Evcil Hayvan Yaşayan Evler İçin Temizlik Önerileri

Evcil Hayvan Yaşayan Evler İçin Temizlik Önerileri

16.02.2022 Aysegül Tunçay


Her ne kadar evcil hayvanlar mükemmel arkadaşlar olsalar da aynı zamanda bakımları düzenli yapılmadığı takdirde kötü kokulu veya kirli olabilirler. Zaman zaman yaramazlıkları zaman zaman da sağlık sorunları sebebiyle eviniz kirlenebilir. Elbette kirlenmenin mümkün olduğu ortamlarda neşe ve keyif daim olsa da yine de temizlenmiş, hijyenik bir ortamda yaşamak hem sizin hem de patili dostunuz için daha sağlıklıdır. Bu yazımızda evcil hayvanlarla yaşarken evinizi daha rahat temizlemek için öneriler bulabilirsiniz.

temizlik kovasının yanında yatan köpek

Temizlikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Halınızın üzerinde tüy topu, idrar ya da dışkı izi, çamur, toprak ya da aklınıza gelebilecek kirliliğe neden olabilecek herhangi bir şey görebilirsiniz. Üstelik bu durumdan sadece halınız değil, hiç aklınıza gelmeyecek yerler ve eşyalar etkilenebilir. Bu noktada göz önünde olmayan yerler biraz daha ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle evcil hayvan olan evde temizlik yaparken dikkatli davranmanız ve gözden kaçabilecek yerleri atlamadığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Çünkü unutulan ve kirlenmeye neden olan şeyler hem sizin hem de evcil hayvanınızın sağlığını riske atabilecek bakteriler üremesine neden olabilir. Düzenli olarak temizlemediğiniz yerlerde karşılaşmak istemediğiniz sürprizler bulabilme ihtimaliniz olduğu için her zaman detaylı kontroller yapmanız önemlidir.

Evde temizlik yaparken onların sağlığını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Temizlik için kullanacağınız ağır kimyasallar kedi ya da köpekte çeşitli rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Evcil hayvanların yaşadığı evlerde temizlik malzemelerini özenle seçmek, kimyasallar ile temizlik yapılan yerleri mutlaka temiz su ile arındırmak ve dostlarımızın rahatsız olmayacağı kokulara sahip temizlik ürünlerini tercih etmek gerekir.

yerde yatan beyaz kedi

Evcil Hayvanlara Ait Kıl ya da Tüyler Nasıl Temizlenir?

Kedili evde temizlik denildiğinde akla ilk gelen şey tüydür. Çünkü kedilerin tüyü özellikle kumaşların arasından geçmektedir. Köpek tüyü temizleme nispeten daha kolay bir işlemdir. Çünkü kedi tüyü gibi koltuk döşemelerinin, halıların ya da kıyafetin içerine çok fazla girmez. Kedi tüyü yapısı gereği kumaş ilmeklerinin arasına işler bu nedenle kedi tüyü temizleme daha çok uğraştırır.

Doğru Elektrik Süpürgesini Seçin

Kedi ya da köpek farketmeksizin evcil hayvanınız varsa mutlaka iyi bir elektrikli süpürgeniz olmalıdır. Son yıllarda özellikle hayvan tüylerini toplamak için geliştirilmiş olan elektrik süpürgesi başlıkların büyük çoğunluğu tüy ya da kıl temizlemeyi kolay hale getirmektedir. Süpürgenin emiş gücünün de etkisi ile bu başlıklar tüm yüzeylerden tüyü ya da kılı kolaylıkla alabilirler, ayrıca evcil dostlarımızın tüylerinin temizliği için özel üretilen süpürgeler ve başlıklar aynı zamanda kolay kolay tıkanmamaktadır.

tüyleri taranan kedi

Düzenli Taramaya Önem Verin

Her ne kadar düzenli tarama tüy dökülmesinin önüne geçemese de büyük bir fark yaratır. Kedilerde ya da köpeklerde tüylerin düzenli olarak taranması sadece etrafın daha az tüylü olmasını sağlamaz aynı zamanda onların tüylerinin daha parlak ve sağlıklı olmasının da önünü açar. Bu nedenle hem temizliği kolaylaştırmak hem de evcil hayvanların daha sağlıklı olmasını sağlamak için onları düzenli olarak taramak gerekir.

Tüy Toplama Ürünlerini Kullanın

Tüy toplamak için geliştirilen çeşitli tüy toplama fırçaları ve bantları vardır. Yapışkan rulo bant şeklinde ya da ince fırça şeklinde olan bu tüy toplayıcılar özellikle koltuk ve kıyafet gibi eşyalarda etkili temizlik sağlamaktadır. Özellikle "kedi tüyü nasıl temizlenir?" sorunuza henüz istediğiniz cevabı bulamadıysanız tüyleri temizlemenize yardımcı olacak bu ürünleri inceleyebilirsiniz.

sahibinin temizlik yapmasını izleyen kedi

Kusmuk, Çiş ve Kaka Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Tuvalet eğitimleri olsa dahi evcil hayvanların olduğu evde idrar, dışkı ya da kusmuk nedenli lekelerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Eğer bir tuvalet kazası yaşandıysa bu kazanın sonrasında lekeyi hızlı ve eksiksiz bir şekilde temizlediğinizden emin olmaktır. Bu durum hem hijyen açısından, hem kötü kokuları ortadan kaldırmak açısından hem de evcil hayvanınızın tekrar aynı noktaya tuvaletini yapmasını engellemek açısından son derece önemlidir. Evcil hayvanların idrarları oldukça keskin kokuludur ve siz hepsini temizlediğinizi düşünseniz bile bir miktar geride kalmış olabilir. Özellikle köpek olan evlerde bu temizlik son derece önemlidir çünkü köpekler kokularını bıraktıkları bölgeye tekrar çişlerini yapabilirler. Tuvalet kazalarının sonuçlarını temizlemek için ürik asidi nötralize eden enzimler içeren temizlik malzemeleri en etkin yöntemdir.

Bu noktada bazı evcil hayvan sahipleri aşırı kimyasal ürün içeren temizlik malzemelerini kullanma konusunda tedirginlik yaşayabilmektedir. Bu tedirginlik beraberinde "Kediler çamaşır suyundan etkilenir mi?" gibi soruları akla getirir. Mümkün olduğunca doğal bileşenlerle temizlik yapmak gerekir, yoğun kimyasal içerik evcil hayvanlara zarar verebilir. Bir bardak beyaz sirkeye bir bardak su ve iki tatlı kaşığı karbonat ekleyerek temizlikte kullanabilirsiniz. Kedi ve köpeklerin çiş lekelerini ve kokularını temizlemek için dostlarımızın sağlıkları göz önünde bulundurularak üretilmiş temizleyicileri buradan inceleyebilirsiniz.

Doğru Temizlik Malzemeleri Nasıl Seçilir?

Evcil hayvan yaşayan evde temizlik birçok kişi için bir problem olabilmektedir. Sevimli dostlarımız temizliği bir oyun olarak görebilir, elektrik süpürgesinden korkabilir ve yeni kokulara farklı tepkiler verebilirler. Yerleri silme sürecinde evcil hayvanlar ıslak zemini koklayabilir hatta yalayabilir. Bu da onların ağır kimyasallara maruz kalması anlamına gelir. Bu nedenle temizlik için doğru ürünleri seçmek gerekir. Evcil hayvan sahiplerinin temizlik malzemesi ya da oda kokusu almadan önce mutlaka ürün etiketini okuması ve hayvanlar için güvenli ürünleri tercih etmesi tavsiye edilir. Bununla beraber çamaşır suyu gibi güçlü ürünleri mümkünse kullanmamak, kullanılacağı durumlarda da çok dikkatli olmak gerekir. Bazı kişiler temizlik ürünlerini evde kendileri yapmayı tercih edebilirler. Bu daha ekonomik, daha çevre dostu olabilir ve zarar verici içeriklerden yoksun bir seçenektir. Her ne kadar ev yapımı temizlik malzemeleri daha güvenli olsa da bu hepsinin evcil hayvan dostu olabileceği anlamına gelmez.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.