Kedinizin Canı Sıkılıyor mu? Kedilerde Can Sıkıntısı Belirtileri Nelerdir?

19.02.2022 Aysegül Tunçay


Kedileri sürekli olarak, genellikle de kendileri ile meşgul görmek mümkün olsa da bu onların sıkılabileceği gerçeğini değiştirmez. Günde ortalama 15 saat uyuyan, kalan zamanının büyük bir kısmını da kendi bakımına ayıran kedilerin sıkılmak için vakitleri olduğunu düşünmeyebilirsiniz ancak kedilerin de canı sıkılabilir. Kediler canları sıkıldığını her zaman belli etme eğiliminde değillerdir ancak bir kedi canının sıkıldığını göstermek istiyorsa mutlaka sahibinin en çok tepki verdiği davranışları yapmaya başlar. Bu sayede kolay bir şekilde ilgiyi üzerine çekebileceğini düşünür. Kedilerde can sıkıntısını fark etmenin ve önüne geçebilmenin farklı yöntemleri vardır. Bu yazımızda kedilerde can sıkıntısı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

kafasını ahşaba dayamış canı sıkılan kedi

Kedinizin Canının Sıkıldığını Nasıl Anlarsınız?

Kediler ile iletişim kurmak ve onları anlayabilmek için iyi bir gözlemci olmak gerekir. Kedilerin hareketleri, tepkileri ve alışkanlıkları pek çok insan için hem şaşırtıcı hem de farklıdır. Kediler can sıkıntılarını ifade etmelerinin farklı yolları olabilir. Bu nedenle kedilerle yaşarken onları dikkatle gözlemlemek tam olarak ne anlatmak istediklerini anlayabilmek açısından önemlidir.

Aşırı Temizlenme

Kedilerin günlük rutinlerinin önemli bir kısmını kendi bakımlarına ayırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak tekrarlayan hareketlerle kendini gösteren aşırı temizleme kedinin bir sorunu olduğunun göstergesidir. Kedilerde can sıkıntısı olduğu zaman kendilerini tekrar tekrar yalamaları, derilerini ısırmaları ya da çiğnemeleri, tüylerini koparmaları gibi istenmeyen davranışlar görülebilir. Bu davranışların bir nedeni can sıkıntısıdır.

Agresif Tavırlar

Canı sıkılan kediniz enerjisini atmak ve sıkıntısını geçirmek için çevresine karşı normalden daha agresif tavırlar sergileyebilir. Aslında canı sıkılan bir kedinin evdeki diğer evcil hayvanları kovalaması ya da sahibine pati atması agresiflikten değil can sıkıntısından olabilir. Kediniz normalde sergilemediği davranışları sergilediği zaman aklınızın bir köşesinde canının sıkılıyor olabileceği düşüncesine yer verebilir ve kedinize zaman ayırarak davranışlarının gidişatını kontrol edebilirsiniz.

mama kabının önünde ayakta durup havaya bakan kedi

Aşırı Yeme

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde can sıkıntılarını geçirmek için normalden fazla mama tüketmeye başlayabilirler. Aşırı yeme özellikle porsiyon kontrolü olmayan, serbest beslenen kedilerde ciddi sorun haline gelebilir. Bu nedenle kedinizin beslenme tarzı ne olursa olsun günlük yediği mama miktarını kontrol etmeniz faydalıdır. Can sıkıntısına bağlı artan mama tüketimi kısa sürede obeziteye dönüşebilir.

İlgi Eksikliği

Kedilerin meraklı olmaları ile tanınan canlılardır. Kedinizin günlük rutininin önemli bir parçasını meraklı bakışları ve hareketleri ile çevresini incelemek oluşturur. Kedinizin merakını kaybettiğini düşünüyorsanız aslında kedinizin canı sıkılıyor olabilir. Kediniz mamasını yiyip, uyumaya çekiliyor ya da kendisi ile ilgilenmeye devam ediyorsa yani çevresi ile iletişimini azalttıysa canının sıkılmadığından emin olmak için onunla daha çok ilgilenmeye özen gösterebilirsiniz.

Artan Eşelenme Davranışı

Kediniz tuvaleti dışında evin farklı noktalarında eşelenmeye çalışıyorsa canı sıkılıyor olabilir. Kedilerde davranış değişikliklerinin kapsamlı ele alınması gerekir. Kedilerde artan eşelenme davranışı idrar yolları ile ilgili bir soruna da işaret ediyor olabilir. Kedinizin canının sıkılmadığından emin olduktan sonra veteriner hekime danışarak bu davranışın bir sağlık sorunu ile ilgili olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. "Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluşur ve Bitkisel Çözümler" başlık blog yazısında kedilerde idrar yolları sorunları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Dikkat: İhtimalleri Göz Önünde Bulundurmayı Unutmayın

Kedilerde can sıkıntısı sonucu yaygın olarak ortaya çıkan belirtiler, bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Kedilerde can sıkıntısı olarak değerlendirilebilecek davranış değişiklikleri eğer can sıkıntısı ile ilişkili ise kediniz ile düzenli ilgilenmeye başladığınız zaman ortadan kalkacaktır. Eğer değişiklikler devam ediyorsa bir veteriner hekime danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

duvardaki kedi merdiveninde oynayan kediler

Kedilerin Sıkılmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kedimin canı sıkılıyor ve ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız, üzülmeyin yalnız değilsiniz. Kedilerin ilgisini çekebilmek çok kolay değildir. Tüm kedilerin canı sıkılabilir ama her kedinin can sıkıntısını gidermenin farklı bir yöntemi vardır. Bu nedenle de kedinizin hoşlandığı aktiviteleri keşfetmeniz gerekir. Bazı kediler sahipleri ile temas ettikleri aktiviteleri çok severken bazıları sadece cam önünde dış dünyayı meraklı gözlerle keşfederken can sıkıntılarından kurtulabilir.

Kedilerin sıkılmaması için öncelikle uzun süre yalnız kalmamalarını sağlamak gerekir. Kediler köpeklerden farklı olarak yaşam alanlarına ve bölgelerine bağlı canlılar olsalar da yine de uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Özellikle dışarıda daha çok vakit geçirilen bahar ve yaz aylarında kedilerin uzun süreli yalnız kalmaması ya da yalnız kaldıklarında zihinlerini uyararak can sıkıntılarını geçirecek oyuncaklarının olması tavsiye edilir.

oyuncağı ile oynayan kedi

Kedilerde can sıkıntısı belirtileri başladığı zaman ya da kedinin strese girdiği nasıl anlaşılır? sorusunun cevabını merak etmeye başladığınız da kedinizin günlük rutininde eksik bir şeyler olduğunu fark edersiniz. Bu noktada kedinizin seveceği oyuncakları bulmak iyi bir yöntemdir. Olta oyuncaklar, matatabi ya da kedi otu içeren tasarımlar, kedinizin evde tek başınayken oynayabileceği interaktif oyuncaklar arasından onun için en doğru olanı bulmanız biraz zaman alabilir. Kedilerin bir oyuncakla ilgilenmesi için oyuncakla zaman geçirmesi, yakından tanıması gerekir. Kediler köpeklerden farklı olarak daha temkinli hareket etmeyi tercih ederler. Köpeğinize yeni bir oyuncak aldığınız zaman hevesle yeni oyuncağı ile oynamaya başlaması oldukça normaldir. Söz konusu kediler olduğunda ise süreç biraz daha uzun soluklu ilerler. Bu nedenle kedinizin seveceği oyuncağı bulmak için sabırlı davranmalı ve farklı oyuncak çeşitlerini denemelisiniz. Kedilerin farklı iç güdülerine hitap eden kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedilerin sıkılmaması için onlara keyifle zaman geçirebilecekleri alanlar sağlayabilirsiniz. Cam önüne rahat erişmelerini ve cam önünde konforla oturabilmelerine yardımcı olan ürünler, tırmalama oyuncakları ve kedilerin yüksekte olma arzusunu yerine getirecek kedi evleri onların can sıkıntısını azaltmak için tercih edebileceğiniz seçenekler arasında yer alır. Kedilerin yüksekte olma iç güdülerine hitap eden kedi evlerini buraya tıklayarak inceyelebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.