Kedi Tarağı Nasıl Temizlenir?

13.06.2023 Deniz Öz


Kedilerin tüylerinin düzenli olarak taranması onların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak bir ya da birden çok kediyle aynı evi paylaşan diğer pek çok kişi gibi sizin de kafanızda kedilerin bakımlarıyla ilgili soru işaretlerinin olması normal durumdur. "Kedi tarağı temizliği neden gereklidir?" ve "Kedi tarağı nasıl temizlenir?" sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

ahşap tarakla taranan uzun tüylü beyaz kedi

Kedi Tarağı Neden Düzenli Temizlenmeli?

Sağlıklı ve canlı tüylere sahip olması için kedinizin tüylerini düzenli olarak taramanız ve/veya fırçalamanız gerekir. Kedilerin tüylerini fırçalarken, gevşek tüyler ve kir, tarağa gelir. Kürkün kirden ve gevşeyen tüylerden arındırılmasıyla kedilerin tüyleri daha sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşur. Bu bakım rutininde, kediden uzaklaştırılan kirlerin, ölü deri hücrelerinin ya da dökülmüş tüylerin yeniden kedinin üzerine bırakılmaması için kedi tarağının temizlenmesi gerekir.

Sahipsiz canların bakımını üstlenen kişilerin de kedilerin bakımında kullandıkları ürünleri düzenli temizlemesi önemlidir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için fırça ya da tarağın her kullanım sonrasında temizlenmesi gerekir.

Çok kedili evlerde ise her kedi için ayrı bir tarak ya da fırça bulundurmak ve bunların temizliğine ayrı ayrı zaman ayırmak zorlayıcı olabileceği için tek bir ürün kullanımı tercih edilebilir. Bu durumda kedilerin birbirlerinin kokularından rahatsız olabilecekleri unutulmamalıdır. Taranan kedinin kokusunun fırça ya da taraktan giderilmesi, diğer kedinin daha istekli bir şekilde taranmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Çok kedili evlerde kedi tüy bakımında tek bir fırça kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta, kedilerin tüy yapılarıdır. Kedi kısa tüylüyse ayrı, uzun tüylüyse ayrı tarak bulunması gerekir. Uzun tüylü kediler ve kısa tüylü kediler için tüy uzunluklarına ve yapılarına göre tasarlanan kedi tarağı modelleri arasından patili dostlarınız için en uygun olanı seçmek için bu ürünleri inceleyebilirsiniz.

Fırça ya da tarak temizliğini önemli kılan bir diğer unsur ise tüy bakımının etkili bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Tarak ya da fırça temizlenmediği takdirde tarama işleminden yüksek verim alınması mümkün olmayacaktır. Temiz bir fırça ile yapılan tarama işlemi tüylerin daha kolay taranmasını sağlar.

taranan tekir kedi

Kedi Tarağını Temizlemenin Etkili Yöntemleri

Kedinizi düzenli olarak tararken tarağını da düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Fırça ve taraklar kedi tüy sağlığı açısından çok önemli olduğundan özenle temizlenmeleri gerekir.

Temizleme işleminin ilk adımında tarak ve fırça üzerindeki tüm tüyler alınmalıdır. Tarak ya da fırça üzerinde tüy olup olmadığını kontrol ettikten sonra bir sonraki aşamaya geçilir. Tüylerin tamamen çıkarılması için eski bir diş fırçasından ya da fırça temizlemek için kullanılan bir taraktan faydalanılabilir.

Ekipman üzerinde gözle görülür çok fazla tüy kalmadığında yerleşen tüylerin ve kirlerin çıkarılması için ürün ıslatılmalıdır. Islatıldıktan bir süre sonra inatçı kirler ve tüyler gevşer ve daha kolay temizlenir.

Bir sonraki adımda ise tarağın yıkanması için bir çözelti hazırlanır. Sirke ya da şampuan çözeltisi evcil hayvan bakım ürünlerinin temizliğinde tercih edilebilir. Sirkeli su için 1:1 oranında karışım hazırlamak yeterlidir. Şampuan kullanılacaksa tercih edilen şampuanın evcil hayvanlar için özel formüle edilmiş olması gerekir. Patili dostlarımız için özel olarak sunulan şampuanları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Solüsyonu hazırladıktan sonra fırçanın kılları ya da tarağın dişleri solüsyona batırılır, temizlik ihtiyacına ve ürünün arınmasına göre 5 ila 30 dakika aralığında bekletilir. Bekleme sonunda son bir kez diş fırçası ya da tarakla temizlenen ürün kurumaya bırakılır.

Tüy bakımında kullanılan ürünlerde genellikle tekstil malzemesi kullanılmaz ancak eldiven formundaki bazı ürünler tekstil malzemesi olabileceği için ürünün güzelce kuruduğundan emin olmak gerekir. Islak kalan ürünlerde neme bağlı küflenme meydana gelebilir.

taranan uzun tüylü yavru kedi

Kedi Tarağı Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi tarağı temizlerken de patili dostlarımızın sağlığını göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekir. Kedi bakımında taraklar kedi tüy sağlığı için önemli olsa da kedilerin kendilerini temizledikleri de unutulmamalıdır. Bu nedenle tarak temizliğinde solüsyon hazırlarken mutlaka kedi sağlığına zarar vermeyecek içeriklere sahip olan, mümkünse organik ürünler tercih edilmelidir.

Temizlendikten sonra tarağın yeterince kuruduğundan emin olmak gerekir. Tarağın üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesi de oldukça önemlidir. Özellikle metal aksamı bulunan ürünlerde paslanma ya da korozyon olup olmadığını kontrol etmek, dostlarımızın tarama esnasında herhangi bir şekilde zarar görmesini önlemek açısından önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.