BARF Diyeti Nedir? A’dan Z’ye BARF Diyeti

30.10.2020 Deniz Öz


Kedi ve köpek sahiplenen birçok kişi BARF diyeti hakkında çeşitli bilgilere denk gelmiştir. Kaliteli ve dengeli beslenmenin sağlık için öneminin fark edilmesi ile birlikte gündeme gelen, destekleyen kadar karşı çıkanın da olduğu BARF diyeti hakkında en çok merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

BARF diyeti ile ilgili detaylara geçmeden önce bu beslenme modeli hakkında birçok görüş ayrılığının olduğunu ifade etmek isteriz. Bazı uzmanlar evcil hayvanların çiğ beslenmesinin sağlıkları için çok faydalı olduğunu ve asıl sorunun kuru mamalarda olduğunu ifade ederken bazı uzmanlar tam tersini savunabiliyor.

BARF Diyeti Nedir?

BARF kelimesinin açılımı "Biologically Appropriate Raw Food" yani biyolojik olarak uygun çiğ beslenmedir. Bu diyet modelinde kedilerin ve köpeklerin beslenmesine pişmemiş etler, yenilebilir kemikler, hayvanların iç organları, sebze ve meyveler dahil edilir. BARF diyeti tartışmalı bir konu olsa da popülaritesi de sürekli artmaktadır. 1993 yılında Avustralyalı veteriner Ian Billinghurst tarafından ortaya atılan BARF diyeti fikrinin özünde köpeklerin ve kedilerin evrimsel süreçlerinde olduğu gibi çiğ beslenmeleri gerektiği savı vardır.

BARF diyeti uygulayanların ya da bu diyetin uygulanmasını savunanların temel çıkış noktaları çiğ beslenen hayvanların daha sağlıklı bir cilde, daha sağlıklı tüylere, daha sağlıklı dişlere ve daha yüksek enerjiye sahip olacakları inancıdır. Ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi evcil hayvan beslenmesi söz konusu olduğunda BARF diyetinin olumsuzluklarına odaklanan uzmanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. BARF diyetine karşı olanlar çiğ beslenmenin göz ardı edilmemesi gereken dezavantajları olduğunu vurgulamaktadır.

barf diyeti ile çiğ beslenen kedi

BARF Diyetinin Avantajları

Beslenme, sağlığın temelidir. Bu gerçek biz insanlar kadar evcil hayvanlar için de geçerlidir. Beslenmede tüketilen besinler ne kadar taze olursa vücudun sağlığının korunması ve olası hastalıklara karşı vücut direncinin artması ihtimali o denli fazladır. Yapılan araştırmalar sonucunda çiğ beslenmenin alerjilere, diş ve diş eti hastalıklarına, cilt hastalıklarına ve sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruyucu nitelik taşıyabildiği gösterilmiştir. Aynı zamanda çiğ beslenmenin cilt sağlığını iyileştirdiği, enerji seviyesini yükselttiği ve sağlıklı kilonun korunmasına faydalı olduğu yönünde de araştırmalar mevcuttur. Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde BARF diyeti veteriner hekimlerin çoğu tarafından önerilmektedir.

BARF Diyetinin Dezavantajları

BARF diyetinin avantajları kadar dezavantajlarının da olduğunun unutulmaması gerekir. BARF diyeti farklı tariflerle uygulanabilir. Bu tariflerde çiğ etler de çiğ kemikler de bulunmaktadır. Dünya genelindeki birçok veteriner hekim köpeklere kemik verilmesini önermemektedir. Küçük kemik parçaları sindirim yolunda tıkanıklığa ve delinmelere yol açabilmektedir.

BARF ile ilgili gündeme getirilen bir diğer dezavantaj da çiğ gıdalar yoluyla evcil hayvanların birçok zararlı mikroorganizmaya maruz kalabilmeleridir. Salmonella, Listeria, Toksoplazma ve E. Coli gibi sağlığı tehdit eden parazitler ve bakteriler çiğ etlerden geçebilmektedir. BARF diyeti kapsamında evcil hayvanların diyetine eklenen etlerin türü, nasıl koşullarda saklandıkları, etlerin hangi kaynaklardan temin edildikleri ve tazelikleri enfeksiyon riskini etkileyebilen değişkenlerdendir. Köpekleri ve kedileri etkileyebilen bakterilerin insan sağlığı için de zararlı olabildiği bilinmektedir.

BARF ile ilgili bir diğer çekince de BARF tariflerinin doğru dengede ayarlanmadığı takdirde beslenme yetersizlikleri oluşturabilmesidir. Ev yapımı tüm mamaların pişirilseler dahi benzer bir riski taşıdıkları söylenebilir. Diyet kapsamında besin maddelerinin gereğinden çok ya da az tüketilmesi köpeklerde ve kedilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Öğün içeriklerinin ırklara, yaşlara, genel sağlık durumuna ve evcil hayvanların kilo durumlarına uygun şekilde ayarlanmasının zorluğu da beslenme yetersizlikleri riskini artırabilir.

BARF diyeti evcil hayvan sahiplerini farklı bir açıdan da zorlayabilir. Kuru mamaların pratikliği ve sunum kolaylığı BARF diyeti söz konusu olduğunda yaşanamaz. Aynı zamanda maliyetler de BARF diyetinde daha yüksektir.

barf diyeti ile çiğ beslenen iki köpek

BARF Diyetinde Hangi Gıdalar Yer Alır?

BARF diyeti kapsamında köpekler için hazırlanan öğünlerin %50'sinin kemikli etlerden, %20'sinin kas etlerinden, %5-10'unun organ etlerinden ve %20-25'inin sebze, yumurta ve diğer gıdalardan oluşması önerilir. BARF köpek maması hazırlanırken çiğ tavuk eti, hindi eti, dana eti, koyun eti, kuzu eti, taze balık, sakatat etleri, süt, yumurta, yoğurt, ıspanak, brokoli, havuç, sarımsak, elma, armut, muz, avokado, şeftali, elma sirkesi, yumurta, yumurta kabuğu, ayçiçek yağı, zeytinyağı, balık yağı ve tohum yağları gibi farklı besin kaynakları kullanılabilir.

Av modeli BARF diyeti kapsamında kediler için hazırlanan öğünlerin %82-83'ünün kas etlerinden, %10'unun organ etlerinden, %7-8'inin yenilebilir kemiklerden ve çeşitli takviyelerden oluşuyor. Yetişkin kedilerde, kedilerin hareket düzeyi ve kiloları doğrultusunda ağırlıklarının %2 ila %4'ü olacak şekilde BARF kedi maması verilmesi öneriliyor. BARF kedi maması hazırlanırken karaciğer, yürek, yumurta sarısı, kümes hayvanlarının etleri, taurin takviyesi, balık yağı, B vitamin kompleksi, E vitamini gibi besin kaynakları kullanılabiliyor.

BARF diyetlerindeki besinsel oranlar uygulanan BARF modellerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hem öğünler içerisindeki besin kaynakları hem de besin kaynaklarının oranları bu diyet modelini uygulayan evcil hayvan sahipleri tarafından araştırılmalıdır.

BARF Diyetine Karar Vermek

BARF diyeti ile ilgili birçok görüş ve dolayısıyla birçok fikir ayrılığı var. Kedi veya köpek beslenmesinde çiğ beslenme yöntemi tercih edilmeden kapsamlı araştırmaların yapılması ve mutlaka veteriner hekimlerin görüşlerinin alınması faydalı olacaktır. Kuru mamalar belirlenmiş standartlar dahilinde, içeriklerinin besin değerlerinin korunacağı yöntemlerle hazırlandığından ve hayvanların ihtiyaç duydukları besin, mineral ve vitaminleri dengeli olarak barındırdığından daha güvenli kabul ediliyor. Üstelik BARF diyetinin güvenilirliği konusunda henüz yeterli bilimsel veriler olmadığı için dünyanın saygın veteriner hekim birlikleri de BARF diyetini tercih eden hayvan sahiplerini çiğ beslenmenin olası riskleri hakkında uyarıyor. Köpekler için zararlı yiyecekler hakkında detaylı bilgi almak için Köpeklerinizi Daima Uzak Tutmanız Gereken 8 Yiyecek başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.