Kediler Müzik Dinlemeyi Sever mi?

01.01.2024 Aysegül Tunçay


Kedinize sevdiğiniz müzikleri dinletip onun reaksiyonlarını merak ettiğiniz oldu mu? Kedilerle yaşayan birçok kişi çok sevdikleri dostları ile beğenilerini paylaşmanın çeşitli yollarını arıyor. Bu yollar arasında kedilere farklı müzikler dinletmek de yer alabiliyor. Kediler ise bu durumda farklı tepkileriyle soru işaretlerine neden oluyor. "Kediler müzik sever mi?" sorusu kedilerin duydukları müziklere verdikleri tepkilerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Yakın zamanda yapılan araştırmaya göre kediler müziğe karşı pek de kayıtsız kalmıyor, aksine müziği sevebildikleri yönünde güçlü sinyaller veriyor. Ancak bu noktada önemli bir ayrım var: Kediler insanların sevip tepki verdikleri birçok melodiyle ilgilenmiyor, daha çok mırıltı ve kuş sesine benzeyen frekanslarda, kendilerine uygun müziklere pozitif yanıt veriyor. İlginç olanı kediler kendileri için uygun müziklere farklı yaş döneminde farklı tepkiler verebiliyor. Genç ve yaşlı kedilerle kıyaslandığında orta yaşlı kediler müziğe daha az ilgi gösteriyor. Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırma hakkında detayları bulabileceğiniz bu yazımızda uygun müzik türlerinin kedilere olan faydalarını da keşfedebilirsiniz.

radyo dinleyen tekir kedi

Kedilerin Müziğe Tepkisi Nasıldır?

"Kediler müzik sever mi?" sorusuna kesin bir "Evet," yanıtı vermek şu an için mümkün görünmüyor. Yapılan çalışmalarda kedilerin aşina olduğu ve kedilerin birbiriyle iletişimde kullandığı frekans aralıklarında sunulan müziklere olumlu reaksiyon verdikleri görülmüş. İnsanların sevdikleri müziklerde kalp atışına benzer tempolar ve insanların anlamlandırıp çıkarabileceği sesler kullanılıyor. Kedilerin duyuları da biyolojik yapıları da insanlardan farklı olduğundan tepki verdikleri müzikler hâliyle değişiyor. Araştırmacılar kedilerin sevebileceği müzik türleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve bu kapsamda Wisconsin Üniversitesindeki bilim insanları kedilerin birbiriyle iletişim kurarken kullandığı frekans aralıklarında olan parçalar oluşturup kedi davranışlarını gözlemlemiş durumda.

Kediler müzik dinlemeyi sever mi? sorusunun yanıtlarını keşfetmek isteyen araştırmacılar, kedilere uygun müzikleri kedilere dinlettiklerinde karşılaştıkları farklı tepkileri şu şekilde özetliyor: "10 aylık Leo ve 11 aylık Auburn adlı kediler kendileri için özel olarak oluşturulan müzik kompozisyonunu duyduklarında aniden meraklanıyor. Kulaklarını çeviriyor, hoparlöre yaklaşıyor ve mırlamaya başlıyor. Özellikle kuş seslerinin öne çıktığı kısımlarda kediler müzik sever bir yaklaşım sergiliyor. 10 yaşındaki Tomy adlı bir kedi ise aynı müziği duyduğunda müziğin nereden geldiğini keşfetmeye çalışıyor ve hoparlöre burnunu dayıyor." Kendileri için özel hazırlanan müziklere kedilerin gösterdiği belirgin tepkilerin insanların sevdiği birçok müzik türüne gösterdikleri kayıtsızlığın yanında sıra dışı olduğu uzmanlarca vurgulanıyor.

gitara sarılmış uyuyan kedi

Kedilerde Müziğin Etkileri Nedir?

Kedilerin beynindeki duygusal merkezlerin, doğumlarından sonra özellikle emzirme aşamasında geliştiği fikri yaygın şekilde benimseniyor. Emme ve mırlama seslerinin yardımıyla gelişen duygusal merkezleri harekete geçiren doğru müziklerin, kedilerin sakinleşmesine yardımcı olduğu kabul ediliyor. Nitekim 2019 yılının Şubat ayında Journal of Feline Medicine and Surgery'de yayımlanan bir çalışma sonucunda kedilere özel müziklerin veteriner hekim ziyaretlerinde stres seviyesini belirgin ölçüde azaltabildiği sonuçları elde edilmiş. Uzmanların yaptığı dikkat çekici analizlerden biri de geçmiş dönemde terk edilen ve travmaya uğrayan kedilerin yeni evlerine alışma sürecinde müziğin önemli bir yardımcı hâline gelebileceği.

Araştırmacılar, kedilerin aşina oldukları ritimleri duyunca sakinleşmenin yanı sıra pozitif reaksiyonlar gösterdiğini de ortaya koyuyor. Yaşadıkları çevreyi daha katmanlı keşfetmeleri ve mental olarak uyarılmaları noktasında da özelleşmiş müzikler kedilere katkı sağlayabiliyor.

boynunda kulaklık olan kedi

Kedilere Müzik Dinletirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kediler müzik dinlerken, seçilen müziğin kendilerine uygunluğu doğrultusunda farklı reaksiyonlar gösterebilir. İnsanların keyifle dans ettikleri parçalar dünyayı titreşimler yoluyla da algılayabilen kediler için çok fazla uyarılma anlamına gelebiliyor. Yine de bizlerin ürettiği bazı müziklere karşı da tamamen duyarsız ve negatif oldukları söylenemiyor. Pop ve rock gibi yaygın olarak tercih edilen müzik türlerinden ziyade kediler klasik müziğe daha olumlu yanıt veriyor.

Kedilere müzik dinletirken sesin çok yüksek olmaması, kedilerin reaksiyonlarının takip edilmesi, mümkün olduğunca onlar için özel olarak hazırlanan eserlerin gün içerisinde kendilerine dinletilmesi tavsiye ediliyor. Onların konforunu destekleyen doğru tercihlerin belirlenmesi ile kediler ve insanlar arasındaki bağın güçlendirilmesi kolaylaşabiliyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.