Kısırlaştırılmış Yavruların Beslenme İhtiyaçları Karşılanmalı

Kısırlaştırılmış Yavruların Beslenme İhtiyaçları Karşılanmalı

28.10.2022 Deniz Öz


Bir kedi ile yavruluk döneminden itibaren yaşamaya başlamak birçok farklı sorumluluğun eş zamanlı üstlenilmesi anlamına gelir. Sağlıklı ve mutlu bir gelişim süreci geçirmeleri adına bakım süreçlerinin ihmal edilmemesi, ihtiyaç duydukları ilginin interaktif bir şekilde gösterilmesi, düzenli olarak veteriner hekimlerce sağlık kontrollerinin yapılması ve beslenme ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması kedi sahiplenme sürecinin getirdiği olmazsa olmaz sorumluluklarındandır. Tüm bu sorumluluklar içerisinde öne çıkanlardan biri de beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

Kedilerin beslenme ihtiyaçları, yaşam evrelerine göre farklılaşır. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri beslenme gereksinimlerinin radikal ölçüde değiştiği evrelerdir. Yavrulukta hayati organları, sistemleri, kasları, kemikleri ve bilişsel yetenekleri hızla gelişir. Yetişkinlikte enerji ihtiyaçlarının karşılanması ve sağlıklarının sürdürülmesi gerekir. Yaşlılık evresinde olası hastalıkların engellenebilmesi ve konforlarının devamlılığı hedeflenir. Ancak yaşam evrelerine ek olarak genel sağlık durumları, ideal kiloda olup olmadıkları, aktivite düzeyleri gibi değişkenler de beslenmeleri ile ilgili değişiklik yapılmasını gerektirebilir. Kısırlaştırma ameliyatı beslenmede farklılaşmayı zorunluluk hâline getiren önemli dönüm noktalarından biridir.

yavru tekir

Kediler Henüz Yavruyken Cinsel Olgunluğa Erişirler

Kediler henüz yavruluk dönemindeyken cinsel olarak olgunluğa erişirler. Yetişkinliğe geçmeleri ve cinsel olgunluğa erişmeleri farklı zaman dilimlerinde gerçekleştiğinden, yavruluk döneminde kısırlaştırılan kedilerin beslenmesi dikkatle planlanmalıdır. Gelişimsel olarak henüz yavrudurlar ancak cinsiyet hormonlarının salınımı engellendiğinden metabolizmaları yavruluk dönemindekinden farklı çalışır. Nitekim kısırlaştırıldıktan yalnızca 48 saat gibi kısa bir sürenin ardından yavru kedilerin metabolizma hızlarında azalma meydana geldiği bilinmektedir.

Döneme özgü olarak yüksek kalorili mamalarla beslenmeleri gerekir ancak kısırlaştırıldıktan sonra kilo alma riskleri de aynı oranda artış gösterir. Öyle bir beslenme planı tercih edilmelidir ki dengeli beslendiklerinden emin olunurken kilo kontrolleri sağlanmalıdır. Gelişimleri desteklenmeli ve beslenme yetersizliğine bağlı oluşması muhtemel sağlık sorunları riski minimize edilmelidir. Tüm bunlara ek olarak bağışıklık sistemlerinin güçlü tutulması da yetişkinlik dönemine optimum sağlıkla erişilmesi adına kritik öneme sahiptir.

İşte tüm bu gereklilikler doğrultusunda yavruluk döneminde kısırlaştırılan kedilerin beslenmesinde belli başlı şartların karşılanması gerekir. İlk şart gelişmeye devam eden yavru kedilerin ihtiyaç duydukları besinlerle eksiksiz olarak buluşturulmasıdır. Eksiksiz beslenmelerinin karşılanması sırasında aşırı kalori almadıklarından emin olunması ikinci şarttır. Üçüncü ve ilerleyen yaşamlarında da dikkat gerektiren bir diğer önemli unsur, idrar yolu sağlıklarının sürdürülebilmesi için ideal oranda mineral almalarıdır.

mama yiyen çok renkli kedi

Lezzetli ve Sağlıklı Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Mamaları

Yetişkinlik çağından önce kısırlaştırılan yavru kedilerin beslenmesinde sağlıklı içeriklere sahip dengeli formüller doğrultusunda üretilen kedi mamalarına yer verilmesi son derece önemlidir. Yavruluk dönemine özgü gelişimsel ihtiyaçlarının karşılanması adına kaliteli beslenmeleri, temel gerekliliklerin başında gelir. Fakat mamaların lezzeti de oldukça önemlidir. Yavru kedilerin damak zevklerine uygun mamaları sorunsuz bir şekilde tüketmeleri mümkün olurken, lezzetini beğenmedikleri mamaları ideal oranda tüketmelerini sağlamak zorlaşır. Yeterli oranda mama tüketimi gerçekleşmediğinde ve bu durum süreklilik hâline geldiğinde besin yetersizliği ile karşılaşmaları gündeme gelebilir.

açık alanda çiçeğe pati atan gri renkli kedi

Kısırlaştırılmış Yavru Kedilerin Tüm İhtiyaçları Bir Arada

1930'lu yıllardan günümüze evcil hayvan sağlığının korunması, sürdürülebilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla özel olarak formüle edilen mamaları ile dünyaca ünlü markalar arasında yer alan Hill's yavruluk döneminde kısırlaştırılan kedilere özel formülü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kısırlaştırılmış yavru kedilerin bağışıklığını desteklemek ve optimal oranda gelişmelerini sağlamak üzere özel olarak formüle edilen Hill's Sterilised Kitten Tavuklu Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması hem sağlıklı hem de lezzetli.

Tam ve dengeli içeriği ile kısırlaştırılan yavru kedilerin besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayan kedi mamasında ne yapay koruyucu ne de sentetik renklendirici maddeler bulunuyor. Yapay tatlandırıcılara yer verilmeyen temiz içeriğinde kaliteli protein kaynakları, mineraller ve yavru kedi gelişimini destekleyen vitaminlere yer veriliyor.

Siz de yavruluk döneminde kısırlaştırılan dostunuz için sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak istiyorsanız, Hill's Sterilised Kitten Tavuklu Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması ürününe buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.