En Sakin Kedi Türleri

14.02.2023 Deniz Öz


Kedilerde sakinlik, düşünüldüğünün aksine sık rastlanan bir özellik değil. Özellikle yavruluk dönemindeki kediler sakinlikle yakından uzaktan bağdaşmayan davranışları ile aynı evi paylaştıkları insanları soluksuz bırakabiliyor. Her kedi benzersiz bir karaktere ve ayırt edici alışkanlıklara sahip olabilir, yine de bazı kedilerin ortak özelliklerinin sakinlik olabildiği yönünde varsayımlar bulunuyor. Bu yazımızın başrolünde genel olarak sakin olduğu düşünülen kediler var. İstisnaların istisna olmaktan çıkması ve kaideleri bozması mümkün olmakla birlikte oldukça sakin olduğu düşünülen kedi cinsleri hakkında detaylar sizi bekliyor.

uzun tüylü mavi gözlü, Sibirya kedisi oturuyor

Sibirya Kedisi

En sakin kedi cinsleri arasında yer alan Sibirya kedileri sosyal ve sakin olmalarıyla tanınır. Kucaklanmayı ve ilgiyi seven bu kediler aynı zamanda oldukça sessiz canlılardır. Bütün günü yatarak geçirebilirler ve bundan hiç rahatsız olmazlar. Eğer evde sağa sola koşturup duran bir kedi istemiyorsanız Sibirya kedisi sergilediği ağırbaşlı tavırlarla kalbinizi fethedebilir.

Sibirya kedileri aynı zamanda hipoalerjeniktir. Hipoalerjenik kedilerin alerji yapma ihtimali diğerlerine göre daha düşüktür ancak bu %100 alerji yapmadıkları anlamına gelmez. Eğer kedilere alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız sahiplenmeden önce kediyle bir süre vakit geçirmeniz alerji belirtileri gösterip göstermeyeceğinizi anlamanıza yardımcı olur.

Rafamuffin cinsi kedi

Ragdoll

Ragdoll kedileri dikkat çeken tatlılıkları ve keyifli hâlleri ile öne çıkıyor. Sevimli bir görünüşe sahip olan bu kediler aynı zamanda oldukça arkadaş canlısı. Ragdoll kedilerinin bir diğer önemli özelliği ise son derece sessiz ve sakin olmaları. Oldukça tembel ve uysal olan Ragdoll kedilerinden bekleyeceğiniz en son şey avlanmaya çalışmaları. Sevilmeyi ve ilgi görmeyi çok seven bu kedilerden birine sahip olduğunuzda onun kucağınızdan inmeyeceğini göreceksiniz. Ragdoll'lar ile aynı evi paylaşmak birçok açıdan benzersiz bir deneyim olarak kabul edilir. Sevimli hareketlerinin yanı sıra insanlara oldukça sadık olmaları, onları vazgeçilmez kılar. En sadık kedi ırkları arasında yer alan bu ırk bulunduğu evlere sevgi ve huzur getirir.

beyaz tüylü iran kedisi

İran Kedisi

İran kedileri kediseverler arasında oldukça popüler türlerden biri. Yumuşak tüyleri, farklı yüz ifadeleri ve arkadaş canlısı kişilikleri ile İran kedilerinin neden bu kadar çok sevildiğini anlamak güç değil. İran kedisinin bir diğer özelliği de son derece sakin ve sessiz olması. Apartmanda rahatlıkla beslenebilen İran kedileri uysal kedi arayanlar için harika bir tercih.

himalayan cinsi kedi oturuyor

Himalayan

Himalayan kedileri harika bir karaktere sahip olan İran kedileri ile eğlenceli Siyam kedilerinin bir karışımı gibi. Himalayan kedilerinin yapmayı en çok sevdiği aktivite evdekilerin kucağında yatmak. Uzun tüylere sahip bu harika canlıları harekete geçirmek için ise bir olta oyuncağı yeterli. Himalayan kedileri hem sakin hem de sessiz canlılar. Ancak her istediğinizde aksiyona hazır olduklarından emin olabilirsiniz. Himalayan kedileri uzun tüylere sahip oldukları için sık sık taranmalılar.

gri kedi oturuyor

British Shorthair

Harika tüylere sahip olan ve en popüler gri kedi cinsleri arasında yer alan British Shorthair kedileri aynı zamanda oldukça sakin yapılı. Evde sürekli bir yerlerde yatarken göreceğiniz British Shorthair kedileri biraz içe kapanık olabilirler. Bu nedenle özellikle yavruyken doğru bir şekilde sosyalleştirilmeleri gerekir. British Shorthair kedileri hakkında göz önünde bulundurulması gereken bir diğer unsur da kucaklanmayı ve kaldırılmayı pek sevmemeleri.

kehribar renkte gözleri olan Scottish fol cinsi kedi

Scottish Fold

Scottish Fold kedileri kıvrık kulakları ve yuvarlak yüz yapıları ile kediler arasında en karakteristik görünüşlerden birine sahip. Son derece nazik, uysal ve zeki olan bu canlılar aynı zamanda sahiplerine çok bağlanan kedi türleri arasında. Sakin canlılar olmalarına rağmen oyun oynamaya hayır diyemeyen Scottish Fold'ların bazı komutlar için eğitilebilmesi de mümkün.

uzun tüylü kedi koltuk yastığında oturuyor

Ragamuffin

Ragamuffin oldukça iri kedi türlerinden biri. Uzun ve kabarık tüyleri onları olduklarından da büyük gösteriyor. Ancak her ne kadar büyük bir görünüme sahip olsalar da oldukça sessiz ve sakin canlılar. Ayrıca tüyleri uzun ve kabarık olsa da kolay kolay karışmadığı için haftada 1 - 2 defa taranmaları yeterli.

Ragamuffin kedilerinin bir diğer önemli özelliği ise sahiplerine bağlı ve dost canlısı bir kişiliğe sahip olmaları. Eğer kucağınızdan ayrılmayan, hatta kucaklanmayı seven bir kedi arıyorsanız Ragamuffin en doğru seçeneklerden.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.