Kediler ve Bebekler Arasındaki İlişki Nasıl Kurulmalı?

23.01.2022 Aysegül Tunçay


Kedi ve bebek ilişkisinin doğru kurulması son derece önemlidir çünkü bebek ve kedinin gelecekteki ilişkileri de ilk tanışma sürecinde atılan temellere dayanacaktır. Eve yeni bebek geleceği zaman kedinin yaşanacak büyük değişiklik sonucunda ne gibi davranışlar içerisinde olacağını yakından izlemek önemlidir. Kedinizi sizin için değerli ve mutlu anlarda geride bırakmak onun mutsuz, kafası karışık ve stresli olmasına neden olur. Bunun sonucunda da tuvaletini kullanmamak gibi daha önce yapmadığı, farklı davranışlarda bulunmaya başlar. Kedilerin evde yaşanan değişim sonrası sergilediği farklı davranışlar aslında onun dikkat çekme çabasıdır. Bebeğin eve gelişine kedinin alışması için bir sürece ihtiyacı olacağını öngörmek, evde meydana gelen yeni değişikliklere kediyi de dahil etmek hem ailenizin hem de kedinizin mutlu olmasını sağlar. Bu yazımızda eve yeni gelecek bebeklere kedileri nasıl hazırlamanız gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.

ana kucağında yatan bebeğe bakan kedi

Tanışma Öncesi Kedilerin Duygularını Anlamak

Bebeğiniz ile kedinizi tanıştırmadan önce kedinin evde daha uzun zamandır vakit geçirdiğini yani kedi bakış açısı ile hiyerarşik olarak üstte yer aldığını düşündüğünü unutmamak gerekir. Eğer evde daha önce hiç çocuk yaşamadıysa ve kedi hep yetişkinlerle zaman geçirdiyse eve bebeğin gelmesi kedi için yeni ve alışık olmadığı bir durumdur. Bebekler insanlardan daha farklı bir kokuya sahiptir. Ayrıca bebeklerin sesi çok daha yüksek frekanstadır. Bebekler çok küçük olduklarından kedilerin yüksekliklerine daha yakındırlar. Ayrıca hareketleri de kedilerin alışkın olduğu insan hareketlerinden çok daha farklıdır. Bir anda kedinin yanında değişik sesler çıkaran ve farklı hareket eden bir canlının olması kedi için stres ve endişe kaynağı olabilir.

bebek ayakları koklayan kedi

Kediyi Bebeğe Alıştırmak İçin Öneriler

Kediler bebekleri kendilerine yönelen bir tehdit olarak algılayarak saklanmayı ya da savunmaya geçmeyi tercih edebilirler. Kediler çok nadiren ve gerçekten köşeye sıkıştıklarında, son çare olarak saldırmaktadır. Bu gibi durumların yaşanmaması için bebek eve gelmeden önce bir plan yapmak ve bu süreçte kediye yardımcı olmak gerekmektedir.

Çocuk Odasını Tanıtın

Kedilerin yeni bebeğe alışma süreci aslında bebek eve gelmeden bir süre önce başlamalıdır. Evde meydana gelen değişikliklere karşı kediler oldukça hassastır. Çocuk odasının hazırlanmaya başlaması ile beraber evdeki değişiklikler de başlamış olur. Bu süreçte kedinin bebek odasını gezmesine ve yeni eşyaları koklamasına izin vermelisiniz. Bu sayede en baştan onu sürece dahil ederek dışlanmış hissetmesinin önüne geçebilirsiniz. Kedilerin yeni eşyaları denemeye çalışacağından emin olabilirsiniz. Hatta onu bebeğinizin yeni yatağında uyurken görürseniz şaşırmamalısınız. Siz yanında yokken odada dolanmaması için bebek odasının kapısını kapalı tutabilirsiniz. Kedinin beşiğin üzerinde uyumasına engel olmak için beşiğin üzerine bir alüminyum folyo koyabilirsiniz. Kediler alüminyum folyo gibi hışırdayan ya da bant gibi yapışkan yüzeylerin üzerinde yürümeyi sevmezler.

Bebek Sesine Alıştırın

Bebek eve geldiğinde bu kedi için aynı zamanda yeni sesler ve yeni kokular anlamına gelmektedir. Bu değişikliklere kedinizi hazırlayabilirsiniz. Evde zaman zaman kedinin bulunduğu ortamda bebek ağlama sesi açmak onun yeni döneme hazırlamaya yardımcı olur. Kediler seslerle iletişim kurarlar ve bebeklerin ağlama sesi yavru kedilerin çıkardıkları sese oldukça benzerdir. Bunu duymak kedinizi panikletebilir. Bebek ağlaması açtığınızda kedinizi sesin nereden geldiğini bulmaya çalışacaktır. Bu gibi durumlarda ona ödül maması vererek sakin kalmasını sağlayabilirsiniz. Kediniz tedirgin olmaya başladığında ise alıştırma sürecine ara verme zamanı gelmiş demektir daha sonra tekrar deneyebilirsiniz. Bu alıştırmalar sayesinde kediniz ileride bebek ağlama sesi duyduğunda bu durumu sakin karşılayacaktır.

Bebek ve Kedi Kokusu ile Güven Ortamı Oluşturun

Kedilerin iletişim kurmakta kullandığı bir diğer yöntem kokulardır. Kendilerine benzer kokulara sahip olanları dost olarak görürler. Bebek eve gelmeden önce kedileri bebek kokularına alıştırmak gerekmektedir. Bebek eve gelmeden bir hafta kadar önce ellerinize bebek losyonu ya da pudrası sürerek evde bu kokuların dağılmasını sağlayabilirsiniz. Kediler bu yeni kokuları sevdikleri biri ile ilişkilendirecektir ve bu sayede tedirgin olmayacaktır. Bebeğinizde kullanacak olduğunuz örtü, kıyafet ya da battaniye gibi bir eşyayı önceden kedinizin koklamasını sağlayarak onun tanımasını sağlayabilirsiniz. Doğumdan önce kedinizi severken arada sırada bebeğin çoraplarını kediye sürün. Bu sayede kedinin kokusu çoraplara siner. Eve bebekle geldiğinizde bu çorapları kullanın. Bu sayede kediler bebeği daha çabuk aileden birisi gibi görecektir.

Bebekle beraber hastaneden geldiğinizde çok yorgun olacaksınız. Ancak vakit kaybetmeden bebeğiniz ile kedinizi bir araya getirmeniz gerekmektedir. Kedinizin bebeğin ayağını koklamasına izin verin. Bu esnada bebeğin daha önceden kediye sürttüğünüz çorapları giydiğine emin olun. Kediniz sakin davrandıkça onu övmeyi ve ödül mamaları ile onaylamayı ihmal etmeyin. Kediniz bebeğe iyi davrandığı zaman ödüllendirildiğini öğrendikçe bebeğiniz ile daha iyi geçinecektir. Bebeğinizi emzirirken aynı odada kedinize de ödül maması verebilirsiniz. Bu şekilde kedi, bebeğin varlığı ile olumlu olayları pekiştirecektir. Kedilerin severek tükettiği ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedinizin Alanına Saygı Gösterin

Bebek ile kediyi tanıştırmak aslında birçok yönden kedi olan bir eve yeni bir kedi getirmek ve onların birbirlerine alışmasını sağlamak gibidir. Kediler kendi alanlarına önem verirler ve etraftaki diğer canlıların da bu duruma uymasını beklerler. Bebeğiniz büyüdükçe ona da kedinizin bir alan ihtiyacı olduğunu öğretmeniz gerekir. İlk başlarda kedinizin bebeğin ellerinde oynamaktan sıkıldığında kaçabileceği bir alan olduğundan emin olmanız önemlidir. Sıkıntısız bir tanışma sürecinden sonra kediler ve bebekler arasında mükemmel bir arkadaşlığın başladığını göreceksiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.