British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı

01.11.2023 Aysegül Tunçay


Hem dünya genelinde hem de ülkemizde en popüler kedi cinslerinden biri olan British Shorthair uysal, dengeli ve zeki olmasıyla bilinir. Orta büyüklükteki bu kedi türü kısa, yoğun ve sık tüyleri; kalın, kaslı ve sağlam vücut yapıları ile tanınır. Orta seviyede egzersiz gereksinimi olan British Shorthair kediler ağırbaşlı ve güçlü karakterleri ile kendilerine has bir enerjiye sahiptirler. Optimal gelişimleri ve sağlıklarının sürdürülebilmesi adına kaliteli mamalarla beslenmeleri tavsiye edilen British Shorthair kediler diğer kedi cinslerinin birçoğundan daha az seslidir. Çok fazla miyavlamayan, stabil bir hayat süren British Shorthair kediler hakkında hazırladığımız bu yazımızda British Shorthair özellikleri ve bakımı ile ilgili detaylı bilgi bulabilir, British Shorthair karakteri özelinde keşifler yapabilirsiniz. İşte British Shorthair kediler hakkında bilinmesi gerekenler...

ayakta duran British Shorthair

British Shorthair Kedisinin Fiziksel Özellikleri

British Shorthair kedi ırkından olan dostlarımızın hem fiziksel hem de karakter olarak ayırt edici çeşitli özellikleri bulunur. Bazı kaynaklarda büyük, bazılarında ise orta büyüklükte yapısı olduğu vurgulanan British Shorthair kedilerinin tüyleri kısa, yoğun, sık ve yumuşaktır. Tüyleri kısa olsa da düzenli olarak taranmaya ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır. Tüyleri siyah, gri, mavi gri, çikolata, krem gibi çeşitli renklerde olabilir. Gözlerinin rengi de tüylerinin rengi gibi çeşitlidir: Mavi, yeşil, bakır, kahverengi British Shorthair kedilerinde sıklıkla karşılaşılan göz renklerine örnek olarak gösterilebilir. Vücutları son derece sağlamdır. Sahip oldukları kalın bacaklar, dayanıklı kaslar ve güçlü iskelet oldukça kalıplı görünmelerine yol açar. Dişi British Shorthair'ler, erkeklere oranla daha küçük olurlar. Irkla özdeşleşmiş önemli fiziksel özellikler vücut yapıları ile de sınırlı değildir: Yuvarlak ve büyük kafaları, orta büyüklükteki kulakları, büyük ve yuvarlak gözleri bulunur.

çenesi okşanan British Shorthair

British Shorthair Karakteri

British Shorthair karakteri kedi özelinde değişiklik gösterecektir. Her kedi kendine has davranış kalıplarına sahip olduğundan spesifik karakter özelliklerinden detaylı bahsetmek pek mümkün değildir. Yine de çok uzun zamandan beri evlerimizde yaşayan British Shorthair'lerin yaygın tutumlarına değinilebilir.

Genellikle çocuklarla, diğer kedilerle, aile üyeleri ile iyi anlaşırlar. Diğer evcil hayvan ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilmeleri adına sahiplenme sonrası süreçte istikrarlı ve sevgi dolu bir yaklaşım görmeleri gerekir. Sosyallikleri ve sevimli davranışları ile bilinen British Shorthair kediler çok yüksek enerjiye sahip değildir. Oyun oynamaktan keyif alırlar ancak oyunlara düşkünlükleri ortalama seviyede kalır. Tekir ve Siyam gibi diğer kedilerin aksine pek konuşkan olmazlar, yalnızca gerekli durumlarda seslerinin duyulduğu ifade edilebilir. Enerjilerinin çok yüksek olmaması küçük dairelerde dahi konforlu bir yaşam sürebilmelerinin ardındaki etkenlerden biridir. Sahiplerinin yanında zaman geçirmekten hoşlansalar da kendilerine özel anlar yaratmayı da severler. Kucağa gelmelerini beklemek çok gerçekçi bir beklenti olmayacaktır. Yaşadıkları evleri sahiplenen British Shorthair kediler stabil bir hayatta mutlu olurlar.

tüyleri taranan British shorthair

British Shorthair Bakımı

British Shorthair bakımı birçok evcil hayvan ile kıyaslandığında oldukça kolay olarak nitelendirilebilir. Tüyleri kısa olduğundan ve özel bir durum söz konusu değilse göreceli olarak az döküldüğünden çok sık taranmalarına gerek yoktur. Mevsim geçişlerinde haftada 2-3 kez taranmaları, normal zamanlarda ise haftada 1 fırçalanmaları ideal kabul edilir. Kedilerin ciltlerine zarar vermeden taranmalarına yardımcı olan kedi taraklarına ve fırçalarına buradan ulaşabilirsiniz.

British Shorthair bakım süreçlerinde tırnakların kesilmesi önemlidir. Normal şartlarda tırnaklarının 2-3 haftada bir kesilmesi önerilir. Kulakları düzenli olarak kontrol edilmelidir, özel mendillerle kulak içlerinin temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Kulak içlerinin kırmızı ve aşırı kirli olması durumunda veteriner hekime danışılması en doğrusu olacaktır. Olası bir kulak enfeksiyonu varsa tedavi planlaması yapılmalıdır.

British Shorthair kedi ırkından olan dostlarımızın suyla aralarının iyi olduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır. Dolayısıyla onları banyoda kontrol etmek zor bir deneyime dönüşebilir. Çok kirlenmeleri hâlinde rahat bir şekilde yıkanmaları için mümkün olduğunca erken dönemde suyla tanıştırılmaları gerekir. Banyo yaparlarken yalnızca kedilerin cilt hassasiyetleri doğrultusunda formüle edilen kedi şampuanları kullanılmalıdır.

Büyük ve yuvarlak gözlere sahip olan British Shorthair kedilerin bakım rutininde göz temizliği de bulunur. Gözlerinin belli aralıklarla silinmesi hem hijyen sorunlarının engellenmesi hem de göz sağlığının korunması bakımından önemlidir. Göz temizlikleri sırasında kullanabileceğiniz bakım ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Mutlu, sağlıklı ve konforlu bir süreç geçirebilmeleri için kumlarının düzenli olarak temizlenmesi de son derece kritiktir. Günde en az 1 defa kum temizliğinin yapılması idealdir. Uzun süre temizlenmeyen kumlar konforlarını azaltabileceği gibi evlerde koku oluşumuna ve kedilerin sağlıklarında sorunlara neden olabilir.

Diğer evcil hayvanlar için olduğu gibi British Shorthair kedi türü için de düzenli veteriner hekim kontrolleri elzemdir. Bu cins genel olarak sağlıklı kabul edilse de genetik olarak bazı hastalıklara yakalanma ihtimallerinin var olduğu bilinir. Hipertrofik kardiyomiyopati bu noktada öne çıkar. Kedilerde Kalp Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca diğer birçok kedi türü gibi kısırlaştırma sonrası süreçte idrar yolu sağlıkları tehlikeye girebilir. Bu nedenle kısırlaştırılan dostlarımızın özel bir beslenme ile buluşturulması olası sağlık sorunları riskinin azaltılması bakımından gereklidir.

mamasına bakan yavru british shorthair

British Shorthair Nasıl Beslenmeli?

Tüm kediler; yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık gibi yaşam evrelerinde değişen ihtiyaçlara sahiptir. Her yaşam evresinin ve kısırlaştırma gibi metabolizmada radikal değişime yol açan bir sürecin beslenme ihtiyaçlarını değiştirdiği göz ardı edilmemelidir. Tüm bu söylemler British Shorthair kediler için de geçerlidir. Oldukça kaslı ve sağlam bir vücuda sahip oldukları bilinen bu ırkın ideal kilosunu korurken kaslarının güçlü tutulması gerekir. Aşırı hareketli olmadıkları ve oyun oynamaktan orta seviyede keyif aldıkları için kilo almalarının engellenmesi adına doğru mama seçimi yapılmalıdır. Mama seçimi sırasında veteriner hekime danışılması en uygun opsiyonların değerlendirilmesini sağlayacaktır. Kaliteli formüllere sahip kedi maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.