Kediler İnsanlara Karşı Koruyucu mudur?

03.10.2022 Deniz Öz


Köpeklerin en bilinen özelliklerinden birisi ırkından bağımsız olarak sahiplerine karşı aşırı koruyucu olmalarıdır. Kedilerin sahiplerine karşı böyle bir tutum sergiledikleri görülse de aslında bu biraz tartışmalı bir konudur. Kedilere her ne kadar kendilerini en çok seven insanlar için bile soğuk ve mesafeli oldukları ön yargısı ile yaklaşılsa bile aslında sevdikleri insanlar için köpekler kadar koruyucu olabilirler.

Kısacası kediler ailelerini severler ve ailesi olarak kabul ettikleri kişiye karşı gelecek bir tehlikeyi önlemeye çalışırlar. Hatta yapılan birçok araştırma kedilerin insana karşı olan tutumlarının, insanların diğer insanlara karşı olan tutumlarıyla oldukça özdeşleştiğini göstermektedir. Dışarıdan bakıldığında kedinizin sizin ne yaptığınıza ya da o anda nerede olduğunuza dair bir fikri yokmuş gibi görülebilir. Ancak kediler bulundukları evdeki insanları uzaktan da olsa gözetim altında tutar. Çok sayıda kedinin sevdikleri insanları sokak köpeklerinin saldırısından hatta yangın ya da karbonmonoksit zehirlenmesi gibi acil tıbbi müdahale gerektirecek durumlardan korumaya çalıştığı görülmektedir. Kediler için evde yaşayan insanlar da aileden birisidir ve gözetilmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle kediler sevdikleri insanları korumak için oldukça keskin işitme ve koku alma yeteneklerini kullanırlar.

sahibine sarılan kedi

İnsanlara Karşı Koruma

Kedilerin insanlara karşı koruma iç güdüsünü sıklıkla gösterdiği alan çoğu zaman diğer insanlara karşı korumadır. Kediler sevdikleri insanları, tehlikeli olduğunu düşündükleri insanlara karşı korumaya çalışırlar. Kediler her ne kadar vahşi ve yırtıcı canlılar olsalar da insanlar bazı kediler için büyük ve korkutucudur. Bu nedenle yabancı birisi kedi için tehdit anlamına gelir ve kedi bu tehdit karşısında bölgesini korumaya çalışır. Kediler korunması gerken bu bölgeye sevdikleri insanları da dahil ederler. Ancak bu temelinde bilinçli bir koruma eylemi değildir. Kedilerin yabancı insanların potansiyel olarak yapabileceklerini göz önünde bulundurma gibi bir durumları yoktur. Kedilerin yaptıkları bu davranışlar tamamen içgüdüseldir.

sinirlenmiş kedi

Aşırı Korumacı Kedinin Özellikleri

Kedilerde ırklarından bağımsız olarak aşırı korumacı bir kişiliğe bürünebilirler. Herhangi bir durum,kedilerin bu içgüdülerini harekete geçirebilir. Normal bir anda, çevrede herhangi bir şekilde tehdit algılanabilecek durum ya da canlı yokken kedinin böyle bir tutum içerisine girmesi doğal değildir. Bu aynı zamanda kedide strese de neden olur. Bunu önlemek için ilk olarak kedinizin koruyucu bir ruh haline büründüğünde ne gibi özellikler sergilediğini bilmeniz gerekmektedir. Korumacı ruh haline geçen kedilerde;

  • Göz bebeklerinin açılması,
  • Kulakların etraftaki sesleri dinlemesi,
  • Kuyruğun sert ve hızlı hareketleri,
  • İleri atılmaya hazır vücut pozisyonu,
  • Dişlerini ya da pençelerini gösterme,
  • Tıslama, uluma benzeri sesler çıkarma,
  • Isırma ya da tırmalama gibi davranışlar görülür.

sahibinin kucağında oturan kedi
Kediyi Sakinleştirme Yöntemleri

Koruyucu bir kedi aynı zamanda korkmuş bir kedidir ve korkmuş kedi sinirli davranışlar gösterir. Kedinin sürekli olarak sinirli olması beraberinde başka birçok sağlık problemini getirir. Bu nedenle kediyi sakinleştirmeye yönelik yaklaşımlar sergilemek gerekmektedir.

Burada yapılan en sık hata kediyi sakinleştirmek için ödül maması kullanmaktır. Ödül maması kedinin bu davranışı pekiştirmesine ve daha sık sergilemesine yol açar. Böyle bir pekiştirmenin meydana gelmemesi için kedi agresif davranışlar sergilediğinde ona oyuncak, mama ya da ödül gibi şeyler verilmemelidir.

Saldırgan davranışın ödüllendirilmemesi gerektiği gibi cezalandırılmaması da önemlidir. Saldırgan bir kediyi avutmamak gerekir çünkü kediler bunu saldırganlığın bir onayı olarak algılayabilir. Kedininkoruyucu hissetmesine neden olan kişinin geri çekilmesi kedinin isteğidir. Kedi istediğini aldığında daha sonra farklı bir isteği olduğunda da benzer davranışlar sergiler. Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi şey uzaklaşmaktır. Kediyi yalnız bırakmak ve ona sakinleşmesi için zaman vermek yapılacak en doğru harekettir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.