Kedilerin Gebelik Süreci

28.01.2021 Deniz Öz


Kızgınlık sürecindeki dişi kediler gerek davranış değişiklikleri, gerek fiziksel değişimleri ve gerekse her zamankinden hiperaktif halleri ile çiftleşmeye hazır olduklarının ilk sinyallerini verirler. Daha sonra ise yaşam koşullarına da bağlı olarak ya çiftleşme çağrısında bulunarak baskınlığını gösteren ve kendini kabul ettiren erkek kedilerle ya da kontrollü bir şekilde seçilen eşle çiftleşirler. Kedilerde gebelik oluşması için çiftleşmenin gerçekleşmesi ve çiftleşme sırasında yumurta salınımının gerçekleşmesi gerekir. Saniyeler içerisinde gerçekleşen çiftleşmelerin ardından dişiler yarım saat sonra yeniden çiftleşmeye hazır hale gelirler. Çiftleşmelerin gerçekleşmesinden sonraki 24 saat içerisinde de gebelik meydana gelir. Gebelik süreci kedinizin davranışlarının farklılaşabileceği, heyecan verici ve aynı zamanda oldukça duygusal bir dönemdir. Bu nedenle kedilerde hamilelik hakkında sizler için faydalı bilgiler derledik ve en çok merak edilen soruların yanıtlarını verdik. Keyifli okumalar dileriz.

Kedilerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde gebelik belirtileri gebeliğin hangi evresinde oldukları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. En erken belirtilerden biri kızgınlık döngülerinin sonuçlanması ve meme uçlarındaki renk ve hacim değişiklikleridir. Gebelik oluşumundan sonra meme uçları şişebilir ve renkleri koyulaşabilir. Bu belirtinin ortaya çıkması için yaklaşık 3 haftalık bir sürecin geçmesi gerekecektir.

Gebelik sürecindeki kediler insanlarla benzer semptomlar gösterebilirler, sabah bulantısı olarak bilinen "morning sickness" insanlar ve kediler için ortak belirtilerdendir. Kusabilirler, halsizleşebilirler ve zaman zaman hasta gibi görünebilirler.

Gebelik sürecini her kedi kendine göre geçirebilir. Bu bireysel süreçte birçok kedide gebeliğin ilerlemesiyle birlikte belirgin bir iştah artışı meydana gelir ancak bazılarında tam tersi iştahsızlık da ortaya çıkabilir. Ancak birinci aydan sonra dişi bölgelerinde yavru sayısına da bağlı olarak genişleme meydana gelecektir. Sanıldığının aksine bu belirti her kedide net bir şekilde fark edilmeyebilir, özellikle fazla kiloluyken hamile kalanlardaki bel ölçüsü değişimini gözlemlemek oldukça zor olacaktır.

Yalnızca fiziksel değil bazı davranış değişikliklerinin de bu dönemde meydana gelmesi mümkündür. Dostunuz her zamankinden daha sıcakkanlı tavırlar sergilemeye ya da hep peşinizde dolaşmaya başlayabilir. Her zaman yanınızda olan dostunuz ise sizden uzaklaşmayı, kendisine güvende hissedeceği sessiz bir yer arayışına girmeyi tercih edebilir. Belirgin davranış değişikliklerinin, kontrol edilmesi kaydıyla, çok sorun edilmemesi gerekir.

hamile kedi

Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde gebelik belirtileri değişkenlik gösterebilir, bazı kedilerde bariz değişimler söz konusu olurken bazılarında doğuma çok az bir süre kalana kadar belirgin farklılıklar oluşmayabilir. Bu nedenle kedilerin hamile olduğunun anlaşılması için veteriner hekimlerin muayeneleri belirleyicidir. Bu süreçte özel bir beslenme programının uygulanması ve bakımlarının en eksiksiz şekilde yapılması hem annenin hem de yavruların sağlığı için oldukça önemli olduğundan çiftleşmeden bir iki hafta sonra uzmanlara kontrole gidilmesi tavsiye edilir.

Hamileliğin anlaşılması ve kesinleştirilmesi için farklı yöntemler tercih edilebilir. Bu kapsamda kedilerde gebelik testi yapılabilir. 6. gün gibi erken bir süreçte progesteron hormon seviyesi ölçülerek, 20. günün ardından relaksin hormon seviyesi belirlenerek kesin sonuçlar elde edilebilir. Ek olarak ultrason ve radyolojik değerlendirmeler ile birlikte de hamilelik anlaşılabilir.

Kedilerin Hamileliği Ne Kadar Sürer?

Kedi sahibi olan ve kedisi hamile kalan pek çok insanın en çok sorduğu sor şüphesizki kediler kaç ayda doğrur? sorusudur. Kedilerin hamilelik süresi genellikle 8 - 9 hafta arasındadır. Bu süreçte gebelik dönemini huzurlu, mutlu ve sağlıklı geçirmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Bu dönemde yapılacak tercihler hem dişilerin hem de yavruların sağlığı üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir.

Hamile Kedilerin Psikolojisi ve Davranışları

Hamilelik her canlıda fiziksel ve psikolojik değişimlere neden olan oldukça farklı bir süreçtir. Bu özel dönemde hamile kedi davranışları da normal dönemlere kıyasla farklılaşabilir ve hatta kedi sahipleri kedilerini tanıyamadıklarını düşünebilirler. Hamilelik döneminin özel olduğu, hamile kedilerin de bu dönemde annelik iç güdüsü ile normalden daha agresif, sessiz, sakin ve korumacı olabilecekleri unutulmamalıdır.

Hamile Kedi Psikolojisi

Hamilelik uzun bir süreç olarak ele alınmalıdır. Kedinin kızgınlığa girmesi, çiftleşmesi ve nihayetinde hamile kalmasından itibaren doğuma kadar olan süreçte kedilerin davranışlarını anlamaya çalışmak önemlidir. Dişi kediler yıl içerisinde genellikle mevsimlere bağlı olarak birden fazla kez kızgınlığa girerler. Kızgınlık dönemine giren dişi kediler normalden çok daha fazla sıcakkanlı ve gürültülü olurlar. Kızgınlık döneminde daha önce kedi bakmamış kişiler panik yaşayabilirler. Kızgınlık dönemi davranışları genellikle bir sorun ya da hastalık belirtisi olarak görülse de tamamen normaldir.

Çiftleşme gerçekleştikten ve kedi hamile kaldıktan sonra bazı değişimler meydana gelir. Hamile kedi davranışları bu dönemde kediye göre farklılık gösterebilmektedir. Hamilelik sürecinde kedilerde yaşanan değişimleri gözlemlemek ve kedinin ihtiyaçlarına göre yaklaşım sergilemek önemlidir. Hamile kedi davranışları doğum yaklaştıkça çok daha belirgin bir şekilde değişir. Hamilelik döneminde bazı kediler daha sevecen olur ve normalden çok daha fazla ilgi isteyebilir. Bazı kediler ise durum tamamen zıttır. Hamile kedi psikolojisi kedinin daha agresif ve korumacı olacağı şekilde de ortaya çıkabilir. Kediler kaç ayda doğrur? sorusu bu değişimin ne zaman biteceğine dair bir cevap arayışı olsa da doğumdan sonra kedilerin davranışları bir anda değişmeyebilir.

Hamile Kedi Kızgınlığa Girer mi?

Kedilerin hamilelik süreci farklılık gösterebilen bir durumdur. Özellikle de bir dişi kedinin birden fazla erkek kedi ile farklı zamanlarda çiftleşerek farklı babaları olan yavrulara hamile kalabilir. Bu durum genellikle kızgınlık döneminin başlangıcında hamile kalan kedilerde sürecin 20-25 gün kadar devam ettiği durumlarda yaşanır. Ancak kedigillerde hamilelik döneminde kızgınlığa girme ve tekrar çiftleşme gerçekleşebilir. Hamile kedi kızışır mı? sorusunun cevabı kedinin yaşam alanına göre de değişiklik gösterebilir. Kedi sıcak ve aydınlık bir ortamda kalırsa, bel bölgesine çok sık masaj yapılırsa tekrar kızgınlığa girebilir. Süperfetasyon olarak adlandırılan durum ise kedilerin hamilelik döneminde tekrar hamile kalması durumudur. Bu durum yavru kedilerin sağlığı açısından risk teşkil edebileceği için kedilerin gebe kaldıktan sonra tekrar çiftleşmesine engel olunması gerekir.

Hamilelik döneminde yaşanan tüm bu değişimlerin büyük bir kısmının doğum ile noktalanması beklenir. Bu bekleyiş de kediler kaç ayda doğrudur? Sorusunu gündeme getirir. Kediler yaklaşık olarak 2 ay süren bir hamilelik dönemi yaşarlar. Kedilerde hamilelik 64 - 71 gün aralığında sürebilir. Yapılan araştırmalar ise kedilerin genellikle 63 - 65 gün aralığında doğum yaptığını göstermektedir.

hamile tekir kedi

Hamilelik Sürecindeki Kedilerin Bakımı

Gebelik belirtileri gösteren ya da gebeliği beklenen dişilerin zaman kaybetmeden veteriner kontrolüne götürülmesi gerekir. Embriyo oluşumundan sonraki dönem yani gebeliğin 12 - 24 günleri arası kritik derecede önemlidir. Embriyogenez olarak adlandırılan bu evrede yavruların sinir sistemi, kalbi ve omurgası oluşur. Embriyo ve plasenta arasında kan damarları belirir, karaciğer, sindirim sistemi, solunum sistemi, uzuvlar, duyu organları, kafatası ve mesane oluşumları başlar. 24. günden itibaren yavrular hızlı büyüme evresine girerler. Organları yerleşir, sinirleri gelişir, hormon bezleri görevlerini yapmaya başlar. Bu nedenle dişilerin her zamankinden daha fazla ve daha kaliteli besine ihtiyaç duydukları göz ardı edilmemelidir.

Hamile kedilerin beslenmesinde yüksek enerji içeren yavru köpek maması çeşitleri tercih edilebilir. Sitemizde yer alan yavru kedi maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yaş ve kuru mamalarla beslenip yeterli derecede su içtiklerinden emin olunmalıdır. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak öğün sayılarında artışa gidilmesi de öneriler arasında yer alır. Veteriner hekimler en doğru beslenme planını dişinin yaşı, genel sağlık durumu ve kilosu gibi değişkenler doğrultusunda aktaracaklardır. Dişilerin döneme özgü beslenmesi hem sağlıklarının korunması hem de sağlıklı yavrular dünyaya getirmeleri adına kritik derecede önemlidir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktada iç ve dış parazit tedavilerinin sürekliliğidir. İç parazitler anneden yavrulara geçebileceği için veteriner hekimlerin de onayıyla parazit aşılarının aksatılmaması gerekir.

Doğum yaklaştıkça kedilerin kendi özel alanlarına ihtiyaç duymaları yaygın bir davranıştır. Gürültünün minimumda olduğu, sakin ve huzurlu bir alan yaratılması önemlidir. Onlar için ayrılan bu alan hem doğum sırasında hem de yavrular dünyaya geldikten sonra kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Hamile kediler ek vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyaç duyabilirler. Beslenme planlarına ek olarak herhangi bir destek alıp almamaları gerektiği konusunda veteriner hekimlerden bilgi alınması gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.