Kedi Eğitiminde 5 Farklı Yaklaşım

Kedi Eğitiminde 5 Farklı Yaklaşım

04.10.2022 Deniz Öz


Kediler hakkındaki yaygın düşüncelerden birisi de köpekler gibi eğitilmelerinin mümkün olmadığıdır. Her ne kadar bu düşüncede bir parça haklılık payı olsa da aslında kedilerin davranışlarını eğitim yöntemleriyle etkili bir şekilde yönlendirmek ve şekillendirmek mümkündür.

Kedilerin evcilleştirilmelerinin altında yatan neden sahip oldukları özellikleri olduğu için eğitilmemişlerdir. Kediler tarih boyunca yalnızca haşereleri kendi başlarına avlamaları için beslenmiştir. Ancak kediler vahşi ve avcı canlılar oldukları için avlanma iç güdüleri aslında onların doğasında var olan bir durumdur yani köpekler gibi eğitilmelerine gerek yoktur. Günümüzde bile her ne kadar evcil kediler olarak anılsalar da kediler tam olarak köpekler gibi evcil değildir. Genellikle ev içerisinde yaşadıkları için evcil olarak adlandırılırlar ancak ev kedileri hala vahşi canlılardır.

Tüm bunlara rağmen bazı özel ipuçları ve püf noktaları ile bir kediyi eğitmek mümkündür. Ancak bunun için çok sabırlı olmanız ve yaratıcı davranmanız gerekmektedir.

Eğitim için kullanabileceğiniz 5 farklı ve etkili yaklaşım bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar sizin işinizi kolaylaştırırken kedinizin de daha kolay öğrenmesini sağlar. Kedi eğitiminde yer alan 5 farklı yaklaşım;

  • Ödül sistemi geliştirme,
  • Kolaydan zora doğru ilerleme,
  • Sesle koşullandırma,
  • Cezalandırmadan kaçınma,
  • Eğitime başka insanları da dahil etme olarak sıralanabilir şeklindedir.

çak beşlik yapan kedi

Kolaydan Zora İlerleme

Kediler yavruyken daha kolay eğitilebilir. Ancak bu yetişkin kedilerin eğitilemeyeceği anlamına gelmez. En büyük fark sadece sürenin biraz uzamasıdır. Eğitimde kolaydan zora doğru ilerleyerek bu süreci sizin için daha da kolaylaştırabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenlerden birisi kedinin ne zaman eğitim ile ilgili olduğunu ne zaman olmadığını anlamaktır. Aktiviteleri ilk başta kolay ve kısa tutmak en iyisidir.

Kediler bağımsız ve özgür iradelerine önem veren canlılardır. Bu nedenle eğitim süreçleri beklediğinizden zor geçebilir. Eğitimi giderek zorlaştırmak ve uzatmak onun da sürece daha kolay alışmasını sağlar. Yavru kedilere tuvalet eğitimini vermek aslında uygulanan ilk eğitimdir. Sonrasında ona seslendiğinizde yanınıza gelip kucağınıza çıkmasına alıştırabilirsiniz. Yeteri kadar deneme yanılma süreciyle kedinize birçok şeyi öğretebilirsiniz.

ödül maması yiyen kedi

Ödül Sistemi Geliştirme

Kediler için en etkili motivasyon kaynağı ödül mamasıdır. Kediniz her başarılı olduğunda ona bir ödül maması verirseniz bu davranışı daha kolay hatırlamasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte ödül tek başına mama demek değildir. Onun başını okşamak ya da onu biraz kaşımak da benzer bir şekilde ödül olarak konumlandırılır. Kedilerin eğitimine düzenli olarak devam edilmesi gerekir, her adımda kediye ödül maması vermek yerine sevgi gösterilerini de sürece dahil etmek önerilir. Ödül mamasını en özel anlar için saklamak daha doğru bir seçenektir. Kedilerin severek tükettikleri ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

işaret parmağını takip eden kedi

Cezalandırmadan Kaçınma

Kediler cezalandırmaya karşı olumsuz tepki veren canlılardır. Kediniz istemediğiniz bir şey yaptığında onun yüzüne su püskürttüğünüzde bu onun davranışını etkilemez. Sizden kaçmasına ve saklanmasına neden olur. Bu nedenle onu cezalandırmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Yapılacak en doğru şey beklemek ve yeni davranışlara alışması için sabır göstermektir.

ailesi ile zaman geçiren kedi

Eğitime Başka İnsanları Dahil Etme

Eğer evde yaşayan başka insanlar varsa diğer aile üyelerinin de eğitime katılmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bu kedinin adaptasyon sürecini de hızlandırır. Ayrıca kedinizin yeni insanlarla sosyalleşmesi onun için fayda sağlar. Burada önemli olan evdeki diğer kişilerin de kolaydan zora doğru gitmesi ve kediyi cezalandırmadan kaçınmasıdır.

sesle eğitim yaptırılan kedi
Sesle Koşullandırma

Kedinizi bir şey yapması için eğitirken o esnada bir kalem ya da kaşık gibi gündelik bir eşya ile ses çıkarın. Bu ses kedinizin doğru bir şey yaptığını anlamasını sağlar. Sesle koşullandırmada dikkat etmeniz gereken, sesi tam kediniz yapmanızı istediğiniz davranışı yaptığında çıkarmanız. Aksi takdirde ses yol gösterici olmaktan çok kafa karıştırıcı olacaktır.

Bu koşullandırmayı daha da güçlendirmek için denkleme bir adım daha ekleyebilirsiniz. Kediniz eğitmek istediğiniz hareketi yaptığında ona alıştırdığınız sesi çıkardıktan sonra ödül maması vermeniz davranışın daha da pekişmesini sağlar. Bu şekilde yaptığı hareketten sonra ödül bekler ve istediğiniz hareket yapmaya daha çok teşvik olur.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.