Kediler Neden Sahipleriyle Uyur?

12.03.2021 Deniz Öz


Kedilerle yaşanan her an çok özel olsa da kendi istekleri ile yanımıza kıvrıldıkları o anda yaşadığımız mutluluğu tarif etmek çok kolay olmuyor. Onların sevgilerini gösterme şekilleri farklı olduğundan bizim anladığımız şekilde sergiledikleri her sevgi göstergesi paha biçilmesi zor bir mutluluk anlamına geliyor. Yine de kedi davranışlarını yorumlamak ve spesifik sonuçlara varmak her zaman kolay olmuyor. Onların gerçekleştirdikleri eylemlerin ardında, görünenden daha farklı nedenler yatabilir. Bu nedenle "kediler neden sahipleriyle uyur?" sorusuna da tek bir yanıt verilemez. Ancak detaylara geçmeden önce kedilerin sahipleri ile uyumalarının temel olarak güvende hissetmek ve konforlu olmak ile yakından ilişkili olduğunu ifade edebiliriz. Bu yazımızda kedilerin sahipleriyle neden uyudukları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kediler Neden İnsanlarla Uyur?

Kediler insanlarla uyumayı daha doğrusu bağları olan kişilerle uyumayı severler. Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar. Sahipleri ile birlikte uyuma davranışının sıklığı ve amaçları mevsimlere göre de değişik gösterebilir. Yaz aylarında kendilerini güvende hissetmek için yanımıza sokulabilen dostlarımızın kış aylarında sıcak kalma amacı da güttükleri düşünülmektedir. Hem insan sıcaklığı hem de yorgan ve battaniye gibi konfor arttırıcı eşyalar kedinizin yanınızda uyuma ihtimalini artıracaktır. Hazır yeri gelmişken kedilerle ilgili gülümseten bir bilgi de paylaşmak istiyoruz. Kediler genel olarak soğuk, ilgisiz ve hatta sevgisinden şüphe edilebilecek canlılar olarak lanse edilirler. Halbuki bu yanlış düşüncelerin kaynağı kedi davranışlarının köpek davranışları perspektifinden incelenmesidir. Kediler köpeklerden farklı bir türe aittir ve dolayısıyla iletişim kurma yöntemleri de kendilerine özgüdür. Kediler insanlarla uyur, çünkü onlarla zaman geçirmekten hoşlanırlar. Sizi rahatsız etmeden yanlarınıza kıvrılmalarının bir nedeni de budur.

adamın koluna yatmış sarı kedi

Kedilerin Uyku Yeri Seçimi

Sahipleri ile uyumayı tercih eden kedilerin her daim bu davranışı sergilemeleri ve bir rutin haline getirmeleri de beklenmemelidir. Kediler insanlardan farklı bir uyku düzenine sahiptir. Bizlerden farklı olarak gündüzleri uyurlar ve geceleri de büyük ölçüde hareket halinde olurlar. Üstelik uyuma alanlarını belirlerken de oldukça stratejik davranabilirler. Hatta "Kediler neden kucakta uyur?" ya da "kediler neden ayak ucunda uyur?" sorularının yanıtları da evcil özelinde değişiklik gösterebilir. Yine de kedilerin uyku yeri ve uyku arkadaşı seçimi sırasında dikkat ettikleri hakkında bazı genellemeler de yapılabilmektedir.

Kediler onları besleyen kişilerin yanında uyumaya daha meyilli olurlar. Yemek onların en temel motivasyonlarından biridir. Yemeğini ve suyunu veren, onlarla ilgilenen kişiler onların favori uyku eşlikçileridir. Sabah uyandığınızda ve gözlerinizi açtığınızda sevgili kediniz gözlerinizin içine bakıyorsa nedeni tam olarak bu olabilir!

Kedilerin uyku yeri seçiminde sıcaklık önemli bir faktördür. Sıcak ve konforlu yerlere karşı duramayan dostlarımız geceleri insanlarının yanına sokulmayı tercih edebilirler. Genellikle başucunda konumlanırlar. Bunun temel sebebi uyku esnasında insanlar aniden hareket ettiklerinde ellerden, kollardan bağımsız bir uyku çekme isteği yatar.

Kedilerin uyku yeri ve uyku sırasında kimin yanında olmak istediklerini belirleyen en önemli faktörlerden biri de güvenlik ihtiyaçlarıdır. Bu nedenle tercihleri en çok güvendikleri ve yanlarında kendilerini huzurlu hissettikleri kişiler olacaktır. Ancak tedbiri de genellikle elden bırakmadıkları bilinir. Bu nedenle birisinin yanında uyurken her zaman aniden harekete geçebilecekleri alanlarda olmayı tercih ederler. Onların rahatlığı için kedilerin konforunu artıracak ürünlere de başvurulması önerilebilir. Bu kapsamda onları hem sıcak hem de rahat tutacak kedi yatakları büyük bir avantaj sunacaktır. İç mekan kedi yatakları çeşitlerini incelemek isterseniz buraya tıklayabilir, dostunuzun konforunu artırabilir kendine ait bir alana sahip olma ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

kadının yanında uyuyan kedi

Kedilerle Birlikte Uyumanın Artıları ve Eksileri

Sevgili dostunuz uyurken sizin yanınızda olmayı tercih ediyorsa eminiz ki bu durum sizin açınızdan büyük bir mutluluk kaynağıdır. Onunla birlikte uyumak yalnızca mutluluk vermekle kalmaz aynı zamanda sakinleştirici bir etki de yaratır. Stresli ve yoğun bir günün ardından onun mırlarken çıkardığı titreşimler ve frekanslar huzurlu bir zaman dilimi yaşamanızı sağlar. Onunla daha çok vakit geçirdikçe aranızdaki bağın güçlenmesine de şahit olmanın keyfi bambaşkadır! Kediler belli etmeyi pek tercih etmeseler de favori insanlarına karşı oldukça düşkün olurlar ve onlarla zaman geçirmeye bayılırlar. Bu hislerinin somut olarak gösterildiği anlar da haliyle oldukça değerlidir.

Kedilerle uyumanın birçok avantajı olsa da belli başlı konularda dikkatli olunması gerekir. Özellikle alerjik bünyesi olan kişiler için kedilerin ölü ciltleri alerji semptomlarını tetikleyebilmektedir. Ek olarak uykunuzu bölme ihtimalleri de söz konusu olabilir. Kediniz sizin yanınızda uyuyorsa geceleri avcı içgüdüleri nedeniyle hareketlendiğinde uyku kaliteniz azalabilir. Genellikle fark ettirmeden hareket etseler de bazıları oyun isteklerine yenik düşüp uyuyan sahibini patileri ile dürtmek suretiyle uyandırabilirler. Değer mi? elbette değer.

Son olarak bazı kedi sahiplerinin karşılaştığı ve genellikle anlam verilmesi zor bir senaryo hakkında da bilgi vermek istiyoruz.

Kediler Neden Kumunda Uyur?

Kendini iyi hissetmeyen ve her zamankinden sık tuvalet ihtiyacı hisseden bir kedi, kedi tuvaletinin yanında ya da içerisinde uyumayı tercih edebilir. Alternatif olarak kumları sürekli temiz olan kediler, kedi tuvaletlerinin içerisinde zaman geçirmeyi de seviyor olabilirler. Stres ve güvende hissetmeme gibi olumsuzluklar kedilerin uyku yerlerinde radikal değişimlere yol açabilir. "Kediler neden kumda uyur?" sorusunun yanıtlarını da tek bir unsura indirmek mümkün değildir. Maruz kaldıkları psikolojik bir stres, hastalanmaları ya da yalnızca kumlarını seviyor olmaları onların kumlarında uyumalarına neden olabilir. Bu nedenle durum analizi için kedilerin davranışlarının incelenmesi, davranış değişikliğine yol açan faktörün belirlenmesi ve veteriner hekimlere danışılmasından fayda vardır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.