Sahiplenilen Kedinin Yaşı Nasıl Tahmin Edilir?

11.08.2022 Aysegül Tunçay


Sahiplendiğiniz kedinin yaşını bilmiyorsanız bu durum sizin için büyük bir sırdır ve normal olarak sahiplendiğiniz kedinin yaşını merak edersiniz. Doğum zamanı bilinmeyen bir kedi sahiplenildiği zaman kedi ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de kedinin yaşıdır. Sahiplenilen kedinin yaşını en doğru şekilde öğrenmenin yolu veteriner hekime danışmaktadır. Kedinin doğum tarihi tam olarak bilinmese bile vücudunda çeşitli noktalara bakarak yaşını yaklaşık olarak tahmin etmek mümkündür. Bununla beraber kedinin bazı özelliklerine bakarak siz de yaklaşık bir tahminde bulunabilirsiniz.

esneyen kedi

Dişler

Kedilerin dişleri doğumdan 2 - 4 hafta sonra çıkar. Dişlere bakmak kedilerin yaşını belirlemek için en doğru yöntemlerden bir tanesidir. 3 - 4 aylık kedilerde bebeklik dişleri dökülmeye başlar ve zamanla yerini kalıcı dişlere bırakır. Yetişkinlik dişlerinin tamamı doğumdan yaklaşık olarak 6 ay sonra çıkmış olur. Yetişkinlik dişleri tamamen çıkmadan önce kedilerin yaşı ile ilgili tahminde bulunmak kolay olsa da dişlerin tamamı çıktıktan sonra dişlere bakarak kedinin yaşını tahmin etmek çok mümkün olmamaktadır.

Ancak yaşlı kedilerde dişlerde meydana gelen aşınmalar ve biriken tartar yaşı belirlemeye yardımcı olabilmektedir. Bu noktada yaş belirlemesinde veteriner hekimin gözlemi daha net sonuç için gereklidir. Düzenli diş temizleme ürünleri ile diş bakımı yapılan kedilerde tartara bakarak yaş belirleme pek mümkün olmamaktadır. Bu noktada yaşlı bir kedi sahiplenildiği zaman diş bakımına başlamadan önce veteriner hekim ziyaretinin yapılması, genel sağlık kontrolleri ile birlikte yaş tahmini için dişlere bakılması önerilir. Çünkü kedilerde diş sağlığı çok önemli olduğu için pek çok kedi sahibi diş sağlığı için gerekli olan bakımı özenli bir şekilde gerçekleştirmektedir. Kedilerde diş temizliğini sağlayan ürünleri buradan inceleyebilirsiniz. Kısacası dişler kedilerde yaş için iyi bir gösterge olabilir ancak tek başına yeterli bir kriter değildir.

atlamaya hazırlanan kedi

Cinsel Olgunluk

Erkek kediler, 6 aylık olduğunda cinsel yetişkinliğe ulaşırlar. Bu dönemde bölgelerini işaretlemeye başlarlar. Dişi kediler ise ilk kızgınlıklarını 5 - 9 aylıkken yaşar. Dişi kedilerin bu dönemde yaşadığı değişim daha gözle görülürdür. Dişi kedilerin doğurganlık dönemi 8 aylıkken başlar ve 8 yaşına kadar devam eder. Bu nedenle dişi kedilerde cinsel yetişkinliğe geçişe bağlı olarak yaşı tahmin etmek mümkündür. Ancak bazı kedilerde doğurganlık daha erken ya da daha geç başlayabilmektedir. Bununla birlikte bazı veterinerler kediyi cinsel erişkinliğe ulaşmadan kısırlaştırmayı tercih etmektedir. Kısırlaşma işleminin erken dönemde yapılması istenmeyen gebelikleri önlediği gibi operasyonun gençken yapılması iyileşme sürecinin daha kısa ve konforlu olmasını sağlar. Diğer taraftan bu durum kedinin yaşını, en azından bir yıllık dönemde, belirlemeyi zorlaştırır.

dışarda oturan uzun tüylü kediTüy Gelişimi

Yavru kedilerde tüyler çok ince ve yumuşaktır. Hatta bu tüylere bebeklik tüyü adı verilmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte tüyler kalınlaşmaya ve sertleşmeye başlar. Ayrıca rengi de koyulaşır. Yaşlı kedilerde ise bölüm bölüm kelleşme ya da tüylerde beyazlama görülmektedir. Bu durum kesin bir fikir vermese de yaşın belirlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Bununla beraber kedinin kendini ne kadar temizliği de yaşını gösterebilmektedir. Kediler inanılmaz derecede temiz hayvanlardır. Ancak yaşlanma ile birlikte kediler daha az yalanmaya başlar. Artrit gibi sağlık problemleri de temizlenmenin azalmasına yol açar. Kedilerin tüylerinin temizlenmesine yardımcı olabilecek ürünlere buradan ulaşabilirsiniz.

kedi gözü

Gözler

Sağlıklı kedilerin gözleri çok parlak ve berraktır. Gözlerde herhangi bir deformasyon ya da akıntı görülmemektedir. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte gözlerde bulutsu görünüm meydana gelebilir. Ayrıca yaşlanmaya bağlı olarak deformasyon ve akıntı görülmesi de oldukça olasıdır. Gözlerdeki bu değişiklik yaklaşık olarak 10 yaşından itibaren görülmeye başlanır. Bu nedenle kedilerin gözlerine bakarak bir tahmin yapmak bu dönemde mümkün olabilmektedir.

Kedinin yaşı kedi sahipleri açısından merak edilen bir konudur. Tam olarak doğum tarihi bilinmese de bile bu durum çok önemli değildir. Kedinin sağlıklı olması ve ihtiyaçlarının karşılanması kedinin her yaşında keyfinin yerinde olmasını sağlar. Kedilerde yaşın ilerlemesiyle gözle görülür değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikliklere bakarak kedinin hayatının hangi döneminde olduğunu tahmin etmek çok kolaydır. Bu dönemde ortaya çıkan yeni ihtiyaçların giderilmesi kedinin kaliteli ve mutlu bir hayat yaşamasına fazlasıyla olanak sağlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.