Kediler Ağlar mı? Gözyaşları Üzgün Olduklarını mı Gösterir?

19.06.2021 Deniz Öz


Kedilerle daha önce yakın temasa geçmeyen birçok kişi kedilerin fazlaca mesafeli, fazlaca başına buyruk ve fazlaca vurdumduymaz olduğunu düşünebilir. Onlarla birlikte yaşamaya başlayanlar da bir süre bu durumun doğru olduğunu zannedebilir. Zaman geçtikçe, kedilerle yapılan paylaşımlar artıp kurulan bağlar derinleştikçe işin aslının hiç de varsayıldığı gibi olmadığı anlaşılır. Onlarla kurulan bağ o kadar muazzamdır ki her davranışlarının insanlardaki ile benzer bir karşılığı olduğunun düşünülmesi işten bile değildir. Bu davranışlardan biri de ağlamadır. Kediler güler mi? kediler ağlar mı? gibi birçok duygu kaynaklı sorunun nedeni de budur. Acı sesli miyavlamalar, gözlerde beliren yaşlar "kediler ağlar mı?" sorusunun yanıtlarını sunuyor gibi görülür. Peki işin aslı öyle midir? Varlıkları ile hayatımızı güzelleştiren kediler neden gözyaşı döker? Onlar da bizler gibi ağlar mı?

gözleri kapalı tekir kedi

Kediler Ağlar mı?

Kedilerle yakın bağlar kuran kişiler onların duygularını birçok farklı şekilde ifade edebildikleri konusunda hem fikir olsa da bilimsel olarak kedilerin ağladığını söylemek mümkün değildir. Kediler üzgün olduklarında insanlar gibi ağlayan canlılar olmamakla birlikte gerçek duygulara sahiptir. Gerçekten üzülebilirler, depresyona girebilirler ve hatta yas tutabilirler. Duygularını ifade etme şekilleri kendilerine özgüdür. Ama peki ya o gözyaşları... Üzgün olduğu düşünülen, acı bir ses tonuyla miyavlayan ve o esnada da gözleri yaşaran bir kedi görüldüğünde bunun büyük ve şaşırtıcı bir tesadüf olduğu söylenebilir. Kedilerin gözleri sulanıyorsa gözüne toz kaçmış ya da medikal bir nedenle gözleri yaşarmış olabilir. Geçtiğimiz günlerde kedilerde göz sulanması ile ilgili sizler için bir içerik hazırlamıştık. Kedi Gözü Sulanması Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç Şüphe Yok; Kedilerin Duyguları Gerçektir

"Kediler ağlar mı neden ağlar?" sorusunun yanıtları da oldukça değişkendir. Az önce ifade ettiğimiz gibi kediler, bizlerin bildiği ya da deneyimlediği şekilde ağlamaz, ancak ağlama eylemini acı çekme ve üzülme şeklinde yorumluyorsak kedilerin bu konuda oldukça geniş bir duygu yelpazesine sahip olduğu söylenebilir. Yapılan bilimsel araştırmalar kedilerin, bizlerin de yaşadığı, gerçek duyguları kendilerine göre deneyimleyip açığa vurduklarını göstermektedir. Kediler insanların duygularını ifade eden mimiklerini okuyabilirler ve onlarla birçok duyguyu paylaşabilirler. Mutlu olan bir kedi sahibini tüm coşkusuyla oyuna çağırabilir, derin derin mırlayabilir, evdeki diğer evcillerle ya da insanlarla temas etme ihtiyacı hissedebilir.

Üzgün veya acı çeken bir kedi ağlamasa da duygularını çeşitli şekillerde dile getirebilir. Sahipleri eve geldiğinde onları coşkulu bir şekilde karşılamayabilir, her zamankinden daha çok uyumaya başlayabilir, en sevdiği yaş mamaları ve ödülleri dahi geri çevirebilir, kendini temizlemekten vazgeçebilir, rutinlerine bağlı kalmayabilir, oyun oynamaya karşı ilgisini kaybedebilir... Tüm bu göstergeler kedilerin üzgün veya hasta olduğuna işaret edebilir.

Kedilerin ağlamaması, en azından üzgün olduklarında bu duygularını ağlayarak belli etmemesi yalnızca onların türlerine özgü de değildir. Araştırmacılar güçlü duygular veya büyük acılar ile karşılaştığında yalnızca insanların gözyaşı döktüğünü, hayvanların duygularını belli etmek için türler özelinde farklı davranışlar sergilediklerinin altını çizmektedir.

Uzmanların görüşlerinden yararlanarak ağlayan kediler söyleminin efsaneden ibaret olduğunu, kedilerin gerçekten acı çekebileceğini ancak bu hislerini ağlayarak değil çeşitli davranışlarla ifade edebileceklerini aktardık. Benzer yanıtlar "kediler gülümser mi?" ya da "kediler güler mi?" soruları için de verilebilir.

gözbebekleri büyümüş tekir kedi

Kediler Güler mi?

Öyle anlar yaşanabilir ki o an "kediler gülümser mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu iddia edilebilir. Bir yandan oyun oynayan, bir yandan mutlu mutlu mırıldayan ve o anda gülümsediğine mutlak surette inanabileceğimiz dostlarımız büyük bir acaba ile baş başa kalmamıza neden olabilir. Sürüklendiğimiz ikilemlerin özünde kedilerin birçok farklı mimik yapabilecek kas yeteneğine sahip olmaları gerçeği yatar.

Kedilerin gülümsemeye benzer mimikler yapabildikleri ancak bu mimiklerin mutlulukla ilgili olmadığı bilinmektedir. Bazı kokular, özellikle feromon bakımından zengin olan idrar kokusu benzeri kokular, kedilerin ekstra duyu alıcıları tarafından analiz edilmek üzere ağızlarına doğru çekilir. Bu esnada da kedi gülümsemesine benzer bir mimik ortaya çıkar. Dudaklar kıvrılır, kafa eğilir ve gözler de şaşılaşabilir. Feromon kokusu sonucunda gülümsemeye benzer mimikler özellikle erkek kedilerde belirgindir. Kediler aynı zamanda agresif bir ruh haline olduklarında da dişlerini bir tür gülümseme ile ortaya çıkabilirler. Mutluluk hissinin onlardaki davranışsal karşılıkları farklıdır. Memnun ve mutlu hisseden bir kedi gözlerini yavaşça kırpabilir, mırlayabilir, patileri ile yoğurma hareketi yapabilir, miyavlayabilir, kuyruğunu oynatabilir ancak asla gülmez. Yine de mutlu, çok mutlu olabileceklerinin de unutulmaması önemlidir. Kedinizi mutlu edecek yaş mama çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz. Eğer onunla daha kaliteli vakit geçirmek için ihtiyacınız olan oyuncağı henüz bulamadıysanız, buraya tıklayarak kedi oyuncakları çeşitlerini inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.