İran Kedisi Tüy Döker mi?

12.04.2024 Aysegül Tunçay


Ayırt edici yüz hatları, büyük gözleri ve uzun tüyleri ile dünya genelinde en sevilen kedilerden biri de İran kedileridir. İran kedileri günümüzde düz ve basık yüz yapıları ile tanınsalar da eski dönemlerde görünümlerinin daha farklı olduğu bilinir. 1950'li yıllarda yetiştiriciler basık suratlı İran kedisinin daha sevimli göründüğünü düşünerek ırkın bu özelliğini öne çıkarmıştır. Seçici yetiştiricilik sonucunda 1980'li yıllarda Cat Fanciers Association ırkın görünümünde düz surat yapısını standart bir özellik olarak kabul etmiştir. Bu yüz yapısı ırkta spesifik sağlık sorunları oluşumuna yol açtığından the Persian Breed Council artık aşırı düz surat yapısına sahip İran kedileri yetiştirilmemesini savunmaya başlamıştır.

Geçmişinin MÖ 1600'lü yıllara dayandığı düşünülen bu kedi ırkı, en eski kedi ırklarından biri olarak da kabul edilir. Sakin ve sevecen doğası ile ailelerin en tatlı bireyine dönüşmesi muhtemel İran kedisi özellikleri arasında öne çıkanlardan biri, düzenli olarak bakıma ihtiyaç duymasıdır. Tüyleri ipeksi, kalın ve uzun bir yapıya sahiptir. Çift katmanlı tüy yapısına sahip olan İran kedilerini sahiplenmeyi düşünenlerin tüy bakımı süreçlerini aksatmamaları önemlidir. Siz de İran kedisi sahibi olmayı planlıyorsanız bu yazımızda "İran kedisi tüy döker mi?", "İran kedisi bakımı nasıl yapılır?", "İran kedisi tüy sağlığı nasıl desteklenir?" gibi hem sizin hem de dostunuzun konforunu etkileyecek soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

çiçekler arasında duran İran kedisi

İran Kedisinin Tüy Yapısı ve Bakım İhtiyaçları

İran kedisi yumuşak ve uzun tüyleri ile nam salan bir kedi türüdür. Tüyleri çift katmanlıdır, dolayısıyla kendilerini düzenli olarak temizleseler dahi tüy bakımına özel önem gösterilmesi gerekir. İran kedileri kendilerini temizledikleri esnada üst katmanda yer alan ve gevşeyen tüylerini toplayabilirler. Alt katmana ulaşamamaları cilt sağlıklarını tehlikeye atabildiği gibi aynı zamanda tüylerinin karışmasına, keçelenmesine, cilt yağlarının bedenlerinin geneline yayılamamasına neden olabilir. Bu nedenle günlük olarak fırçalanmaları ve taranmaları gerekir.

"İran kedisi bakımı nasıl yapılır?" sorusuna ilk verilen yanıtların tüy bakımı ile ilgili olması rastlantıdan ibaret değildir. İran kedilerinin tüylerinin dolaşmaması, parlaklığını koruması, sağlıklı olması ve daha az dökülmesi için kapsamlı fırçalama seanslarına ihtiyaçları vardır. Taranmaları için geniş aralıklı, uzunca metal dişlere sahip olan tarak modelleri idealdir. Ciltlerine temas ederek hem üst hem de alt tüy katmanlarının taranmasını mümkün kılan bu taraklar ölü tüylerin temizlenmesini sağlarken alt katmandaki tüylerin karışmasını önlemeye yardımcı olabilir. Alt katmandaki tüylerin daha iyi taranması için tersten fırçalama yöntemine başvurulması mümkündür. Ancak bu aşamada nazik ve yavaş hareket edilmelidir. Aksi durumda kediler rahatsız olabilirler.

İran kedilerinin tüy sağlığının desteklenmesi için kısa tüylü kedilerden farklı olarak düzenli banyoya ihtiyaç duydukları bilinmektedir. 4 - 6 haftada bir, kedi cildi sağlığı için uygun formüle sahip şampuanlarla yıkanmaları önerilir. İran kedilerinin tüy bakımına ek olarak göz bakımlarının da aksatılmaması gerekir. Düz ve basık bir yüz şekline sahip olduklarından gözyaşı lekeleri bu ırkta oldukça yaygındır.

tüyleri dökülen beyaz kedi

İran Kedileri Çok Tüy Döker mi?

Kalın yapılı, yumuşak ve çift katmanlı tüylere sahip olan İran kedilerinin tüyleri diğer ırklara göre daha fazla dökülür ve tüylerinin dökülme miktarı mevsimsel olarak farklılaşabilir. Tüy dökme dönemlerinde tüy bakımlarının daha sık yapılması gerekir. Aksi durumda evde baş etmesi zor bir tüy sorunu ile karşılaşılabilir ve üstelik sağlıkları da tehlikeye girebilir.

Her ne kadar İran kedileri genel olarak fazlaca tüy dökse de bazı durumlarda tüy dökülmeleri aşırı boyutlara ulaşabilir. Mevsim değişimleri dışında tüy dökme miktarları dramatik ölçüde artarsa veteriner hekimlere danışılması önemlidir. Alerjiler, hormonal sorunlar, stres, parazitler ve kalitesiz mamalarla beslenme bu ırkın daha fazla tüy dökmesine neden olan unsurlar arasında yer alır.

bitkiler ve ağaçlar arasında duran İran kedisi

Sağlık ve Beslenmenin Tüy Dökümü Üzerindeki Etkileri

İran kedilerinde aşırı tüy dökülmesine yol açan yaygın neden kalitesiz beslenmedir. İran kedileri hassas bir bünyeye sahiptir, optimal gelişimlerinin ve tüy sağlıklarının desteklenmesi için tam ve dengeli bir beslenme sunan kedi mamaları ile beslenmeleri sağlanmalıdır. Kaliteli mamalar arasından seçim yapılırken mamanın hangi yaşam evresindeki kediler için formüle edildiği başta olmak üzere mama içeriğindeki protein kaynaklarına, mamalarda sağlıklı yağ asitlerinin bulunup bulunmadığına, besinlerin nasıl işlendiğine ve hatta mama tanelerinin yapısına dikkat edilmesi gerekir.

Irklara özel mamaları ile kedilerin spesifik ihtiyaçlarına yanıt veren Royal Canin hem yavru hem de yetişkin İran kedilerine özel formülleri ile beğeni topluyor. Royal Canin Kitten İran Kedileri için Yavru Kedi Maması, dostlarımızın optimal gelişimini desteklerken erken dönemden itibaren cilt ve tüy sağlıklarına da katkı sunuyor. Tüy dökme oranının azaltılması ve cilt sağlıklarının desteklenmesi için formülünde sağlıklı yağ asitleri bulunan Royal Canin yavru kedi maması bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kas kitlesinin gelişimine iyi gelen yavru kedi mamasının taneleri ırkın çene yapısına uygun şekilde özel olarak tasarlanıyor.

Royal Canin özel ırk mamaları sadece ırk ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiyor aynı zamanda patili dostlarımızın yaşam evrelerine göre de formüle ediliyor. Yetişkin İran kedilerinin beslenmesi için özel formüle edilen Royal Canin mamalar, kısırlaştırılmış dostlarımızın beslenme planına da rahatlıkla dâhil edilebiliyor. Royal Canin kısırlaştırılmış yetişkin İran kedilerine özel formülü ile de dostlarımızın daha sağlıklı olmasına katkı sunuyor. Cilt ve tüy sağlığını desteklemek üzere amino asitler, vitaminler ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengin Royal Canin İran Kedileri İçin Yetişkin Kedi Maması; tüy yumağı oluşumunu minimize eden özel lif kombinasyonu, sindirim performansını artıran proteinler ve prebiyotikler, üriner sistem için ideal mineral dengesi, brakiosefalik çene yapısına uygun özel tane yapısı ile öne çıkıyor.

Siz de İran kedinizin her yaş döneminde besin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması, kaslarının gücünü koruması, sindirim sisteminin ideal şekilde çalışması, cilt ve tüy sağlığının desteklenmesi için Royal Canin İran Kedileri için özel ırk kedi mamalarını buradan inceleyip satın alabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.