En Önemli Özellikleri Tüy Dökmemek Olan 10 Kedi Cinsi

18.08.2020 Deniz Öz


Pek çok insan kedileri sever ve kendilerine yaklaşan bir kedi gördüklerinde kalplerinin ısındığını hisseder. Ancak kedilerin tüyleri ile başa çıkmak zordur. Özellikle kedi alerjisi olan kişiler için bir kedi sahibi olmak dökülen tüyler sebebi ile bir hayal olabilir. Bu nedenle de tüy dökmeyen kediler oldukça merak edilirler. Tüylü olmaları ile tanınan sevimli dostlarımızın tüy dökmemesi pek çoğumuz için imkânsız olsa da bazı ırkların tüy dökme süreci doğru yaklaşımla kontrol altına alınabilir. Tüyü dökülmeyen kedi olarak tanımlanabilecek tek kedi ırkı Sphynx ya da Sfenks olarak bilinen ve tüylerinin olmaması ile ünlenmiş olan ırktır. Aslında bu ırkın da tüyleri vardır ancak oldukça az sayıda olması sebebiyle dikkat çekici bir tüy dökülme sorununa neden olmaz.

Tüyleri çok dökülen kediler alerjik bünyeler için ciddi sorunlara neden olabilirken aynı zamanda sık temizlik yapabilme imkânı olmayan kişilerle yaşadıkları zaman tüy ve cilt sağlıkları ile ilgili sorun yaşayabilirler. Tüy bakımına ihtiyaç arttığı zaman hem dökülme miktarı artar hem de çeşitli sağlık sorunları tetiklenebilir. Tüy dökmeyen kediler olarak bilinen bazı kedi ırkları aynı zamanda çok az bakıma ihtiyaç duyarlar. Bazı kedi cinslerinin her gün taranması zorunluluk olarak bilinirken tüyü dökülmeyen kedi listesinde yer vereceğimiz 8 adet kedi cinsinin nadiren taranması yeterlidir.

Pencerenin önünde saksıların ardında Bengal cinsi kedi

1. Bengal

Bu ırkın tüy yapısı vahşi akrabaları ile benzerlik gösterir. Leopar, kaplan gibi büyük atalarına benzeyen bu kedilerin oldukça dikkat çekici bir güzelliğe sahip olan tüyleri diğer kedilere kıyasla oldukça az dökülür. Bengal kedileri tüyü dökülmeyen kedi arayışında olanlara tam olarak cevap vermese de bu cinsin çok az tüy dökmesi, tüy bakımının kolay olması büyük bir artıdır. Ayrıca vahşi görünüşlerinin arkasında oldukça eğlenceli, sosyal, aktif ve neşeli bir karakterlerinin olduğunu da unutmamak gerekir.

Bombay cinsi kedi

2. Bombay

Bu cinsi evcil bir panter olarak tanımlamak yanlış değildir. Siyah, kısa ve oldukça az dökülen siyah kürk bu cinsin en belirgin güzelliğidir. Bombay cinsi aynı zamanda tasma eğitimi alabilir, eşya getirmeyi öğrenebilir. Hem sosyal hem de sevecen kediler olarak bilinen Bombay kedileri, tüyden hoşlanmayanlar için doğru seçim olabilir. Tüyü dökülmeyene kediler arasında yer almalarının yanı sıra oyuncu ve meraklı olmaları onları iyi bir yol arkadaşı yapar. Hassas ruhlarına dokunmak için günün belli zamanlarını onlara ayırmak ve oyunlarına ortak olmak iyi bir seçim olacaktır.

Gözleri kapalı Cornish Rex cinsi kedi

3. Cornish Rex

Pek çok kedi cinsinin kürkü iki farklı tüy tabakasından oluşur. Cornish Rex ırkından olan kedilerin tek katmanda kıvırcık ve oldukça yumuşak bir yapıya sahip olan tüyleri vardır. Tüylerinin az dökülmesi bu cinsi alerjisi olan bünyeler için doğru seçimlerden birisi yapar. Kocaman kulakları, kıvırcık tüyleri ve uzun yüzleri ile kendilerine has bir görüntüsü olan bu ırk enerjik ve sosyal olmaları ile tanınır.

yatan Exotic Shorthair cinsi beyaz kedi

4. Exotic Shorthair

Kalın ve yoğun tüyleri ile dikkat çeken bu kediler çok az tüy dökmeleri ile tanınırlar. Tüyü dökülmeyen kedi bakmak isteyenler için doğru bakım ile ideal bir ev arkadaşı olacak bu kediler oldukça sakin ve kendi halinde olmaları ile bilinirler. İyi huylu sevecen, sosyal ve oyuncu olarak bilinirler. Meraklı olmaları ve çocuklarla iyi anlaşmaları da en belirgin özellikleri arasında yer alır. Masum bakışları ile herkesin sevgisini kazanan bu cins tüy dökmeyen kediler arasında kalabalık aileler için doğru seçimdir.

sandalyede oturan gri beyaz tüylü Sibirya kedisi

5. Sibirya

Sibirya cinsi kediler en şaşırtıcı tüy dökmeyen kediler arasında yer alırlar. Bu ırkın karakteristik özelliği uzun ve yoğun tüylerinin olmasıdır. Ancak pek çok kedi cinsi ile kıyaslandıkları zaman daha hipoalerjenik oldukları ve çok az tüy döktükleri bilinmektedir. Bu ırkın genel bakım rutini de oldukça kolaydır. Haftada bir kez fırçalanmaları yeterlidir.

Belirli bir noktaya bakan Sphynx cinsi tüysüz kedi

6. Sphynx

Tüyleri gözle görülemeyecek kadar az olan bu ırk aslında hipoalerjenik değildir. Bu ilk bakışta mantıksız gelebilir ancak tüysüz kedilerin de alerjiye neden olabilme ihtimali vardır. Kedilerin tükürüklerinden bulunan Fel d1 proteini alerjiyi tetikleyebilir. Ancak Sphynx yine de tüy dökmemesi sebebi ile alerji oluşturacak proteine daha az maruz kalmanızı sağlayacaktır. Bu ırkın tüy bakımı konusunda herhangi bir ihtiyacı yoktur. Ancak özel bir diyet yapmaları, sıcaklık değişimlerine karşı korunmaları ve temizlenmeleri için banyo yaptırılmaları gerekmektedir.

avına odaklanmış Siyam kedisi

7. Siyam

Tüy dökmeyen kediler arasında dikkat çeken Siyam / Siamese cinsi kendilerine özgü görünümleriyle de pek çok insanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Çarpıcı mavi gözleri ve kısa tüyleri ile bilinen bu cins oldukça az tüy döker. Düzenli taranmaları halinde tüy dökme oranı kolayca kontrol altına alınabilen bu cins aynı zamanda oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Çocuklarla iyi anlaşan, kendilerine has iletişim kurma yöntemleri olan bu kediler alerjisi olanlar ya da tüy dökülmesinden hoşlanmayanlar için iyi birer yol arkadaşıdır.

Russian Blue cinsi kedi

8. Russian Blue

Bu cinsin tüy dökmesi genellikle mevsimseldir ve yılda sadece iki üç hafta kadar tüy dökerler. Bunun dışında düzenli taranmaları sayesinde tüy dökülme oranı oldukça azdır. Oldukça zarif ve kaslı bir yapıya sahip olan bu kediler aynı zamanda yumuşak huylu olmalarıyla da tanınır. Çocuklu ve kalabalık evler için iyi bir seçim olacak bu cins, erken dönemde sosyalleştiğinde tam bir aile kedisi adayıdır.

masada oturan yukarı bakan kedi

9. Abyssinian

Absyssinian da az tüy döken kedi cinsi örnekleri arasında yer alır. Oldukça zeki ve yoğun bir merak duygusuna sahip olan bu kediler onları çevreleyen dünyayı keşfetmek adına sonsuz bir enerjiye sahip olurlar. Zıplamak ve tırmanmak onların profesyonelleştiği alanlar arasında yer alır. Bağımsız ruhları olsa da dikkat çekmeye bayıldıkları bilinmektedir. Onların enerjisinin atılması ve sakinleşmelerinin sağlanması yıkıcı olabilen haşarılıklarının önüne geçmek adına önemlidir. Kedi oyuncakları bu anlamda da oldukça işlevsel olacaktır. Kedi oyuncak çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

yerde uyuyan sarı uzun tüylü kedi

10. American Bobtail

Kısa, orta uzunlukta ve uzun tüylere sahip olan American Bobtail cinsi kediler yabani bir görünüme sahip olurlar. Kedilerle zaman geçirmeyenler için ilk bakışta tedirginlik yaratabilen bu cins ailesine aşırı bağlı davranışlar sergileyebilir. Hem uysaldır hem de sosyalleşmeye oldukça meraklıdır. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da iyi ilişkiler kurabildiği bilinir. Uzun tüylü olanları dahi belirgin ölçüde tüy dökmez, özellikle bakımları aksatılmadan yapıldığında tüy sorunu minimum seviyede olur. Onlarla ilgili en ilginç bilgilerden biri doğuştan daha kısa kuyruklara sahip olmalarıdır. Bunun temel sebebi herhangi bir tehlike sırtlarının üzerinden çevreyi rahatlıkla görmeleridir. Aynı zamanda terapi amacıyla da beslendiği bilinen bu ırk yavaş olgunlaşır, fiziksel olarak yetişkin boyutlarına gelebilmesi için yaklaşık 2-3 senelik bir süreye ihtiyaç duyulur.

Ani Tüy Dökülmesine Dikkat!

Bu yazımızda sizlerle en az tüy döken kedi cinsleri hakkında bilgi paylaştık. Ancak bu demek değildir ki yazımızdaki ırklar hiç tüy dökmez ya da mix kediler çok tüy döker. Her kedi belli oranda tüy dökecektir, özellikle ev kedileri yıl boyu belirgin sıcaklık farklılıklarına maruz kalmadığından her mevsim tüy dökebilirler. Bu noktada önemli olan tüy dökülmesinin minimize edilmesi için dostlarımızın sağlıklı beslendiklerinden emin olunmasıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenen, tüyleri düzenli olarak taranan kediler daha az tüy dökmeye meyilli canlılardır.

Normalde tüy dökmeyen bir kedi aniden belirgin bir tüy dökülmesi sürecine girerse bu durumun ardında farklı nedenler olabilir. Veteriner hekimler tarafından reçete edilen ilaçların yan etkileri, alerjiler, enfeksiyonlar ve hatta güneşte fazla kalma sonucu güneş yanıkları kedilerde ani tüy dökülmesi sorununu ortaya çıkarabilir. Tüm bunlardan farklı olarak stres de tüy dökülmesini tetikleyen bir diğer önemli unsurdur.

Tüyü dökülmeyen kedi arayışı özellikle alerjisi olanlar tarafından yapıldığından kedi alerjisi olanlar kendilerini korumak için bazı önlemler alabilirler. Kedilerle zaman geçirdikten sonra elleri yıkamak, filtreli özelliğe sahip olan elektrik süpürgeleri kullanmak, kedinin uyku alanına girmesine izin vermemek ve giysilerin üzerindeki tüyleri düzenli olarak toplamak hem alerji ile hem de tüyler ile başa çıkmanın kolay yolları arasında yer almaktadır. Elbette bu noktada kedilerin düzenli olarak taranması ve fırçalanması da ihmal edilmemelidir. Kedi tarak ve fırça çeşitlerine buradan ulaşabilir, dostunuzun tüy yapısına uygun ürünü tercih edebilirsiniz


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.