Kedi Gözü Sulanması Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

13.06.2021 Aysegül Tunçay


Kedilerle birlikte yaşayan kişiler zaman zaman "kedilerin gözleri neden sulanır?" sorusu ile yüzleşir. Kedi gözü sulanması sebepleri oldukça değişkendir; kimi zaman göze toz kaçması gibi basit olarak nitelendirilebilen bir durum kimi zaman ise tedavi gereksinimi ortaya çıkaran bir hastalık kedilerde göz sulanması ile sonuçlanabilir. Her ne kadar kedilerde göz yaşarması dostlarımızın duygusal tepkilerinin bir parçası olarak değerlendirilse de işin aslı kedilerde göz sulanması tamamen fizyolojik bir süreç olma niteliği taşır. Kedilerin gözünün nemli kalması, gözlerinin dış yüzeyindeki kirlerin ve tozların yıkanarak gözün korunması adına gözyaşları salgılanır. Gözyaşı salgısının bir diğer görevi de enfeksiyonlarla savaşmaktır. Kedilerin gözlerine karşı herhangi bir tehlike söz konusu olduğunda vücut doğal savunma mekanizmasını harekete geçirerek kedilerde göz sulanmasına yol açabilir. Bu yazımızda "kedilerin gözleri neden sulanır?" ve "kedilerde göz sulanması nasıl tedavi edilir?" sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Akıntı ve Kızarıklık Eş Zamanlı mı?

Kedilerin gözlerinde sulanma oluyor, gözlerinin biri ya da her ikisi birden akıyor ve kızarık görünüyorsa bu durumun ardında pembe göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit olabilir. Kedilerde konjonktivit yaygın görülen bir göz problemidir. Kimi zaman bir enfeksiyon, kimi zaman alerjiler ve hatta toz kedilerde pembe göz hastalığı oluşumunu tetikleyebilir. Çoğunlukla genç kedilerde görülse de her yaşta görülme ihtimali vardır. Kedilerde pembe göz hastalığı, Feline Herpes Virüs nedeniyle de ortaya çıkabilir. Yavruyken bu virüs kedilere bulaşmış olabilir ve etkileri yaşam boyu devam edebilir. Aşı takvimine uyum sağlandığı takdirde virüsün yol açabileceği semptomların azaltılması mümkündür. Kedilerde konjonktivit kendiliğinden düzelebilir; ağrı ve acı gibi semptomlara yol açıyorsa ve kedilerde göz akıntısı artıyorsa veteriner hekimlere danışılması elzemdir.

üstü örtülü yatan yavru sarı kedi

Kedilerde Göz Sulanması ve Alerji

Kedilerde göz sulanması sebepleri dendiğinde akıllara ilk alerjilerin gelmesi normaldir. Alerji, kedilerde şaşırtıcı derece yaygın görülen bir sorundur. Alerjisi olan kedilerin gözlerinde tahriş meydana gelir ve gözleri sulanır. Kedilerde polenler, küfler, ev temizlik ürünleri, sigara dumanı ve parfümler alerjiye neden olabilmektedir. Alerjenlerden uzak durmak kedilerde göz sulanmasını geçirebilir. Ancak en kesin çözüm için kedilerde göz sulanması nedeni olan alerjenin tespit edilebilmesi için veteriner hekimlere ulaşılmalıdır.

Kedilerde Göz Sulanması ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları göz yaşarmasına neden olabilir. Büyük çoğunlukla virüsler nedeniyle ortaya çıkan bu durumda kedilerde göz sulanmasına ek olarak hapşırma, burun akıntısı, ateş ve halsizlik gibi semptomların oluşması da mümkündür.

Kedilerde Göz Sulanması ve Epifora

Kedilerde göz sulanması bazı durumlarda aşırıya kaçabilir. Kedi gözünde aşırı akıntı oluşumu epifora olarak adlandırılır. Gözyaşı kanalları yolu ile gözlerden buruna drenaj sırasında sorun çıktığında ya da aşırı gözyaşı üretimi olduğunda epifora gündeme gelebilmektedir. Epifora doğuştan olabilir ya da sonradan edinilebilir. Rinit, sinüzit, yüzdeki kemiklerin travmaya uğraması, gözdeki yabancı cisimler, üçüncü göz kapağı ile ilgili anomaliler, üst veya alt göz kapaklarındaki kirpiklerin gözle teması, göz çevresindeki tümörler epifora oluşumunu tetikleyebilir. Tedavisi de epifora oluşumuna neden olan unsur doğrultusunda planlanmaktadır.

Epifora kedileri, genellikle, çok rahatsız eden bir durum olmamakla birlikte göz çevresinde yer alan tüylerde renk değişimlerine neden olabilmektedir. Bir hastalıktan ziyade semptom olarak değerlendirilmesi gereken epifora aşırı gözyaşı akıntısına ek olarak cilt enfeksiyonu, gözlerin alt ve köşe kısımlarında nem, hoş olmayan bir koku ve göz çevresinde kırmızı kahverengi renk değişimi gibi şikayetlere yol açabilir. Bazı kedi ırkları epifora oluşumuna genetik olarak yatkındır. Özellikle İran kedileri ve Exotic Shorthair cinsi gibi düz ve basık suratlı kedilerde gözyaşı sıvısı burun içerisine akmakta zorlanarak epiforaya ve göz çevresi lekelenmelere neden olabilir. Bu nedenle kedilerde göz temizliğinin ihmal edilmemesi ve belirli bir rutine bağlanması önerilmektedir. Kedilerde göz temizliği için kullanılabilecek ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

gözleri kısık siyah uzun tüylü kedi bahçede oturuyor

Kedilerde Göz Sulanması Tedavisi

"Kedilerin gözleri neden sulanır?" sorusuna çeşitli yanıtlar verilebilmekte ve tedavi seçenekleri de bu soruya verilen yanıtlar doğrultusunda değişebilmektedir. Kedilerde göz yaşarması tedavisi nedene göre planlanır. Kedilerde göz sulanması nedeni enfeksiyon olduğunda veteriner hekimler çeşitli damlalar ve ilaçlarla bu sorunun giderilmesini sağlarlar. Kedilerde göz sulanması sebepleri alerjiler ise alerjenlerin belirlenmesi ve gerektiğinde göz damlaları kullanılması gerekebilir. Neden epifora ise epifora nedenine göre hem ilaç hem damla hem de cerrahi tedaviler gündeme gelebilir. Kedilerde göz sulanması belli ölçüde gerçekleştiğinde normal bir durum olarak kabul edilir, ancak dikkatli olmakta fayda vardır. Kedilerin yaşaması muhtemel ağrı ve acı hem yaşam konforlarını azaltabilir hem de zamanında tedavi edilemeyen sorunlar gözlerde kalıcı sorunlara yol açabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.