Yetişkin Kedi Sahiplenme Avantajları ve Zorlukları

03.03.2021 Deniz Öz


Bir kedi sahibi olmak yetişkin ya da yavru da olsa harika bir deneyime açılan kapı olarak tanımlanabilir. Patili dostlarımız yaşamlarının her evresinde kendilerine has ihtiyaçları, davranışları ve beklentileri ile gülümseten anıların mimarı olma konusunda çok başarılıdır. Pek çok insan yavru bir kedi sahiplenmenin daha doğru olduğunu düşünür. Elbette yavruluk döneminde kedi sahiplenmenin belirli avantajları olsa da doğru yaklaşım ve beklenti içerisinde olunduğu zaman yetişkin kedi sahiplenmenin de birbirinden güzel yanları olduğunu unutmamak gerekir. Yetişkin kedilerin beslenme, tuvalet ve oyun ihtiyaçlarını karşılayarak onların konforlu bir yaşama sahip olmasını sağlayabilirsiniz.Yetişkin kedi mamaları arasında damak zevkine uygun bir seçim yapmak, onlar için doğru oyuncağı bulmak ve rahat kullanabilecekleri bir tuvalet seçmek yaşamlarını güzelleştirmenize yardımcı olur.

tekir kediyi kucaklamış kız

Neden Yetişkin Kedi Sahiplenmelisiniz?

Pek çok insan için kedi sahiplenme fikrine adapte olduktan sonra yeni doğmuş, kocaman gözleri ve ufacık bedeni ile şaşkın bir yavru kedi sahiplenmeyi düşünür. Bunun ne temel nedeni yavruluk döneminde eve gelen kedinin eve çok daha iyi uyum sağlayacağının düşünülmesidir. Ayrıca yetişkin kedilerin oturmuş bir karakterleri olacağı için kedi sahibinin beklentilerini karşılamama ihtimalleri vardır. Ancak yetişkin bir kedi sahiplenmenin çok sayıda avantajı vardır.

Yetişkin Kedilerin İhtiyaçları Daha Azdır

Yavru kediler fazla sevimli olsalar da belirli bir yaşa gelinceye kadar çok ciddi bakım ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca büyüme dönemleri olarak kabul edilen 12 - 18 ay arasında ciddi anlamda sabır göstermeniz gereken bir sürece dahil olursunuz. Daha çok oyun oynamanız ve dikkatlerini sürekli olarak çekmeniz yavru kedi sahiplenmenin zorluklarından birisidir. Gün içerisinde yoğun bir programa sahipseniz, kendi kendine yeten bir kedi sahiplenmeniz çok daha doğru olacaktır.

Daha Az Dağınıklık

Yetişkin kediler belirli bir olgunluğa sahip oldukları için çevrelerini çok daha sakin bir şekilde keşfederler ve çoğu zaman hiperaktif değildirler. Yavru kediler içinse dünya tam bir lunaparktır ve olgunlaşıncaya kadar bu lunapark içerisinde düşünmeden hareket etmeleri beklenir. Elbette yetişkin kedilerin meraklı olabileceği, oyun oynamak isteyeceği ya da keşiflere çıkabilecekleri unutulmamalıdır ancak yavrular ile kıyaslandığında bu çok daha sakin bir süreçtir.

İletişimini ve Yaklaşımını Öğrenebilirsiniz

Yavru kediler sürpriz paketlerdir ve sahipleri ne yaparsa yapsın belirli noktalarda karakterlerinde ciddi değişimler olmaz. Kedinin nasıl bir ortamda doğduğu, annesinden ne zaman ayrıldığı, yeni evine gelirken herhangi bir travma yaşayıp yaşamadığı karakteri üzerinde etkilidir. Bu durum yetişkin kediler için de geçerlidir ancak evde küçük çocuk ya da başka evcil hayvanlar varken kedinin onlara karşı nasıl davranacağını öğrenerek sahiplenmeniz daha kolaydır.

Çocuklar İçin Daha İyidirler

Kediler çocuklarla anlaşabilirler bu durumda belirleyici olan süreçte kedinin ne tür bir yaklaşım sergileyeceği değildir. Küçük çocuklar evcil hayvanlarla iletişim kurarken hareketlerini çok kontrol etmezler. Sarılmak, kuyruklarını çekmek gibi davranışlar sergileyebilirler. Bu durum yavru kedilerin canını yakabilir ve istenmeyen hareketlerin sergilenmesine neden olabilir. Yetişkin kediler ise çok daha sabırlıdır ve istemedikleri durumlarla karşılaştıklarında genellikle sakince ortamdan uzaklaşırlar.

Tüm bunlara ek olarak yetişkin kedi sahiplenirken;

  • Tuvalet eğitimi olduğundan,
  • Tırmalama alışkanlıklarının oturmuş olduğundan,
  • Biraz zaman geçirdiğinizde ise nasıl bir karaktere sahip olduğundan emin olabilirsiniz.

sarman kediyi kucaklamış kadın

Yetişkin Kedi Sahiplenmek ve Zorlukları

Elbette yetişkin kedi sahiplenmek bazı zorluklara da sahiptir. Bu noktada özellikle yaşlı kedi sahiplenmek kedinin ayrılık travması yaşaması ihtimali ile zorlayıcı olabilir. Ayrılık travması her evcil hayvanda gözlemlenebilen ve neden terk edildim sorusunun bir cevabını bulamamaları ile gittikçe zorlaşan bir durumdur. Ancak düşünüldüğü zaman yetişkin veya yaşlı kedi sahiplenmek yine de bu zorluğu aşmak için önemli bir adımdır. Yavru kediler kısa sürede sahiplenilirken yetişkin ve yaşlı kedi sahiplenmek için karar verilmesi biraz daha zordur. Ancak ailesinden ayrılmış bir kedinin travmasını atlatmasına yardımcı olmak, onun yeniden güvenini kazanmaya çalışmak çok değerlidir.

Yetişkin Kedi Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediler ile köpekler arasında çok temel farklar vardır. Bunlardan en önemlisi de yaşamlarına alışma süreçleridir. Köpeklerin yeni bir eve ve yeni sahiplerine daha kolay bağlandıkları düşünülse de ayrılık travmalarını çok daha belirgin yaşarlar. Kediler ise daha içe kapanık canlılar oldukları için ayrılık travmalarını atlatırken daha ürkek olurlar ve yalnız kalmaya eğilimlidirler.

Yetişkin kedi sahiplendirme çoğu zaman kedinin ilk ailesi için de zordur. Ancak yaşam şartlarının değişmesi ve zorunluluklar insanları bu tür kararlar almaya zorlayabilir. Yetişkin bir kedi sahiplenirken mümkünse ailesi ile iletişim kurmayı, kedinin alışkanlıklarını öğrenmeyi öncelik haline getirmeniz gerekir. Eğer barınaktan sahiplenecekseniz kedi ile bir süre zaman geçirmek birbirinize ısınmanız açısından önemlidir.

Yetişkin kediniz eve geldiğinde onun için güvenilir alanlar oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. Her kedinin özellikle de belirli bir süre başka bir ailesi olan ya da barınakta yaşamış kedilerin güvende hissetmeleri için doğru adımların atılması çok önemlidir. Evde bir kedi varsa ona ait tuvaletin ortak kullanılmasını beklemek yerine ikinci bir kedi tuvaleti almak, kedi alışıncaya kadar mahremiyetini olabildiğince iyi seviyede sağlamak gerekir.

Yaşlı kedi sahiplenmek çok farklı ve değerli bir deneyime adım atmak olarak düşünülmelidir. Kediyi tanımak, onu sadece kedi olarak algılamadan karakterini anlamaya çalışmak, davranış biçimini onun ihtiyaçlarına göre düzenlemek belirli bir yaşa gelen patili dostlarımızın mutlu, rahat ve güvende hissetmesini sağlamak için önemlidir. En önemlisi de travma yaşayan bir dostumuza yeni bir mutluluk vermenin tarif edilemez güzelliğidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.