Kediler Neden Zayıflar?

03.02.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için ideal ağırlıklarını korumaları gerekir. Dengesiz beslenme, hareketsizlik, kalori sınırlarının aşılması ve altta yatan hastalıklar kedilerin kilo almasına ve obezite problemi yaşamasına neden olabilir. Kedilerde obezite ciddi bir sağlık sorunu olmakla birlikte hem ikincil hastalıklara yol açabilir hem de kedilerin hareket kısıtlılığa bağlı depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşamalarının kaynağına dönüşebilir. Daha önce bu konuda detaylı bilgi aktardığımız Kedilerde Obezite (Şişmanlık) Sorunu adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Kedilerde obezite kedilerin kilo kaynaklı karşılaştığı tek sorun da değildir. Fazla kilo gibi ani ve beklenmedik kilo kayıpları da kedilerin sağlığını doğrudan etkileyebilir. Bu yazımızda "kediler neden zayıflar?" sorusuna verilebilecek potansiyel yanıtları bulabilirsiniz.

Kediler Neden Zayıf Olur?

Kedilerle ilgili en büyük endişelerden biri obezite olsa da beklenmedik ve ani kilo kayıpları da en az obezite gibi tehlikeli bir durumdur. Kedilerde kilo kaybına yol açan temel nedene bağlı olarak iştahsızlık oluşumu gözlenebilir veya kedi tamamen yemek yemeyi bırakabilir. Kedilerin yemek yememesi ya da idealden az beslenmesi kediler için tehlikeli bir durumdur. Çünkü karaciğer vücuda daha çok enerji sağlayabilmek için vücutta depolanan yağı işlemeye başlayabilir. Kedilerde kilo kaybı yalnızca iştahsızlıkla birlikte görülmez. Kimi zaman kedi standart düzende beslenmeye devam ederken ya da her zamankinden fazla yemek yerken dahi "kediler neden zayıflar?" sorusu gündeme gelebilir. Bu nedenle belirtilerin gözlemlenmesi ve kedilerde kilo kaybı nedenlerinin belirlenmesi önemlidir.

omuza kafasını dayayan yavru kedi

Kedilerde Zayıflama Nedenleri

Stres ve Depresyon: Stres ve baskı altındaki kediler yemek yemeği reddedebilirler. Aşırı gürültülü ortamlar, uzun süre insanlardan ayrı kalmak, mama kaplarının pis olması, tuvaletlerinin temizlenmemesi, eve yeni bir canlı gelmesi, yolculuğa çıkılması ya da rutinlerindeki bir değişim kedilerin strese girmelerine yol açabilir. Bu gibi bir durumda iştah azalmasına bağlı olarak kediler kilo kaybedebilir.

Şeker Hastalığı: İnsülin hormonunun üretim sürecindeki sorunlar ya da üretilen insüline metabolizmanın verdiği yanıtların bozulması kedilerde iştah değişimi ile birlikte kilo kaybına yol açabilir. Kedilerde şeker hastalığının tek belirtisi kilo kaybı değildir; her zamankinden çok su tüketilmesi, her zamankinde çok idrar yapılması, idrar yolu enfeksiyonlarında artış ve ağızda tatlı bir koku oluşumu gibi semptomlara da rastlanabilir.

Mide Bağırsak Yolu Sorunları: "Kediler neden zayıflar?" sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtlar mide ve bağırsak yolu sorunlarına işaret edebilir. İştah azalması, ishal ve kusma dahil olmak üzere besin alerjileri, çeşitli enfeksiyonlar ve inflamatuar bağırsak hastalığı kedilerde kilo kaybı ile sonuçlanabilen şikayetlere neden olabilir.

Böbrek Hastalıkları: Böbrek hastalıkları, ‘yaşlı kediler neden zayıflar?' sorusuna yaygın şekilde verilen yanıtlardandır. Kedilerde böbrek yetmezliği ilerleyen yaşla birlikte etkisini hissettirebilir ve kedilerde kilo kaybı başta olmak üzere su tüketiminde artış ve idrar sıklığında fazlalaşma gibi şikayetlere neden olabilir. Kedilerde Böbrek Yetmezliği hakkında bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Hipertiroidizm: ‘Yaşlı kediler neden zayıflar?' sorusunu gündeme getiren bir diğer neden de hipertiroidizm olarak ön plana çıkar. En temel semptomu kedilerdeki belirgin iştah artışına rağmen meydana gelen kilo kaybıdır. Kediler normalden fazla yediklerinde ve buna rağmen kilo vermeye başladıklarında tedbirli olunması ve veteriner hekim muayenelerine götürülmeleri önemlidir. Tiroit bezindeki bir tümör oluşumu ya da tiroid bezinin aşırı aktif olması sonucu yaşanan bu rahatsızlık kontrol altına alınmalıdır. Çünkü tiroid bezi metabolizmanın düzenlenmesinden; kas, beyin, kalp ve sindirim fonksiyonlarının kontrol edilmesine dek çeşitli görevlere sahiptir.

İç Parazitler: "Yavru kediler neden zayıflar?" sorusunu en sık gündeme getiren etkenlerden biri iç parazitlerdir. Henüz bağışıklık sistemleri çok güçlü olmayan yavru kedilerde iç parazitler tehlikeli ölçüde kilo vermeye yol açabilir. Her zaman belirti göstermeseler de kusma ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilirler. Yavruluk dönemindekiler başta olmak üzere tüm yaşam evrelerindeki kedilerde görülebilen iç parazitlere karşı önlem alabilmek için kedilerin iç parazit ilaçlarının aksatılmaması; belirtiler gözlemlendiğinde veteriner hekimlere başvurulması gereklidir. Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm bu nedenlere ek olarak kanser hastalığının da kedilerde ani ve açıklanamayan kilo kaybına yol açtığı bilinmektedir. Genellikle iştahsızlık, saklanma davranışında artış ve halsizlik gibi belirtiler ile kilo kaybı eş zamanlı ortaya çıkabilir. Kedilerde kilo kaybının ardında diş ve diş eti problemleri de yatabilmektedir. Kedilerin yemek tüketirken canlarının yanması mama yemekten kaçınmalarına neden olabilir ve kilo kaybı oluşumunu tetikleyebilir.

veteriner hekim muayenesinde yavru kedi

Kedim Zayıflarsa Ne Yapmalıyım?

Kedilerde beklenmedik bir kilo kaybı ile karşılaşıldığında ilk olarak veteriner hekimlerin kontrolüne gidilmesi gerekir. Bu esnada rutin muayeneler yapılırken veteriner hekimler semptomların ne kadardır devam ettiği, ek şikayetlerin olup olmadığı, kedilerin genel sağlık durumu gibi birçok konuda detaylı bilgi alacaklardır. Bu nedenle kedilerin yakından gözlemlenmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Kilo kaybına neden olan temel unsur belirlendikten sonra, altta yatan sorun bir hastalıksa hastalığın tedavisine geçiş yapılarak kedilerin sağlığını iyileştirecek adımlar atılabilir. Bu esnada veteriner hekimler mama değişimi önerebilecekleri gibi kedi vitamin ve ek besinlerin kullanılmasını da tavsiye edebilir. Kediler için vitamin ve ek besin alternatiflerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kedilerde kilo kaybına neden olabilen nedenlerden biri de iştahsızlıktır. Kedilerde iştahsızlık birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Üstelik her zaman bir sağlık sorunu da iştahsızlık nedeni olmak zorunda değildir. Kediler lezzet çeşitliliği gereksinimi duyan canlılardır. Bu nedenle beslenmelerinde farklılıklarla iştahları artırılabilir. Kedi yaş mamaları hem onlara lezzetli bir öğün sunar hem de ihtiyaç duydukları günlük su tüketiminin bir kısmının karşılanmasını sağlar. Kedi konserve mamaları çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.