Kedi Mamalarını Değiştirmenizi Gerektiren Belirtiler

Kedi Mamalarını Değiştirmenizi Gerektiren Belirtiler

17.05.2022 Aysegül Tunçay


Kedi maması seçmek genellikle oldukça zordur bu nedenle birçok kedi sahibi kedisinin uzun süreler boyunca aynı mamayı kullanmasını tercih eder. Ancak kedilerin beslenme ihtiyaçlarının zaman içerisinde değişebileceği unutulmamalıdır. Kediler sadece yaşam evreleri özelinde mama değişimine ihtiyaç duymazlar. Bu da akıllara "Kedi maması değiştirilmeli mi?" sorusunu getirmektedir. Hayatın belli dönemlerinde tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de değişiklikler meydana gelir. Genel sağlık durumları, ihtiyaçları ve aktivite seviyelerinde meydana gelen değişiklikler beraberinde beslenme şeklinin değişmesi ihtiyacını da ortaya çıkarır. Kedilerde aynı mamanın uzun süre kullanılması da çok önerilen bir durum değildir. "Kediye her gün aynı mama verilir mi?" sorusu da kedilerde mama değişimi ile ilgili sık sorulan sorular arasında yer alır. Kedilerde özellikle belirli durumlarda ve dönemlerde mama değişikliği zorunluluk haline gelir. Bu yazımızda kedilerde mama değişimi hakkında bilinmesi gereken önemli noktalara dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Kedilerde mama değişimi gerektiren durumlara değinmeden önce mama değişiminin belirli bir sürece yayılması gerekliliğinin altını çizmek gerekir. Kedilerde mama değişimi uzun vadeli bir süreç olarak planlanmalıdır.

yaş mama yiyen gri beyaz tüylü kedi

Kedi Mamasının Mutlaka Değişmesi Gereken Durum: Yaşam Evresi

Konu beslenme olduğunda kedilerin hayatında üç önemli dönem bulunmaktadır. Yavruluk döneminde tüketilmesi gereken mamalar büyümeyi desteklemeye yöneliktir. Büyüme döneminde kedilerin yüksek proteinli ve yüksek kalorili beslenmesi gerekir. Büyüme dönemindeki yavru kedinin günlük besin ihtiyacı karşılanmadığında bu durum gelişimin durmasına ve kedinin hastalanmasına neden olur. Yavru kediler için özel formüle edilmiş kedi mamalarını burayı tıklayarak inceyebilirsiniz.

Kedilerde mama değişimi yapılması gereken bir sonraki dönem ise yetişkinlik dönemidir. Günümüzde kedilerde ve köpeklerde en sık görülen rahatsızlık obezitedir. Bunun nedenlerinden bir tanesi de yanlış beslenmedir. Özellikle hareketsiz yaşama sahip olan yetişkin ve yaşlı kedilerin yavru kedi maması yemesi gibi yanlış beslenme nedeniyle kısa sürede kilo alabilmektedir. Yetişkin ya da yaşlı kedilerin yavru kedi mamalarındaki kadar çok kaloriye ihtiyacı yoktur. Bu nedenle yetişkinlik dönemine giren kedilerin yetişkin kedi maması tüketmesi, eğer kedi kısırlaştırıldıysa kısır kedilere yönelik geliştirilmiş mamalar ile beslenmesi gerekir. Yetişkin kedi mamalarını incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

Kedilerde ciddi fizyolojik değişikliklerin meydana geldiği diğer dönem de ileri yaş dönemidir. İleri yaştaki kedilerin beslenme ihtiyaçlarının doğru şekilde karşılanması onları aynı zamanda birçok hastalıktan korumaktadır. Doğru mamaları kullanmak kronik böbrek hastalığı ya da kalp hastalığı gibi hastalıkların ilerlemesini engeller. Bu noktada veteriner hekimin önerdiği mamayı yine önerdiği miktarda kullanmak önemlidir. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan ileri yaştaki kediler ise yaşlı ya da kısırlaştırılmış kedi maması yiyebilirler. Kısırlaştırılmış kedi mamalarını incelemek için buraya, yaşlı kedi mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Mamasının Değişmesini Gerektiren Diğer Durumlar

Kedilerde meydana gelen değişiklikler yaşam evreleri ile sınırlı değildir. Kedilerin çeşitli nedenlere bağlı olarak mama değiştirmesi gerekebilmektedir.

Tüylerin Soluklaşması

Esansiyel yağ asidi açısından zengin beslenme kedilerin cilt ve kürk sağlığı için önemlidir. Birçok mama her ne kadar kedilerin kürk sağlığını desteklese de tüy ve cilt sağlığı ile ilgili sorunlar gündeme geldiği zaman Omega - 3 ve Omega - 6 yağ asidi açısından zengin mamalar tercih edilmelidir. Bu mamalar ile kısa sürede tüylerde gözle görülür bir canlılık elde edilmektedir. "Mama değiştirmek kediye zararlı mıdır?" sorusunun cevabı aslında doğru seçim yapıldığında zararlı değil yararlı şeklinde verilebilir. Eğer kedinin hassas bir sindirim sistemi varsa ya da seçici ise Omega - 3 ve Omega - 6 içeren takviyeler de tüy sağlığının iyileştirilmesi için kullanılabilir. Kediler için özel formüle edilen takviyeleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yorgunluk/Zayıflık

Son zamanlarda kedinin yaşadığı stresli bir süreç, geçirdiği bir hastalık ya da ameliyat gibi durumlar kedinin halsiz ve zayıf hissetmesine neden olur. Bu durum gündelik hayatına da yansır. İçerisinde yüksek miktarda antioksidan içeren mamalar kedinin iyileşme süresi boyunca bağışıklık sistemini destekleyerek daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ancak kedinizde beklenmeyen bir yorgunluk ya da zayıflık görürseniz mama değişikliği yapmadan önce veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Yorgunluk ve zayıflık kedilerde ciddi hastalıkların belirtilerinden bazılarıdır.

Aşırı Kilo

Kedinizin bir anda kilo aldığını görebilirsiniz. Kediler çok rahat bir şekilde birkaç ay içerisinde aşırı kilolu olabilmektedir. Özellikle küçük kedilerde bu duruma daha çok rastlanır. Kilo vermesi gereken kediler için özel mamalar bulunmaktadır. Düşük kalorili mamalar kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılarken onların daha az kalori almasını sağlayarak kilo vermelerine yardımcı olur. Diğer birçok durumda olduğu gibi zayıflama için de mama değişikliği yapmadan önce kedinin veteriner hekimine danışmak gerekmektedir. Kediler için özel formüle edilmiş diyet kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sindirim Sistemi Problemleri

Kronik gaz, gevşek yapılı dışkı ya da midenin sürekli olarak guruldaması gıda alerjisinin, düşük kaliteli mama kullanmanın ya da diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarının belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Sindirim sistemi problemlerinin bir kısmında mama değişikliği yapmak yeterli olmaktadır. Veteriner hekimin önerisiyle yapılacak mama değişikleri kedinizin daha sağlıklı bir mideye sahip olmasını sağlar.

mama yiyen kırçıllı tüylere sahip kedi

Kedilerde Mama Geçişi Nasıl Yapılmalı?

"Kedilerde mama değişikliği ne sıklıkla ve nasıl yapılmalı?" sorusu oldukça önemli bir sorudur. Mama değişikliğinin bir anda yapılmaması kedilerin sindirim sistemi açısından büyük bir öneme sahiptir. Kedilerde mama değişim sürecinde eski mamayla yeni mamanın karıştırılarak verilmesi gerekir. Zaman içerisinde eski mamanın miktarını azaltarak yeni mamaya geçişi yapmak önemlidir. Veteriner hekim aksini belirtmediği sürece kedinin öğünde yediği mama hazırlanırken;

  • İlk 1-2 gün mama oranları %25 yeni mama %75 eski mama
  • 3. ve 4. gün mama oranları %50 yeni mama %50 eski mama
  • 5 ve 6. gün mama oranları %75 yeni mama %25 yeni mama olacak şekilde kediye verilmelidir. Bu geçiş kedinin sindirim sistemi hassasiyetine göre 10 güne kadar devam ettirilebilir.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.