareketli kediler olmamaları, gün içerisinde kanepede oturmayı ya da uyuklamayı tercih etmeleri de ev yaşamına sağladıkları uyumu artıran bir etkene dönüşebiliyor. Sahip oldukları bu özellikler ve genetik miraslarıysa İran kedilerinin beslenmelerinde özel olarak formüle edilmiş bir kedi mamasının tercih edilmesini gereklilik hâline getirebiliyor. Yazımızın devamında İran kedileri için mama seçiminde faydalı olabilecek bilgileri bulabilirsiniz.

beyaz iran kedisi kafasını koltuğa dayamış

İran Kedisi için En İyi Mama Türleri

İran kedileri mama konusunda seçici olmalarıyla bilinirler. Ancak seçiciliklerinin arkasında yalnızca bir karakter özelliğinden daha fazlası yatıyor olabilir. İran kedileri brakisefali ırkları arasındadır. Yüzlerinin düz olmasıyla karakterize bu durum aslında geniş, kısa bir kafatasına sahip oldukları anlamına gelir. Kafataslarının bu şekillerine rağmen çenelerine hâlâ diğer kedilerle aynı sayıda diş sığması gerektiği için dişlerinin aşırı sıkışık olması, dönmesi gibi sorunlar mamaları çiğnemelerini zorlaştırabilir. Bununla birlikte daha ciddi diş eti problemlerine yakalanma riskleri de vardır. Çene ve diş yapılarına uygun özel tanelere sahip mama türleriyle beslenmeleri konforlarını destekleyebilir.

İran kedilerinin tüylerinin uzun olması, mama türü seçimini etkileyen diğer bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Uzun tüylü kedilerde tüy yumağı görülme ihtimali kısa ve orta uzunlukta tüylere sahip olan kedilere kıyasla daha yüksek bir ihtimal. Tüyleri uzun olan dostunuz kendini yalarken ister istemez tüylerini yutacak. Yuttuğu tüyler normal bir şekilde dışarı atılmamasıysa sindirim sisteminde tıkanma gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Sahip olduğunuz İran kedinizin sindirimini destekleyecek, tüy yumağı sorunuyla mücadele edilmesi için özel olarak formüle edilmiş ve tüy sağlığını destekleyen mamalar önceliklendirilebilir.

siyah iran kedisi

İran Kedisi Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İran kedileri için mama seçerken çene ve tüy yapıları dışında dikkat edilmesi gereken başka faktörler de bulunur. Mamaların onların diğer gereksinimlerini karşılaması, sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri, ilerleyen dönemlerinde sağlıklarını sürdürebilmeleri için kritik bir konumdadır.

Öncelikle İran kedilerinin sakin canlılar oldukları ve gün içerisinde pek hareket etmeyi tercih etmediklerini göz ardı etmemek gerekiyor. İran kedilerinin idealden daha fazla kalori almaları, aldıkları kaloriyi yakamamalarına bağlı olarak obezite gibi sorunlarla karşılaşmalarına neden olabilir. Kedinizin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmaması da ihtiyaç duyduğu günlük kalori miktarını etkileyebilir. Patili dostunuzu beslerken tercih ettiğiniz kuru mamaların üzerinde belirtilen günlük kalori limitlerini aşmamaya, diyabet sorunu yaşamaması için aşırı şeker almamasına dikkat etmelisiniz.

Her kedi gibi İran kedileri de zorunlu etçil canlılardır. Ancak bu söylem sırf etle beslenmeleri gerektiği anlamına gelmez. Onları premium kuru kedi mamaları ile beslemek, en etkili ve güvenli yöntem olarak kabul edilir. Premium kedi mamaları içeriklerinde kedilerin ihtiyaçları olan tüm besinleri tam ve dengeli olarak sunar. Tavuk, balık, sığır eti gibi farklı aromalarla kedilerin damak zevkine uygun tercihler yapabilmek mümkündür. Beslenmelerinin yaş kedi mamaları ile desteklenmesi de su tüketimleri ve farklı lezzetlerle buluşturulmaları için tavsiye edilebilir.

Kedi mamalarının içeriğinde en az %30 oranında protein olması ideal olarak kabul edilir. Protein kaynaklarının kaliteli olması bu noktada önemlidir. Proteinin yanı sıra taurinin, vitaminlerin, minerallerin ve sağlıklı yağların kuru mamaların formülünde yer alması ideal kabul edilir. Glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek karbonhidrat kaynaklarına sahip kedi mamaları da önceliklendirilmelidir.

uyuyan iran kedisi

İran Kedileri İçin Mama Seçenekleri ve Öneriler

Kediniz için mama tercihinde bulunurken dostunuzun yaşını göz önünde bulundurmanız seçim sırasında ilk adımdır. Temelde yavru kedi maması ve yetişkin kedi maması olmak üzere iki farklı mama türü arasından seçim yapabilirsiniz. Bu sırada kedinizin kısırlaştırılma durumunu, hareketliliğini ve özel sağlık gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Veteriner hekiminizden kedinizin ihtiyaç duyduğu beslenme hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kedilerin ilk 2 ay anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. Annesi olmayan yavru bir İran kedisi sahiplendiyseniz minik dostunuza anne sütünün yerine geçmesi için formüle edilmiş özel kedi süt tozlarından verebilirsiniz. 2 ayı tamamladıktan sonraysa yavru kedi mamaları ile beslenmelerine devam edebilirler. Genellikle 12 ay olan kediler yetişkin olarak kabul edildikleri için özel bir durum söz konusu değilse 12 aydan sonra kedinizi kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığını da göz önünde bulundurarak yetişkin kedi maması ile beslemeye geçebilirsiniz.

İran kedilerinin özel gereksinimleri doğrultusunda formüle edilmiş Royal Canin kedi mamaları, dostunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri tam ve dengeli olarak almasına yardımcı olur. Royal Canin İran kedileri için özel kedi mamaları özel mama tanesi yapısıyla dostunuzun beslenme deneyimini iyileştirir, omega-3 ve omega-6 yağ asitleriyle tüy sağlığını destekler, özel lif kombinasyonuyla tüy yumağı oluşma riskinin azalmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye katkıda bulunmanın yanı sıra üriner sistem sağlıklarını korumaya katkı sunar. Siz de dostunuzun farklı ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilen Royal Canin İran Kedisi İçin Mama alternatifleri arasından seçiminizi yapabilir, Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisiyle alışverişinizi güvenle tamamlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.