Kediler de İnsanlar Gibi Rüya Görür mü?

15.11.2020 Deniz Öz


Kedi sahiplerinin dostları ile ilgili merak ettiği birçok soru var ve bu sorular arasında "kediler rüya görür mü?" sorusu da yer alıyor. Uyurken hızlanan göz hareketleri, çıkardıkları ilginç sesler, seğiren bıyıkları ve koşar gibi hareket eden patileri dostlarımızın da bizler gibi rüya gördüğüne işaret ediyor. Hayvan bilimcileri tüm memelilerin beyin yapısının, uyku sırasındaki beyin aktivitelerinin ve uyku davranışlarındaki benzerliklerin rüya görmenin evrensel bir nitelik özellik taşıdığını savunuyor. Bu yazımızda "kediler rüya görür mü?", "kediler neden rüya görür?" ve "kediler rüyalarında ne görür?" gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kediler Rüya Görür mü?

Detaylara geçmeden önce ilk olarak "kediler rüya görür mü?" sorusunun yanıtının "evet" olduğunu söylemek isteriz. Ancak onların gördükleri rüyaların tam olarak insanlardaki rüyalarla benzerlik taşımadığı düşünülüyor. Gün içerisinde maruz kaldıkları olayları veya karşılaştıkları durumları işleyen beyinleri insanlarda olduğu gibi REM uyku aşamasında çeşitli hayaller görmelerine yol açıyor. Rüyalarında tam olarak ne gördüklerine dair kesin veriler olmasa da uzmanlar kedilerin rüyalarında "favorilerini" gördüklerini tahmin ediyor.

Rüyalar uyku döngüsünün belirli aşamalarında oluşuyor. Uykuya dalındığında dış dünya ile bağlantı kesiliyor ve beyin gün içerisindeki deneyimlerini işlemeye başlıyor. Teknik olarak uyku sırasında istemli hareketler son buluyor, bilinçlilik durumu ortadan kalkıyor ve duyusal girdiler engelleniyor. Uyku hızlı göz hareketleri yani REM uykusu ve REM olmayan uyku şeklinde iki ana bölümde ele alınıyor. Birçok rüya REM uykusundayken görülüyor. Bu aşamada gözler rastgele ve hızlı bir şekilde hareket ediyor, vücut hareketliliği ise beyin tarafından engelleniyor. REM uykusundayken detaylı, uzun ve hayal gücüne dayalı rüyalar görülüyor. REM olmayan uyku evresinde ise daha çok kısa ve gün içerisinde yapılanların tekrar edilip anılara dönüştürüldüğü rüyalar görülüyor.

REM uykusunda kediler pati hareketleri yapabiliyor, ağızlarını oynatabiliyor ve seğirebiliyor. İnsanlarda olduğu gibi EEG aktiviteleri hızlanıyor, düşünme ve hafıza merkezleri ise aktif kalıyor. Fakat kedilerin uyku döngüsü insanlara oranla daha kısa olduğu için insanlar gibi 90 dakikada bir değil 25 dakikada bir REM uykusuna girebilecekleri ve insanlara oranla daha çok rüya görebilecekleri savunuluyor. Uyku esnasında gün içerisinde maruz kalınan yenilikler de işlendiğinden yavru kedilerin yaşlı kedilere oranla daha çok rüya gördükleri belirtiliyor.

sırtüstü yatan yavru sarı kedi

Kediler Neden Rüya Görür?

Rüyaların kediler ve insanlar için benzer fonksiyonlara sahip olduğu düşünülüyor. Uyku esnasında, gün içerisinde karşılaşılan deneyimler ve bilgiler işlenirken rüyalar bu sürece yardımcı oluyor. Rüyada görülen hikayeler bizlerde gerçekçi olmasa da aşina olduğumuz eylemlerden oluşuyor. Aynı şekilde kedilerin de günlük eylemlerinin rüyalara yansıdığı düşünülüyor. Hem REM uykusunda hem de de REM olmayan uyku evresinde rüya gördükleri yönünde görüş bildirilen kedilerin rüyalarında tam olarak ne gördükleri ise belirsizliğini koruyor.

Kediler Rüyalarında Ne Görür?

Kedilerin uyanık olduklarında dahi yaptıkları her hareketi anlamlandırmak mümkün olmuyor. Oldukça gizemli ve merak uyandıran davranışlarını yorumlamak kadar rüyalarında da tam olarak neyi gördüklerini söylemek oldukça zor. Ancak kedilerin rüyalarında ne gördüklerine dair yapılan bazı çıkarımların bulunduğunu söyleyebiliriz. Bazı uzmanlar kedilerin rüyalarında gün içerisinde yaşadıklarını yeniden gördüklerini iddia ediyor. Bazıları ise rüyalarının yalnızca gün içerisinde olanları değil aylar ve hatta yıllar önce yaşadıkları deneyimlerden izler barındırabileceğini söylüyor. Rüyalarında sahiplerini görmelerinin oldukça olası olduğu yönünde görüş aktaranlar da var. Zamanlarının büyük kısmını sahipleri ile geçiren ve göreceli olarak küçük bir dünyaya sahip olan kedilerin rüyalarında sahiplerinin onları sevdiğini, beslediğini, en sevdikleri oyuncakla oynadıklarını ya da güzel bir avın peşinde koştuklarını gördükleri de varsayımlar arasında yer alıyor.

Kediler Kabus Görebiliyor

Kediler insanlar gibi her zaman güzel ve mutluluk verici rüyalar da görmüyor. Onlar da zaman zaman kabus görebiliyor. Bu nedenle rüya gören kedi her zamankinden daha keskin hareketler yaptığında kabus görebileceği ihtimalinin düşünülmesi ve mümkün olduğunca rahatsız edilmemesi gerekiyor. Rüya gören kedi zaman zaman ilgi çekebilse ve tüm sevimliliği ile uyandırılma güdüsü yaratabilse de bu esnada gördükleri rüya doğrultusunda reaksiyon gösterebileceklerinin ve agresifleşip zarar veren hareketler yapabileceklerinin göz ardı edilmemesi gerekiyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.