Evcil Hayvan Sahiplerinin Veteriner Hekimlere Sormaları Gereken Sorular

16.04.2022 Aysegül Tunçay


Evcil hayvan sahipleri ve evcil hayvanları için veteriner ziyaretleri kontrol amaçlı bile olsa zor olabilmektedir. Düzenli kontrollerde bile stresli olan süreç bir sağlık sorunu söz konusu olduğu zaman çok daha zorlu geçer. Bir sağlık sorunu olsun ya da olmasın veteriner hekim ziyaretlerinde stres ve endişe seviyesinin artması ile panik hali meydana gelir. Bu durum evcil hayvan sahiplerinin veteriner hekimlere sormaları gereken çok temel soruları unutabilmelerine neden olur. Klinik ziyaretleri pek çok açıdan stresli olsa da ziyaretlerin tam amacına ulaşması ve evcil hayvanın yaşam kalitesinden emin olunabilmesi için veteriner hekimlere sorulması gereken temel sorular vardır. Bu yazımızda klinik ziyaretlerinde veteriner hekimlere mutlaka sorulması gereken sorular ile ilgili hatırlatmalar yapacağız.

mezura ile sarılmış kedi

Evcil Hayvanım İdeal Kiloda mı?

Günümüzde obezite sadece insanlar arasında değil aynı zamanda evde yaşayan kediler ve köpekler arasında da oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Üstelik birçok evcil hayvan sahibi evcil hayvanının aşırı kilolu olduğunu kolay bir şekilde fark edemeyebilir. Kediler ve köpeklerde ideal kilo yaşa ve cinse göre değişiklik gösterir. Bu nedenle veteriner ziyaretinde mutlaka evcil hayvanınızın ideal kiloda olup olmadığını sormanız gerekmektedir. Aşırı kilo gibi aşırı zayıflık da çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Kedi ve köpeklerde ideal kilo hakkında detaylı bilgiler için "Köpeklerde İdeal Kilo" ve "Kedilerde İdeal Kilo Ne Kadar Olmalı?" başlıklı blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

mama kabının yanında oturan kahverengi köpek

Evcil Hayvanım Doğru Besleniyor mu?

Sağlıklı bir yaşamın temel kaynağında doğru beslenme yer alır. Bu nedenle evcil hayvanınızın nasıl beslendiği son derece önemlidir. Evcil hayvanınızın bir günde kaç gram mama yediği, günlük mamasını kaç öğünde yediği ve tükettiği mama içeriği sağlıklı ve doğru beslenme açısından önemli unsurlardır. Doğru beslenme konusunda veteriner hekimden bilgi alarak onun tavsiyeleri doğrultusunda beslenme alışkanlığı oluşturabilirsiniz.

agresif kedi

Davranış Değişikliği Normal mı?

Hem kediler hem köpekler kendilerine has bazı karakteristik özelliklere sahiptir. Bu özellikler genetik aktarıma, türe ya da cinsiyete bağlı olarak şekillenir. Kedi ve köpeklerin karakteristik özellikleri davranışlarını da belirlet. Kedide ya da köpekte alışılmışın dışında davranışların görülmesi genellikle bir probleme işaret etmektedir. Köpeklerde fiziksel aktivite sonrasında hırıltılı soluk alıp verme bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kedilerde kedi tuvaleti dışına idrar yapma ya da tuvalet dışında çok fazla eşelenme idrar yolları sorunlarına işaret edebilir. Evcil hayvanınızda meydana gelen değişiklikleri veteriner hekiminize aktararak bilgi alabilirsiniz.

ağız ve diş muayenesi yapılan köpek

Diş Temizliğine İhtiyaç Var mı?

Diş ve ağız hastalıkları evcil hayvanlar arasında oldukça yaygındır. 3 yaşın üzerindeki köpeklerin %80'ininde kedilerin ise %70'inde diş ve diş eti hastalığı görülebilmektedir. Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde böbrek, karaciğer hatta kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle rutin bir muayeneye gittiğinizde kedinizin ya da köpeğinizin ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi alabilir ve temizliğe ihtiyacı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kediler için düzenli ağız ve diş bakım rutini oluşturmak için kullanabileceğiniz ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpekler için sunulan ağzı ve diş bakım ürünlerini de burayı tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

kan tahlili yapılan kedi

Kan Tahlili Yapılmalı mı?

Kan tahlili tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de genel sağlık durumu konusunda oldukça bilgilendiricidir. Kan tahlili sonuçlarına göre böbrek ya da karaciğer hastalıkları, diyabet, kanser ve daha birçok hastalık teşhisi konabilmektedir. Kan tahlilinin asıl önemi erken teşhis imkânı sunmasıdır. Hastalıkların büyük bir kısmı erken teşhis edildiğinde daha kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

dış parazit ilacı yapılan köpek

Hangi Pire/Kene İlacı Etkilidir?

Pire ya da kene sadece can sıkıcı olmanın dışında aynı zamanda evcil hayvanlar için ölümcül hastalıklar da taşıyabilmektedir. Günümüzde pire ya da keneyi önlemek ya da öldürmek için birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Piyasada satılan pire ve kene ilaçları hakkında veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Ev dışında zaman geçiren bir evcil hayvanınız varsa bu konuda mutlaka önlem almanız gerektiğini unutmamalısınız.

dokunulunca agresif tepki veren kedi

Fark Ettiğim Kitle Normal mi?

Kedilerde ya da köpeklerde kitle meydana gelmesi alışılagelmişin dışında bir durumdur. Ciltte meydana gelen bazı değişikler kanser belirtisi olabilmektedir. Diğer taraftan kedi ya da köpek anestezi aldığında enjeksiyon bölgesinde hafif bir şişliğin olması son derece normaldir. Böyle bir şişlik birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Diğer taraftan bir anda meydana gelen kitleler, şişlikler ya da garip lekeler genellikle bir hastalığın belirtisidir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız gerekir.

muayene edilen köpek

Rektal Muayeneye İhtiyaç Var mı?

Senede bir ya da iki kez yapılan düzenli fiziksel muayenelere her veteriner hekim farklı açıdan yaklaşır. Bazı veteriner hekimler rektal muayeneye ihtiyaç duymayabilmektedir. Ancak prostat kanseri ya da rektal kanser gibi rahatsızlıklar erken teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Rutin muayene esnasında veteriner hekim gerçekleştirmediğinden ondan rektal muayene yapmasını rica edebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.