Kedilerde Obezite (Şişmanlık) Sorunu

26.02.2021 Deniz Öz


İnsanlarda da olduğu gibi kedilerde de obezite oldukça yaygın görülen ve çok sayıda sağlık sorununa yol açması ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Obezite en genel tanımı ile vücutta aşırı yağı birikmesidir. Bir kedinin obez mi yoksa sadece fazla kilolu olup olmadığını değerlendirmek, kedinin uygulayacağı beslenme planının belirlenmesi açısından önemlidir.

Kedilerde Obezite Nasıl Belirlenir?

İnsanlarda obezitenin belirlenmesinde vücuttaki yağ oranının ölçülmesi daha kesin sonuç almayı mümkün kılar. Ama kedilerde vücut ağırlığına bakmak çok daha kolaydır. Kediler için özel olarak hazırlanan vücut ağırlığı rehberlerine bakılarak kilo durumu ile ilgili karar verilir. İdeal vücut ağırlığının %10 ila %20'si aralığında fazla kilosu bulunan kediler aşırı kilolu veya şişman olarak kabul edilmektedir. Kedilerde obezite sınırı ise ideal vücut ağırlığının %20'sinden daha fazla kiloya sahip olma durumudur. %20 ve üzerinde fazla kiloya sahip kediler obez olarak kabul edilmektedir. Kedilerde kilo kontrolü sağlamak ve obezite sorununu çözmek için önerilen light kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

masada yatan şişman kedi

Kedilerde Obezitenin Zararları

Obezite her canlı için ciddi sonuçları gündeme getiren bir sağlık sorunudur. İdeal kilosunda olan kediler ve obez kediler arasında hem yaşam süresi açısından hem de sağlık sorunları açısından dikkat çekici farklar olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Obez kedilerin erken ölüm oranı, ideal kilodaki kedilerden yaklaşık 3 kat daha fazladır. Bunun temelinde kedilerde obezite sebebi ile görülen sağlık sorunlarındaki artış vardır. Obez kedi sahiplerinin öncelikli olarak bilmesi gerekenler arasında obezite sorunu yaşayan kedilerde sıkça görülen rahatsızlıklar yer alıyor.

Diyabet

Kedilerde obezite zararları incelendiğinde öne çıkan sağlık sorunlardan birisi diyabet yani şeker hastalığıdır. Obezite sadece diyabet riskini arttırmaz ayrıca bu sağlık sorununun kontrol edilmesini de zorlaştırır. Bu nedenle kilo sorunu yaşayan kedilerin zayıflaması önerilmektedir.

İdrar Yolu Hastalıkları

Obez kedi sağlık sorunları arasında idrar yolu hastalıkları da oldukça önemlidir ve dikkate alınmalıdır. İdrar yolu hastalıklarının tedavisinde kedinin ideal kilosunda olması tedavinin başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Özel diyetlerle birlikte kedinin stresini azaltacak aktivitelerin yapılması, kilo verme sürecine katkı sağlayacak egzersizlerin ihmal edilmemesi gerekiyor.

Osteoartrit (Kireçlenme)

İdeal kilosunda olan kedilerde kireçlenme oluşma ihtimali obez kedilerden yaklaşık 5 kat daha azdır. Yaşlılık döneminde hareketliliğin kısıtlanması ve buna bağlı olarak kilo sorununun daha da artmaması için ivedilikle kilo sorununa çözüm bulunması gerekmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz hastalıklara ek olarak yaşam kalitesinin düşmesi de obezitenin ciddi sonuçlarından birisidir. Özellikle de fiziksel değişimlerini görmezden gelen ve yaşadıkları değişime ayak uydurmayı tercih eden patili dostlarımız için obezitenin mutlaka önlenmesi gereken bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır.

yerde yatan obez tekir

Kedilerde Obezite Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde obezite sınırı olarak belirlenen ideal kilonun %20 fazlası kiloya sahip olma durumu gerçekleşmeden önlem alınması sürecin kolaylaşması açısından çok daha değerlidir. Ancak patili dostlarımızın kabarık tüyleri sebebi ile kilo artışlarını fark etmek zorlaşabiliyor. Bu nedenle düzenli veteriner hekim kontrollerine önceden ağırlığı belirlenmiş bir taşıma çantası ile gitmek ve kilo kontrolünü yapmak gerekiyor.

Eğer çözülmesi gereken bir obezite sorunu varsa öncelik beslenme düzeninin değiştirilmesidir. Kedinin ideal kilosuna ulaşana kadar özel bir beslenme planı uygulanması tavsiye edilir. Obez kedi maması ile yapılan beslenme planlamasına uyulduğu takdirde, patili dostlarımızın kısa sürede ideal kilolarına kavuşması mümkün olur. Ancak obez kedi maması tüketimi veteriner hekim önerisi olmadan yapılmamalıdır. Veteriner hekimler kediler için diyet planı hazırlarken kedinin yaşına, ırkına ve genel sağlık durumuna uygun mama önerileri sunarlar. Obezite sorunu olmayan ancak kilo alma eğilimi olan kediler yine veteriner hekim önerisi ile light kedi maması ile beslenebilirler. Kilo vermeyi sağlayan mamalar ile hazırlanan beslenme planlarına ödül mamaları dahil edilmemelidir.

Beslenmenin yanı sıra patili dostlarımızın aktivite seviyelerini artırmak da obezite sorununun çözümü açısından çok önemlidir. Bazı kedi sahipleri kedilerinin çok hareketsiz olduğunu ve oyun oynamayı istemediğini ifade edilebilirler. Aslında bu oldukça yaygın görülen bir durumdur. Ancak her kedinin hayır diyemediği oyunlar vardır. Bu süreçte sabırlı olmak, patili dostumuzun doğru reaksiyonu göstereceği oyunu keşfetmek için denemeler yapmak gerekir. Ayrıca annesinden erken ayrılan ya da uzun süre kendi halinde yaşamış kedilerde içgüdüsel hareketlerin geliştirilmesi için ek çaba sarf edilmesi gerekir. Bu nedenle yakalama ve avlanma iç güdülerini harekete geçirecek oyunlar ile kedilerin aktivite seviyesi arttırılabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.