Kediler ve Lazer Oyuncaklar

Kediler ve Lazer Oyuncaklar

29.05.2022 Aysegül Tunçay


Bütün kedi sahiplerinin ortak noktalarından birisi de kedileriyle lazer oyuncak arasında bitmek tükenmek bilmeyen mücadeleye olan alışkanlıklarıdır. Küçük ve hareketli kırmızı nokta tüm kedileri meşgul eder. Özellikle kedilerin bu noktayı hiç yakalayamayacağını düşündüğünüz zaman bunun bezdirici olmasını bekleseniz de kediler bu noktaya karşı heyecanlarını pek kaybetmez. Ancak lazerin kediler için ideal oyuncaklardan biri olduğuna dair bazı şüpheler vardır. Bir noktada tüm kedi sahipleri "Lazer kediler için zararlı mı?" sorusunu sormuştur. Bununla beraber kedilerin neden sürekli lazer peşinde koştukları ve diğer oyuncaklarla bu kadar ilgili olmadıkları da merak edilenler arasında yer alır.

lazer ışığına bakan kedi

Kediler İçin Lazerin Çekiciliği

Lazer kediler için hızlı hareket eden bir av gibidir. Bu nedenle kedileri bu kadar çok etkilemesi mümkün olur. Her ne kadar evde yaşayan bir kedi avlanmaya ihtiyaç duymasa da bu onun avlanamayacağı anlamına gelmez. Lazerin kırmızı noktası oda içinde dolaştığında kediler onu koşmaya ve saklanmaya çalışan küçük hayvanlara benzetir. Bu noktada içgüdüleri devreye girer ve avını yakalamak için kedi harekete geçer. Lazer noktası kedinin yakalayabileceği bir av değildir. Ancak bu noktada kediler genellikle bilinçli bir şekilde hareket etmezler. Avlanacakları zaman davranışları otomatik pilotta gibidir.

lazer ışığını takip eden kedi

Kediler Lazeri Nasıl Görür?

Kedilerin lazeri kovalamasının en büyük nedeni ilgi çekici olmasıdır. Bunun nedenini anlamak için kedilerin gözlerinin nasıl çalıştığını ve insan gözleri ile farklılıklarını bilmek gerekir. İris gözün yapı taşlarından bir tanesidir. Koni ve çubuk hücreleri adı verilen iki önemli hücre tipinden oluşur. Çubuklar düşük ışıklı ortamlarda görmeyi ve hareketi algılamayı sağlar. Koni hücreleri ise gözün renkleri algılayabilmesi için gereklidir. İnsan gözünde koni hücre sayısı çubuk hücre sayısından daha fazladır. Bu yüzden biz dünyayı daha keskin renkler ile görürüz. Kedilerde ise çubuk hücreleri daha fazladır. Bu sayede en ufak bir hareketi bile algılayabilirler. Bu nedenle lazer kediler için görmezden gelinemeyecek kadar dikkat çekicidir. Lazer ışığını yaktığınızda kedi çevresel görüşü sayesinde bunun farkına varır ve avlanma iç güdüsü tarafından ele geçirilir.

halı üstündeki lazer ışığına kitlenmiş kedi

Kediler ve Lazerler Üzerindeki Tartışmalar

"Kedileri lazerle oynatmak zararlı mı?" sorusu ile birlikte çok uzun zamandır süregelen tartışmalar gündeme gelmiştir. Bu tartışmaların kaynağı kedilerin lazeri asla yakalayamamasıdır. Lazer oyuncaklarına karşı olan uzmanlar kedilerin bunu bir oyun olarak değil bir av olarak gördüğünü öne sürmektedir. Kediler lazeri kovalamaktan zevk alsa da bu kovalamanın temelinde yakalama amacı yatar. Ancak kediler avcılıkta her ne kadar başarılı olursa olsunlar lazeri hiçbir zaman yakalayamaz. Birçok kedi lazeri yakalayamayacağını anlayınca lazer ile etkileşime geçmeyi bırakır.

Geri kalan kediler için ise "Lazer kedinin psikolojisini bozar mı?" sorusu gündeme gelir. Bazı kediler lazeri yakalayamadığında hüsran yaşar sonuç olarak davranışsal açıdan durumu kötüleşir. Sürekli olarak başarısızlık yaşayan kediler daha yıkıcı ve agresif davranmaya başlar. Lazer ile oyun oynadıktan sonra kedinizin davranışlarında olumsuz yönde bir değişiklik görüyorsanız muhtemelen lazer oyuncak kediniz için uygun değildir. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için lazerle oynadıktan sonra kedinize ödül maması vermek ya da varsa sevdiği başka bir oyuncağı vermek yardımcı olur. Bu sayede kedinizin avlanma ihtiyacını tatmin etmesini sağlayabilirsiniz.

Lazer ile Güvenli Oyun Mümkün mü?

Lazerin tek olumsuz yanı kedilerde başarısızlığa yol açması değildir. Bir başka tartışma "Lazer ışığı kedilere zararlı mı?" sorusuyla ortaya çıkmaktadır. Kedinin lazeri takip etmesi ve kovalaması hem fiziksel hem de mental olarak mükemmel bir egzersizdir. Ayrıca kedilerin içgüdülerini kullanabilmelerine olanak sağlayan bir oyundur. Yalnız lazer kedileri için tamamen güvenli bir oyun değildir. Lazeri direkt olarak kedinin gözüne yansıtmamak gerekmektedir. Oyuncak lazerler zararsız olsa da çok parlaktır ve bu nedenle direkt olarak kedilerin ya da insanların gözüne tutulmaması gerekmektedir. Lazerin direkt olarak göze tutulması geçici görme problemlerine yol açmaktadır. Uzun süreli olarak tutulduğunda ise gözde yaralanmalara neden olabilmektedir.

Her ne kadar doğru bir şekilde kullanıldığında lazer kediler için inanılmaz oyuncaklardan birisi olsa da tek oyuncak olmamalıdır. Kediler lazeri yakalayamadıkları için zaman içerisinde olumsuz deneyimler yaşayabilir. Bu nedenle kedinin lazer dışında da oyuncakları olduğundan emin olmak gerekir. Kedilerin düzenli olarak diğer oyuncaklarla da oynaması daha sağlıklı olmalarını sağlar. Kedilerin keyifle oynayabilecekleri, içgüdülerini açığa çıkaracak kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.