Kedilerin Köpeklere Alerjisi Olabilir mi?

16.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Eğer kediniz normalde daha fazla kaşınıyorsa etrafında bulunan kimyasal ya da biyolojik bir aktöre alerjik olabilir. Küf, polen, toz akarı gibi alerjenler yaşam alanlarında oldukça yaygın olarak bulunurlar. Diğer taraftan köpek alerjisi ise kediler için oldukça farklı bir durumdur. Her ne kadar çok sık duyulan bir durum olmasa da kedilerin köpeklere alerjisi olması mümkündür. Her ne kadar veteriner hekimler yeterli veri olmadığını düşünse de ya da çok nadir olarak görülse de kediler, köpeklere karşı alerjik olabilmektedir. Alerjiyi anlayabilmek için kedilere içerisinde polen, küf, toz akarı gibi örneklerin de olduğu 60'tan fazla alerjen için deri altı altı alerji testi yapılır. Alerjenlerin arasında köpeklere ait epitel doku da yer alabilmektedir.

Genel olarak kedi alerjileri çok fazla çalışmanın olduğu bir alan değildir. Bazı köpek ırklarının diğerlerine göre daha fazla alerjiye neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bazı ırklar için daha fazla alerji potansiyeline sahip olduğunu söylemek mümkündür. Kedilerin, köpeklerin ve insanların alerjileri oldukça benzer olsa da bazı ufak tefek farklılıklar bulunmaktadır. Kedilere alerjisi olan insanlar ırkından bağımsız olarak tüm kedilere alerjik reaksiyon verir, köpeklere alerjisi olan insanlarda bu durum köpeğe göre değişiklik gösterir. Bunun nedeni insanlarda köpeklerin farklı proteinlerine alerjik reaksiyon oluşabilmesidir. Köpek salyası, albumin, Can f1 ve diğer alerjenler insanlarda alerjik reaksiyona yol açabilmektedir. Diğer taraftan en sık görülen kedi alerjisi kedilerin salyasında bulunan Fel d 1 kompleks proteininden kaynaklanır. Bu protein de hemen hemen bütün kedilerde bulunmaktadır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de köpek ırklarının tamamı değil yalnızca bazı ırklar alerjik reaksiyona yol açar.

Tam olarak hangi köpek ırklarının kedilerde alerjiye yol açtığını bilemesek de daha çok tüy dökmeye yatkın ırkların kedilerde alerjiye neden olabileceğini düşünmek mümkün. Çünkü tüy döken köpekler uzun tüylü de olsa kısa tüylü de olsa etrafa daha fazla alerjen yaymaktadır.

kaşınan beyaz kedi

Kedilerde Köpek Alerjisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin alerjik reaksiyon verdiğini anlamak oldukça basittir. Sürekli olarak kaşınma hatta kedinin kendini ısırması en belirgin alerjik reaksiyon davranışıdır. Alerjik reaksiyon görülen kedilerde aşırı kaşınmaya bağlı olarak tüy kaybı ve ciltte travma meydana gelir. Bu durum mantar ve bakterinin aşırı çoğalması ile ciltte enfeksiyona yol açar. Cilt enfeksiyonları ciltte pullanma, dökülme, kabarıklık ve kızarma belirtilerine sahiptir. Aşırı kaşınmasının yanı sıra gözlerde akıntı, hapşırma ve eozinofilik granüloma kompleksine bağlı kırmızı plaklar görülür. Kedinin köpek dışında başka bir unsura karşı alerjisinin olmadığından emin olmak için insanlarda olduğu gibi kan ve cilt testi yapılması gerekir.

Her ne kadar çok sık görülmese de kedilerin köpeklere alerjisi olabilmektedir. Kedinizin köpeklere ya da diğer alerjenlere karşı alerjisinin olduğunu düşünüyorsanız teşhis ve alerji testi için veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir. Hali hazırda mevcut alerji için alınabilecek çok önlem olmasa da belirtilerin hafiflemesini ve kedinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

iğne yapılan kedi

Alerjik Kedi Bakımı

Mevcut alerjileri önlemenin herhangi bir yöntemi yoktur ancak alerji ortaya çıktığında tedavisi ve yönetimi mümkündür. Alerji tedavisinde ilaçlarla belirtileri yönetme ve hafifletme ile beraber alerji iğnesi ile alerjenlere karşı tolerans oluşturma sayesinde kedinin daha konforlu bir yaşamı olması sağlanabilir. İğne, alerji belirtilerini hafifletmek için gerekli olan ilaca ihtiyacı azaltır ya da bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırır. Evde bir arada yaşayan köpek ve ona alerjisi olan kediyi birbirlerinden uzakta tutmak zordur. Ancak alerji iğnesi ile kedinin daha az alerjik olmasını sağlamak mümkündür. Ayrıca evi düzenli olarak temizleyerek alerji probleminin üstesinden gelinebilmektedir. Alerjiler çevresel şartların ve genetik yatkınlığın kombinasyonu ile ortaya çıkar. Kedinizin DNA'sını kontrol edemeyeceğiniz için çevresini değiştirmeniz gerekir. Evi düzenli olarak temizlemenin yanı sıra köpeğe düzenli olarak banyo yaptırmak, tüy bakımını aksatmamak kedinin konforlu bir yaşamı olmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca sağlıklı bir cilt için köpeğin yeteri miktarda Omega-3 yağ asidi aldığından da emin olmak gerekir. Köpeklerde tüy dökülmesini azaltmaya yardımcı olan Omega-3 içerikli ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.