Kedilerin Kulakları Neden Kokar?

18.12.2022 Aysegül Tunçay


Normalde kedilerin kulaklarında insanları rahatsız edecek bir koku olmaz. Ancak çeşitli sağlık problemleri yüzünden bu durum değişebilir ve kedilerin kulaklarından kötü bir koku geldiğini fark edebilirsiniz.

Doğru bir tedavi uygulanabilmesi için öncelikle kokunun neden kaynaklandığını öğrenmek gerekir. Kedilerin kulaklarının kokmasına neden olabilecek birçok farklı rahatsızlığın olması ve bazı rahatsızlıkların ciddi sağlık problemlerine yol açabilmesi yüzünden, kulağından koku gelmesi durumunda kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürmelisiniz. Kulaktan kötü koku gelmesi durumunda veteriner hekim kontrolünde bir tedavi planlaması yapılması zorunluluktur. Ancak kedilerin kulak temizliklerinin rutin olarak yapılması kulakta kokuya neden olabilen sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Kedilerin kulak temizlikleri için tercih edebileceğiniz ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

kedi kulağı

Kulak Akarları

Kulak akarları, kedilerin kulağından kötü koku gelmesinin en yaygın nedenlerinden birisidir. Evcil hayvanların kulağındaki yağ ve kulak kiri ile beslenen kulak akarları, kötü kokulu ve kahverengimsi bir kulak akıntısına yol açar. Gözle çok zor görülebilen akarlar kötü kokulu kulak akıntısının dışında başka belirtilere de neden olur. Kedinin sık sık kulağını kaşıması, başını sallaması ve kulakların etrafındaki tüylerin dökülmesi akarların diğer belirtileridir.

Akarlar oldukça bulaşıcı ve hareketlidir. Akarların kedinin başka bir kediyle ya da köpekle teması sonucunda çok kolay bir şekilde bulaşması mümkündür. Her ne kadar sokak kedileri arasında daha sık rastlansa da evden dışarı hiç çıkmayan kedilerde de kulak akarları görülebilir. Akar teşhisi konan kedilerin oyuncaklarının, yastıklarının ya da varsa battaniyelerinin yıkanması gerekir. Bu sayede tedaviden sonra kediye tekrar akar bulaşma riski minimuma indirilmiş olur. Tedavi için genellikle veteriner hekim tarafından önerilen kulak temizleme solüsyonunun kulaklara uygulanması yeterlidir.

kulak tüyleri seyrelmiş kedi

Kulak Enfeksiyonları

Kulaktaki kötü koku, kulak enfeksiyonunun sık görülen belirtilerinden birisidir. Kulak enfeksiyonları kedinin kulak kanalının şişmesine yol açar ve tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle kulaklarından kötü koku gelmesi durumunda kedinizi geç olmadan veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Kedilerde kulak enfeksiyonuna yol açabilecek farklı faktörler bulunur. Kedinin kulağına kaçan küçük bir yabancı cisim ya da küçük bir bitki yaprağı enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bunun dışında kulak içerisi küçük ve nemli bir kanaldır. Bu da bakterilerin ve mikroorganizmaların çoğalarak iltihaba neden olması için yeterlidir. Kulak enfeksiyonunu tedavisi için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu uygulama kulak damlası, enjeksiyon ya da tablet olarak gerçekleştirilebilir.

kulak tüyleri dökülmüş kedi

Alerjiler

Tıpkı insanlar gibi kediler de bazı alerjenlere karşı hassasiyet gösterebilirler. Gıda alerjisi kediler arasında sık görülen alerji türlerinden birisidir. Bazı alerjilerin belirtileri arasında kötü kulak kokusu da yer alır ve vücudun alerjene verdiği tepki sonucunda kulakta hoş olmayan kulak akıntısı meydana gelebilir.

Kedi hayatının herhangi bir döneminde alerjik bir reaksiyon verebilir. Gıda alerjisi, bitki alerjisi ya da bir rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaca karşı verilen alerjik tepki kediler arasında normaldir. Kedinin bir anda alerjik reaksiyon vermesi durumunda etrafında yapılan son değişiklikleri göz önünde bulundurmak gerekir. Kedinin neye alerjik tepki verdiğini bulmak ve mümkünse alerjeni kediden uzak tutmak etkili bir yöntemdir. Gıda alerjisinde ise hipoalerjenik mamaların tercih edilmesi gerekir. Antihistamin ilaçları da alerji ile mücadelede etkili bir tedavi yöntemidir.

otoskop ile kulağına bakılan kedi

Kedi Kulağından Kötü Koku Geldiğinde Ne Yapılmalı?

Sonuç olarak kedinin kulağından kötü koku gelmesi normal değildir. Kötü koku ve kötü kokulu akıntı direkt olarak kedinin sağlığında bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir. Kokuya neden olan problemler çoğunlukla kendiliğinden ortadan kalkmaz, hatta kimi durumlarda ilerleyerek daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden kötü kokuya neden olan problemin ortadan kaldırılarak sağlığına yeniden kavuşmasını sağlamak için kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir. Veteriner hekim ile görüşmeden kedinin kulağını temizlemek ya da parfüm ile kokuyu bastırmaya çalışmak durumun daha da kötüleşmesine yol açabilir. Her sağlık sorunu özelinde ayrı bir tedavi planlaması yapılması gerektiği unutulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.