Kediler Bebekleri Kıskanır mı?
Kediler ilginin üzerlerinde olmasını severler ve bu ilgiyi kaybettiklerinde tekrar geri kazanmayı bilirler. Ancak evde bebek gibi bir rakip olduğunda kediler için durum biraz değişebilir. Kediler artık ilginin merkezinde olmadıkları için yeni doğmuş olan bebekleri kıskanabilirler. Doğum gibi hayatta meydana gelen büyük bir değişiklik sonrasında ister istemez kedilerin rutinlerinde de değişiklik meydana gelmektedir. Bazı kedilerde strese bağlı olarak davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir. Bu noktada evinde yeni bebeği olan kedi sahipleri "Kediler bebekleri kıskanır mı?" sorusunu çok kolay bir şekilde cevaplayabilir. Kediler ve bebekler arasında güçlü bir bağ kurulabilir ve kediler bebekler için koruyucu rolü üstlenebilir. Bu noktada kediyi anlamaya çalışmak, gözlemlemek ve sürece doğru şekilde dahil etmek önemlidir. Bu yazımızda kediler ve bebekler arasında doğru bir ilişki kurabilmek için ihtiyacınız olabilecek ipuçlarını ve önerileri bulabilir, kedilerin kıskançlık duygusu ile ilgili çözüm odaklı keşifler yapabilirsiniz.
Kediler ve Alışkanlıkları
Kediler alışkanlıklarına çok bağlı canlılardır ve aşina oldukları çevrede meydana gelen ufak bir değişiklik ya da günlük rutinlerinde meydana gelen aksama kedilerde strese ve anksiyeteye yol açabilmektedir. Eve yeni bir bireyin gelmesi ise bir ailenin evinde olabilecek en büyük değişikliklerden birisidir. Bazı kediler yeni bebek sevincini aileleriyle birlikte paylaşırlar bazıları ise bebeği şimdiye kadar süregelen hayatın için bir tehdit olarak görür.
Eve yeni bebek geldiğinde kedinin ilk başta kıskanması son derece normaldir. Her ne kadar kediler kıskançlık hissini biz insanların yaşadığı gibi son derece karmaşık bir şekilde yaşamasa da davranış değişiklikleri oldukça benzerdir. Kedilerin sahip olduğu çevreyi, nesneleri hatta insanları bile paylaşmama niyeti olduğu bilinen bir gerçektir. Tüm bunlar kediye aslında bir güven duygusu verir. Sürekli olarak stres altında kalan kedi sadece kıskançlık belirtileri göstermeye başlamaz aynı zamanda bebek büyümeye başladıkça davranış problemleri de geliştirmeye başlar. Bu nedenle bebek büyürken kedinin de duygusal olarak bu durumdan etkilenmemesini sağlamak gerekmektedir.
Kediler Neden Bebekleri Kıskanır?
Kedinin bir bebeği kıskanması durumunda akla gelebilecek ilk sorulardan birisi de "Kediler yeni doğan bebeğe zarar verir mi?" sorusudur. Kediler ile bebek doğru bir şekilde tanıştırıldığında böyle bir problemin yaşanması ihtimali oldukça düşüktür. Ancak her zaman böyle bir risk olduğu unutulmamalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu nedenle bir süre boyunca kedi ile bebeğin aynı ortamda yalnız bırakılmaması gerekmektedir.
Kedilerde kıskançlık duygusunun ardında güvensizlik ve sevdiklerini kaybetme düşüncesi yatmaktadır. Kediler için güven hissini evdeki bireyler oluşturur. Bu dinamik evde yaşayanlar ve kedi arasında uzun zaman önce kurulmuştur ancak yeni bebeğin gelmesi ile dinamikler değişir. Yeni bebeğin gelişi ile birlikte kedinin korkması ve korkmaya bağlı ortaya çıkan olumsuz duygular kendisini gösterir. Bunun birçok nedeni vardır.
Eksik Sosyalleşme
Kedilerin diğer insanlar tarafından kabul edilmesi gibi kedilerin de eve gelen yeni insanları kabul etmesi beklenir. İlk dokuz hafta bunun için oldukça etkilidir. Bu süre kedinin bebeğe alışması için son derece önemlidir. İlk dokuz haftalık süreçte kedinin bebeğe vereceği tepki şekillenmektedir. Yavruluktan itibaren ilgilenilen kediler daha öz güvenli, daha sosyal, daha meraklı olurlar ve daha çabuk olgunlaşır. Bu kediler aynı zamanda büyüdükçe stresle de daha kolay başa çıkmayı başarırlar. Kedileri yavruluktan itibaren farklı kedilerde, insanlarla ve diğer hayvanlarla sosyalleştirmek kedilerin ileride daha rahat sosyalleşmesini sağlar.
Yanlış Düzenlenmiş Çevre
Kediler birbirleriyle ve insanlarla bağ kurabilmektedir. Bununla beraber yaşam alanlarındaki bir canlı daha fazla ilgi gördüğü zaman kıskançlık benzeri davranışlar göstermeye başlarlar. Kediler birlikte yaşadığı insanları hayatlarının ve çevrelerinin bir parçası olarak görürler. Yeni bir bebeğin eve gelmesi ile beraber bu çevrede meydana gelen değişiklikler kedilerin yeni hayata adaptasyonunu zorlaştırır. Örneğin kedinin yattığı yerin, tuvaletinin ya da mama yediği kabın yerinin değişmesi onlar için ek bir stres kaynağı oluşturur. Kediler için bölgelerini kaybetmek aynı zamanda bireysel güvenliği de kaybetmek anlamına gelir. Yeni doğmuş bir bebeğin evdeki tüm ilgiyi üzerine çekmesi son derece normaldir. Ancak bunun sonucu olarak kedi tuvaletini temizlemeyi unutmak, mama vermeyi unutmak ve kediyle daha az oyun oynamak gibi kedinin rutinini etkileyen değişimler kedi için zorlayıcı olur. Kedinin hayatında meydana gelen bu değişiklikler doğal olarak davranışsal problemlere yol açar.
Kedilerde Kıskançlık Belirtileri
Kedilerde kıskançlık kendini farklı şekillerde gösterebilmektedir. Sinirlilik ve saldırganlık hali, tuvalet alışkanlığında değişiklikler ve davranışlarda meydana gelen dramatik değişiklikler bunlardan bazılarıdır.
Agresif Davranışlar
Kedinin agresif, mutsuz ya da endişeli olduğunu anlamak için vücut diline bakmak gerekmektedir. Endişeli olan kediler genellikle vücutlarını gergin tutarlar ve kuyrukları aşağıya doğru iner. Endişeli kedilerin göz bebekleri büyür ve kulakları düzleşerek arkaya doğru bakar. Mutsuz kediler ise genellikle ayakta durur ve tüyleri dik konuma gelir. Gözleri ve kulakları tıpkı endişeli kediler gibidir. Ayrıca mutsuz kedilerin ağızları gergin bir şekilde açıktır ve etrafa dişlerini gösterirler.
Kedilerin kıskançlığının agresif davranışlar ile yansıtabilme ihtimali ile "Kedi bebeğe zarar verir mi?" sorusu akla gelebilecek haklı sorulardan bir tanesidir. Bazı kedilerin evdeki dinamiklerin değiştiğini anlaması biraz zaman alabilmektedir. Bu kediler genellikle bebeğe ve evdeki diğer kişilere doğru gergin gergin yürürler ya da bebeği kucağına alan kişiye tepki verebilirler. Bazı kediler ise evdeki diğer objelere varsa diğer hayvanlara ya da kendisine yaklaşan kişilere karşı saldırganlaşır.
Tuvalet Problemleri
Agresif davranışlar ve kıskançlık hemen fark edilebilecek bir durumdur. Bazı kedilerde bu durum bebek daha eve gelir gelmez başlar. Bazılarında ise zaman alır. Ancak eve yeni bebek geldiğinde tüm kediler agresif davranışlar içerisine girmezler. Kediler arasında stres altında tuvalet alışkanlıklarının değişmesi son derece yaygın görülen bir durumdur. Korkmuş, stresli ya da endişeli kediler tuvaletini düz zeminlere yapmayı tercih ederler. Kedinizin tuvaletinden başka bir yere tuvaletini yapmaya başladığını ya da tuvaletini patileyerek kazıdığını görürseniz bu onun stres altında olduğunun göstergesidir.
Aşırı Davranışlar
Eve yeni bir bebeğin gelmesi ile beraber tüm kedilerde olumsuz ve agresif değişiklikler olmak zorunda değildir. Bazı kedilerde agresiflikle bağlantılı davranış değişiklikleri görülürken bazı kediler de normal davranışlarda aşırılık ortaya çıkabilir. Özellikle bebeğin olmadığı odaya gidip yüksek sesle miyavlamaya başlarlar. Bu onların ilgi çekmeye çalıştığının bir göstergesidir. Aşırı miyavlama onun yeterince ilgi görmediğinin ilk belirtisidir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinize biraz fazla zaman ayırmanız durumun kötüleşmeden son bulmasını sağlar. Ancak kedinin ihtiyaçları karşılanmadığında aşırı yalanma ve tüy dökülmesine yol açan kedi psikojenik amnezi gibi yıkıcı davranışlar ortaya çıkar. Diğer kompulsif bozukluklar gibi kedi piskojenik amnezi de çatışma, korkma ya da endişelenme ile ortaya çıkan bir yerine koyma davranışıdır. Bu zamanla kompulsif bir hal alır.
Bebeğin Gelişi İçin Kediyi Hazırlamak
"Kediler bebeklere saldırır mı?" sorusunun cevabı kediden kediye göre değişmektedir ancak bu durum biraz da evde yaşayan kişilere bağlıdır. Kedinin bebeğe kolay alışabilmesi ve onunla bir bağ kurabilmesi için atılması gereken bazı adımlar vardır.
Bebek Eve Gelmeden Önce Yapılacaklar
Kedinizi anlamak onun vereceği tepkiyi önceden kestirmenize yardımcı olur. Bir şeyler yolunda gitmediğinde sinirli ya da istenmeyen bir şekilde tepki veriyorsa ona göre davranmanız gerekmektedir. Ancak çok rahat görünen kediler bile kıskançlık yaşayabilmektedir. Bebek odasını hazırlarken kedinizin odaya girmesine ve eşyaları koklamasına izin verin. Bu değişikliğe alıştıktan sonra artık kediniz yeni odayla ilgilenmeyi bırakacaktır. Sonrasında ise kedinizin beşikte ya da çevresinde uyumasını istemiyorsanız çift taraflı bant yapıştırmak gibi önlemler alabilirsiniz.
Pozitif pekiştirme için kediniz beşikten ya da odadan uzak durduğunda ona ödül maması verebilirsiniz. Eğer bebek odası eskiden kedinizin tuvaletinin ya da mamasının bulunduğu yerse eşyaları yavaş yavaş çıkarmanız gerekmektedir. Bu sayede kedinin tüm eşyaları bir anda yer değiştirmediği için kedinin yeni yerini benimsemesi ve alışması daha kolay olacaktır.
Mümkünse bebek eve geldiğinde kedinin rutinini değiştirmemek onun bebeğe daha kolay alışmasını sağlar. Ancak rutini değişmek zorunda kaldığında bunu bebek eve gelmeden yapmak gerekmektedir, aksi takdirde kedi yaşamındaki değişimler ile bebeği kolay bir şekilde ilişkilendirebilir. Mama ile ilgili unutkanlık ihtimalini aradan çıkarmak ve bir problem yaşamamak için otomatik mama kapları ideal bir seçenektir. Doğum ile beraber kediyle olan tarama ve oyun saatleri de doğal olarak değişiklik gösterecektir. Kedinin meydana gelen bu değişikliklere tepki vermesi son derece normaldir. Bu nedenle değişikliklerin bebek eve gelmeden önce yapılması kedinin hayatında değişiklikleri ve stresi bebekle ilişkilendirmesinin önüne geçmeye yardımcı olur.
Bebek Eve Geldikten Sonra Yapılacaklar
Kedi meydana gelen değişikliklere kendini alıştırdıktan sonra bu düzeni bebek eve geldikten sonra da sürdürmek önemlidir. Birçok çift için hem bebeği hem de kediyi idare etmek zor olabilmektedir. Bebek eve geldikten bir süre sonra kediyle bebeği tanıştırma sürecine sıra gelecektir. Bu noktada kediyle bebeği asla yalnız bırakmamak gerekir. İlk yapılması gereken şey kedinin yavaş yavaş bebeğin kokusuna alışmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bebekle tanıştırmadan önce bebeğin battaniyesini ve kıyafetlerini kedinin etrafına bırakmak yardımcı olacaktır. Özellikle kedinin uyuduğu ve mama yediği yerleri tercih etmek süreci kolaylaştırır. Kedi bu yerlerde mutlu ve rahat hissettiği için bu hissî bebeğin kokusuyla ilişkilendirir.
Kedinin bu sürede günlük ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak gerekmektedir. Bu ihtiyaçlar mama, su ve tuvaletten ibaret değildir. Eşlerden birinin kediyle ilgilenmesi ve onunla oynaması gerekmektedir. Kediniz olumsuz bir davranış sergilediğinde ona kızmak yerine bunu neden yaptığını anlamaya çalışmanız önemlidir. Kedinin bu şekilde davranmasında etkili olan nokta genellikle bebek değil basit ihtiyaçlarının giderilmemesi ve ilgi görmemesidir.
Kediniz doğru davrandığında ve rahatladığında ona ödül vermeyi, onunla oyun oynamayı ya da ilgilenmeyi unutmayın. Bu sayede onu doğru davranışlar için teşvik edebilirsiniz.
Kedinin Kıskanç Davranması Nasıl Önlenebilir?
Kedinizi bebeğin eve geliş sürecine hazırlasanız da bazı kıskanç davranışlar sergilediğini görebilirsiniz. Bu nedenle kıskançlığın neden olduğu davranışları ve bu davranışlara karşı nasıl tepki verileceğini bilmek önemlidir. Bunun için size yardımcı olacak bazı ipuçları vardır.
Davranışın Nedenini Anlamak
Kedinizin kıskanç davranışları ile başa çıkmak için yapılması gereken ilk şey bu davranışlara neden olan durumu bulmaktır. Her ne kadar hamilelik süreci, doğum ve evde meydana gelen değişiklikler kıskançlığın bir parçası olsa da davranışın altında yatan nedenler bunlarla sınırlı değildir. Odaya erişiminin kısıtlanması, öğün kaçırılması, bir süredir taranmaması ya da tuvaletinin temizliğinin unutulması gibi ufak bir değişim bile bu yıkıcı davranışa sebep olabilir. Kedinizi gün içerisinde yakından gözlemleyerek kıskançlık davranışına neden olan durumu bulabilirsiniz.
Kedinizle Daha Fazla Vakit Geçirin
Kıskançlığa neden olan durumu keşfettikten sonra kedinizle bu problemin üstesinden gelmek için yeni yollar bulabilirsiniz. İnsanlar genellikle kaybettiklerini hissettiklerinde kıskançlık yaşarlar. Eve yeni gelen bebeğin tüm ilgiye sahip olması son derece anlaşılır ve normal bir durumdur ancak böyle bir durumda kedi yalnız kalır, bir nevi kaybetmiş hisseder. Onun yalnız olmadığını göstermek için onunla ilgilenmeye devam etmeniz gerekir. Her ne kadar eskisi kadar çok vakit ayıramasanız da arada sırada onu sevmek ya da onunla oyun oynamak kıskançlık hissetmesini engeller. Onun ilgisini çekecek yeni oyuncaklar bulmak bu süreçte yardımcı olabilir. Kedilerin severek oynayacağı oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Kedinize Yer Açın
Kedilerin ilgisiz kalmaya tepki vermesi son derece normaldir. Bununla beraber kedinin yaptığı olumsuz davranışın altında sadece ilgisiz kalmak yatmayabilir. Bulunduğu çevrenin kedi dostu olmaması da bu olumsuzluklara yol açabilmektedir. Kediler bölgeci canlılardır ve bölgelerinin kontrolünü sağlamak onlar için önemlidir. Bebeğin odasını hazırlarken kedinin de kendine ait bir alanı olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Kediler tuvaletini yaparken ya da yemek yerken korunmasız kalmak istemezler. Mama ve su kabı ile beraber kedinin tuvaletini evin sessiz bir noktasında tutmak onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
Yeni bir bebeğin geldiği eve bir süre boyunca çok sayıda ziyaretçinin gelmesi son derece normaldir. Bu gibi durumlarda kedinizin canı istediğinde ulaşabileceği gözden uzak bir yer oluşturmanız kedinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Yatmayı sevdiği yerde onu yalnız bırakarak ya da kedi tırmanma alanları gibi eşyalar alarak kedinizin kendine ait bir alanı olmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin kendilerine özgü bir alan yaratmasına yardımcı olan oyun evlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Kedinin Bebeği Kabul Etmesini Sağlamak
Her ne kadar kulağa şaşırtıcı gelse de kedilere hem yeni numaralar yapmayı hem de istenmeyen davranışları yapmamayı öğretmek mümkündür. Ancak bunu doğru bir şekilde yapmak gerekmektedir. İnsanlar evde yaptıkları hareketlerle ve kedilere verdikleri olumlu ya da olumsuz tepkilerle kedileri bilinçli olmadan eğitmektedir. Bunu bilinçli bir şekilde yapmak da mümkündür. İstenmeyen bir davranış yaptığında kediye bağırmak ya da onu fiziksel olarak engellemek doğru bir davranış değildir. Bu kedilerin eninde sonunda istediği ilgiyi görmesi anlamına gelir ve her ne kadar siz onu cezalandırdığınızı düşünseniz de bu onun için bir ödüldür.
Kedileri eğitmek için pozitif pekiştirmeyi kullanmak gerekmektedir. Kedinin olumlu davranışlarını ödüllendirmek, olumsuzların ortaya çıkmasını engeller. Bebeğin eski kıyafetlerini kedinin sevdiği noktalara bırakmak kedinin bebek kokusuna alışmasını sağlar. Sonrada onu ödüllendirerek koku ile mutluluğu ilişkilendirmesini sağlayabilirsiniz. Bebek kucağınızdayken kediyi sevmek ve ona ödül maması vermek de etkili çözümlerden bir tanesidir. Beşiğin yanındayken kediyle oynamak, taramak ya da ödül maması vermek de sürecin daha kolaylaşmasını sağlar. Kedilerin severek yiyebileceği sağlıklı ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Doğru adımları attığınızda kediniz ile bebeğiniz arasında inanılmaz bir bağ kurulur. Hatta birçok kedi bebek için koruyucu bir rol üstlenmektedir. Kedinin beşiğe ya da bebek kucağınızdayken size sürtündüğünü görürseniz doğru yolda ilerliyorsunuz demektir.
Veteriner Hekimden Yardım Almak
Tüm uğraşlarınıza rağmen kedinin davranış problemleri devam ettiğinde profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz. Veteriner hekimler kedinin davranışları altında yatan nedenleri daha kolay tespit edebilir ve bu davranışı ortadan kaldırmak için yapmanız gerekenleri size söyleyebilir. Kedileri için bitki bazlı çeşitli sakinleştiriciler bulunmaktadır. Veteriner hekiminiz bu sakinleştiricilerin kullanılmasını önerebilir. Kimyasal içermeyen bu sakinleştiricileri özellikle bebeğin yanında kedinin daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.
İlk başta bakıldığında kediyi bu yeni duruma alıştırmak zormuş gibi gözükse de aslında çok zor değildir. Bebek eve gelmeden önce kedinin yeni rutinini sağlamak ve bebek eve geldikten sonra onun rutinini sürdürmek yeterli olmaktadır. Kediler çevrelerinde değişen şartlara adapte olabilen canlılardır. Ancak bu değişiklik ne kadar hızlı olursa adaptasyon da o kadar zorlaşmaktadır. Bu nedenle yeni bir hayata ve düzene geçişte kedinize biraz zaman vermeniz yeterli olacaktır.
Değişime adaptasyon sürecinde kedinin yaşı da önemli bir rol oynamaktadır. Küçük yaştaki kediler değişen durumlara daha çabuk adapte olabilmektedir. Yaş ilerledikçe bu değişikliğin kabullenilmesi daha uzun sürmektedir. Bu nedenle eğer kediniz ileri yaşta bir kediyse bebek eve gelmeden önce ve geldikten sonra yapılacakları daha geniş bir zamana yayarak onun için daha yavaş bir geçiş sağlayabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.